Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Pirmoreiz Latvijā veikti balsenes muskuļu elektromiogrāfijas izmeklējumi

Veselības centru apvienības Neiro klīnikā pirmajiem pacientiem Latvijā veikts balsenes muskuļu elektromiogrāfijas izmeklējums. Ambulatori šāds mūsdienīgs izmeklējums veikts, pateicoties saskaņotai divu specialitāšu ārstu – otolaringologa un neirologa-elektromiogrāfijas speciālista – sadarbībai. Tas ir nozīmīgs balss zuduma vai citu izmaiņu iemesla un ārstēšanas iespēju noskaidrošanai.

Elektromiogrāfija ir muskuļu biopotenciālu reģistrācijas metode ar adatu elektrodiem, pacientam atrodoties miera stāvoklī un veicot muskuli aktivizējošu kustību. Balsenes muskuļu elektromiogrāfijas izmeklējums nozīmīgs balss izmaiņu iemesla noskaidrošanai un arī terapijai.

Alise Adoviča, otorinolaringoloģe: „Esam veikušas balsenes muskuļa elektromiogrāfiju pirmajiem pacientiem. Šī izmeklējuma izdošanās slēpjas sadarbībā starp diviem speciālistiem un paša pacienta aktīvā līdzdalībā. Lai jebkuri, arī balsenē esošie muskuļi, kustētos, tiem nepieciešama impulsācija, kas nāk no nerva. Ja muskulis nekustas, bez papildu izmeklēšanas ne vienmēr ir iespējams atklāt iemeslu. Taču, veicot elektromiogrāfiju un analizējot iegūtos datus, var precizēt, kāpēc tiek novērota muskuļa samazināta vai pastiprināta darbība. Piemēram, pacientam ir spazmatiska disfonija – balss izmaiņas, kas rodas no balss muskuļu pastiprinātas darbības, savelkoties arī miera stāvoklī. Balsenes muskuļu elektromiogrāfija ir nepieciešama diagnozes precizēšanai, kā arī lai noteiktu prognozi tad, ja ir jau diagnosticēta vienpusēja balss saišu parēze. Analizējot izmeklējuma rezultātus, varam izveidot ārstēšanas un rehabilitācijas plānu. Lai izvērtētu izmaiņas dinamikā, nepieciešamības gadījumā šo izmeklējumu var veikt atkārtoti. Elektromiogrāfija ļauj ne tikai izmeklēt, bet arī ārstēt – injicēt muskulī medikamentu, piemēram, botulīna toksīnu, kas spazmatiskas disfonijas gadījumā mazina balsenes muskuļu pārmērīgu savilkšanos.”

Marija Mihailova, elektromiogrāfijas speciāliste, neiroloģe: “Elektromiogrāfija ir izmeklējums, ko dažādiem muskuļiem ikdienā veicu vienatnē. Iedurot muskulī speciālu adatu, kam galā ir reģistrējošs un references elektrods, var uztvert un reģistrēt muskuļa aktivitāti, ko redzu datora ekrānā. Mans uzdevums ir interpretēt šī muskuļa aktivitāti, nosakot – tas ir vesels vai bojāts – un, ja bojāts, izteikt atveseļošanās prognozi.

Balsenes muskulis cilvēkam ir ļoti svarīgs. Ja radusies problēma, elektromiogrāfija ir nozīmīgs izmeklējums, lai pacientam varētu izteikt prognozi. Adatu balsenes muskulī ievadīja kolēģe Alise Adoviča, savukārt es datora ekrānā vēroju, kur atrodas adata – muskulī vai ārpus tā – un palīdzēju atrast pareizo vietu. Kad tas bija paveikts, varēju vērot, kā darbojas muskulis, un komentēt tā stāvokli. Šī bija pirmā reize, kad elektromiogrāfiju veicām šādi komandā, katram speciālistam  piedaloties ar savu kompetenci. Speciālistu sadarbība ir atslēgas vārds – šādi pacientu labā varam paveikt to, ko citādi izdarīt nevarētu.”

VCA Neiro klīnika (Aleksandra Saharova ielā 16 VCA poliklīnikā „Pļavnieki”)  ir viena no pirmajām Latvijā, kas ambulatori nodrošina plašu agrīnu un mūsdienīgu diagnostiku un ārstniecību. Neirofizioloģiskie izmeklējumi un ārstēšana pieejama pieaugušajiem un  bērniem no trīs gadu vecuma. Pieejamo pakalpojumu klāstā ir elektroencefalogrāfija, elektroneiromiogrāfija, miega izmeklējumi (polisomnogrāfija, poligrāfija), slīpā galda tests, vestibulārie testi (Hit tests), kapnogrāfija, kvantitatīvā sensorā testēšana, kā arī pieejamas neirologa, neirologa-otolaringologa un miega speciālista  konsultācijas. Neiro klīnika piedāvā arī ārstu konsīliju un ir pieejami gan valsts apmaksāti, gan maksas pakalpojumi.

„Veselības centru apvienība” ir viens no lielākajiem privātās veselības aprūpes uzņēmumiem Latvijā ar filiālēm Rīgā, Jūrmalā, Liepājā, Daugavpilī, Talsos, Madonā un Saldū, Bauskā. Vairāk nekā 1500 VCA darbinieki nodrošina pakalpojumus 120 specialitātēs un pakalpojumu virzienos. Ārstniecības iestādes kods: 0100-64120

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likteņstāstu emocionālā vēsturniece

Reiz sākusi ar teātra anekdotēm, Anita Mellupe nu raksta dzimtu, skolu, novadu hronikas. Arī priecājas par mazbērniem un dzīvi Limbažos.

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits