Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Modernās tehnoloģijas palīdz ietaupīt

Gudro māju tehnoloģiskos risinājumus iespējams ieprogrammēt un izveidot atbilstoši ikviena cilvēka vēlmēm.

Tehnoloģijas mūsdienu dzīvē ir neaizstājamas, tās ienāk teju visās jomās un ir spējīgas ne tikai lielā mērā atvieglot mūsu ikdienas darbības, bet arī palīdzēt ekonomēt līdzekļus un pat būt videi draudzīgākiem.

 

Gudrās mājas priekšrocības

Arvien biežāk dzirdam arī terminu "gudrā māja". Gudrā māja ir automatizēta ēku vadības sistēma, kurā apvienotas vairākas tehnoloģijas, kas mājas iemītniekiem ļauj ērti un vienkārši pārvaldīt savu mājokli un tajā notiekošo, kā arī nodrošina maksimālu energoefektivitāti un drošību. Ar šo sistēmu iespējams kontrolēt apgaismojumu, apkuri telpās, ventilāciju, radio un televīziju, kontrolēt drošību mājoklī prombūtnes laikā.

Gudro māju tehnoloģiskos risinājumus iespējams ieprogrammēt un izveidot atbilstoši ikviena cilvēka vēlmēm, ikdienas režīmam, īpatnībām un nepieciešamībām.

Ir dažādas aplikācijas un programmas, kas palīdz attālināti veikt darbības, pat atrodoties otrā pasaules malā, vai arī ieprogrammēt vēlamās ierīces, lai tās darbotos pašas. Atkarībā no tā, kādu ierīci vēlaties regulēt, lielākoties jāiegādājas tikai attiecīgais kontroles bloks – ja vien pati iekārta ar tādu nav jau aprīkota.

Tuvojoties apkures sezonai, būtisks kļūst jautājums gan par līdzekļu ekonomiju un energoefektivitāti, gan komfortu telpās. "Lai rūpētos par energoefektivitāti, iespējams uzstādīt automatizētu klimata kontroles sistēmu, kas spēj darboties, kontrolējot gan siltās grīdas, centrālo apkuri ar radiatoriem, gan arī ventilāciju. Parasti ir viens centrālais kontrolieris, kam var pieslēgties attālināti. Kontroles sistēmai var pieslēgties no vairākiem telefoniem, kuros lejuplādēta attiecīgā aplikācija, tādēļ iespējas koordinēt mājokļa temperatūru ir jebkuram ģimenes loceklim," stāsta SIA Danfoss apkures risinājumu tirdzniecības inženieris Agris Patmalnieks.

 

Sildies, bet ietaupi

Iespējams katrā telpā noregulēt atšķirīgu temperatūras režīmu vai izveidot grafiku, pēc kura sistēma darbojas, noteiktos diennakts laikos regulējot temperatūru attiecīgajā telpā. Piemēram, ja ir saimniecības telpa, kurā atrodas radiatori, bet nav nepieciešama augsta temperatūra, ir iespējams noregulēt to minimālā ekonomiskā režīmā, teiksim, uz +16 grādiem.

"Jo precīzāk tiks saplānots laiks, kad apkures sistēma pārslēdzas no vēsāka uz siltāku režīmu, jo lielāku ekonomiju iespējams iegūt. Termostati strādā ar pusgrāda precizitāti. Tiklīdz telpā temperatūra nobīdās par pusgrādu, sistēma to fiksē un darbojas, lai temperatūru izlīdzinātu. Savukārt, kad vēsā sezonā telpā atveram logu un ieplūst auksts gaiss, termostats reaģē un siltuma padevi atslēdz, lai neveidojas siltuma zudums, vienlaikus darot divas pretējas darbības –  sildot un vēdinot," atklāj Patmalnieks.

Šādu kontroles sistēmu iespējams uzstādīt gan privātmājā, gan dzīvoklī, ja tajā ir siltuma skaitītājs, nevis tiek maksāts pēc kvadrātmetru daudzuma. Radiatoru veidam, lielumam un vecumam gan nav nozīmes. 

Arī tad, ja esat daudzdzīvokļu nama iemītnieks un jāmaksā par patērēto siltumenerģiju uz kvadrātmetriem, ir vērts aprīkot mājokli ar iespējām kontrolēt siltuma patēriņu.

Viens no iemesliem – tas ir draudzīgāk videi, jo netiek izšķērdēti resursi, sildot tad, kad nav nepieciešams. Otrs ieguvums ir patērētās siltumenerģijas samazināšanās visai mājai, kas atspoguļosies kontrētos rādījumos, un, jo vairāk dzīvokļu izmantos šādu risinājumu, jo izteiktāk samazināsies ēkas kopējais siltuma patēriņš, kas galu galā atspoguļosies arī ekonomiskā izteiksmē – būs jāmaksā mazāk. "Viennozīmīgi pateikt, tieši cik iespējams šādi ietaupīt, nav iespējams, jo tas atkarīgs no ēkas stāvokļa un iedzīvotāju paradumiem. Jo mājai ir mazāki siltuma zudumi, jo lielāka ekonomija iespējama. Taču tiek lēsts, ka, izveidojot apkures grafikus, izmaksas par apkuri samazināsies līdz pat 35%. Modernās ierīces fiksē, cik ātri uzsilst un atdziest sildierīce, analizē pēdējo divu nedēļu datus un informē lietotāju, tādēļ ir iespējams analizēt un izvēlēties optimālo programmu, lai būtu gan komforts, gan ietaupījums," iesaka Agris Patmalnieks. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nav gardas kūkas – nav svētku!

Vērgales pagasta Kūku lādes īpašniece Kristīne Einase uzskata, ka ir jātiecas uz priekšu, "jo – kas apstājas, tas krīt atpakaļ".

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits