Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Ķīnā slimo ar poliomielītu, Francijā - ar botulismu, Latvijā - ar salmonelozi

Pasaules Veselības organizācija (PVO) pievērš uzmanību dažādu infekcijas slimību uzliesmojumiem. Ķīnā konstatēts pirmā tipa savvaļas poliovīruss un reģistrēti četri saslimuši bērni vecumā līdz četriem gadiem. Poliovīrusa izplatības apturēšanai skartajā reģionā plānota masveida bērnu imunizācijas kampaņā. Francijas dienvidos un ziemeļos septembra sākumā reģistrēti vairāki botulisma gadījumi. Operatīvi veikta epidemioloģiskā izmeklēšana, atklāts infekcijas pārnešanas faktors - pārtikas produkts - un apturēta šī pārtikas produkta ražošana.

Savukārt Latvijā, kā informē Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) epidemiologi - nedēļas laikā reģistrēti divi salmonelozes uzliesmojumi ģimenēs - Pierīgas un Kurzemes reģionā. Tiek veikta epidemioloģiskā izmeklēšana, lai noskaidrotu infekcijas avotu, faktorus un inficēšanās ceļu.

LIC Infekcijas slimību profilakses un pretepidēmijas pasākumu nodaļas Rīgas reģiona vecākā epidemioloģe Olga Rukmane pastāstīja, ka abos uzliesmojumos, visticamāk, netika ievēroti pārtikas produktu uzglabāšanas un lietošanas noteikumi: " Abi minētie uzliesmojumi divās ģimenēs ir stāsti ar skaistu sākumu - cilvēki vēlējās pagatavot gardu ēdienu. Vienā gadījumā - cepta plātsmaize. Gatavojot mīklu un pārlējumu, protams, visi arī pagaršoja jēlo mīklu vēl pirms cepšanas. Savukārt otra ģimene paši nolēma pagatavot saldējumu. Abos gadījumos ēdiena pagatavošanā tika izmantotas olas. Tas epidemiologam izsaka pietiekami daudz. Būtisks faktors, lai izvairītos no saslimšanas ar salmonelozi, uzturā nedrīkst lietot jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas olas. Bet pirms ēdiena gatavošanas - rūpīgi jāmazgā olas un rokas. Tieši uz olu čaumalām ir visvairāk salmonellu".

Ir jāzina, kā sagatavot olas lietošanai - tās - pilnīgi iegremdētas ūdenī, jāvāra septiņas minūtes. Cept olas vajag vismaz trīs minūtes no vienas puses un divas minūtes no otras puses. Olas drīkst glabāt tikai ledusskapī, ieplīsušās olas uzturā nevajadzētu lietot.

LIC Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Irina Lucenko: "Salmonelozes uzliesmojumi, kopumā vērtējot, tiek reģistrēti ik pa laikam, pārsvarā tie ir nelieli, piemēram, salmonellas baktērijas savairojušās mājas apstākļos nepareizi pagatavotos vai uzglabātos ēdienos, kā dēļ inficējušies visi ģimenes locekļi. Tomēr šogad, kā jau vēstīts - salīdzinājumā ar 2010.gadu par 34% pieaugusi saslimstība ar salmonelozi - gada pirmajos sešos mēnešos ar to inficējušies 4846 cilvēki. Šī tendence turpinājās arī jūlijā un tikai nedaudz samazinājās augustā."

Kā sevi pasargāt

Inficēšanās iemesli visbiežāk ir higiēnas normu un prasību neievērošana ēdienu pagatavošanas laikā, neadekvāta pārtikas produktu uzglabāšana, kā arī lietošana uzturā, kad realizācijas termiņš beidzies.

Ar salmonelozi var saslimt ne tikai lietojot uzturā olas, ar šo infekcijas slimību var inficēties arī, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus citus dzīvnieku valsts produktus, piemēram, gaļu, pienu un piena produktus, zivis vai ēdienu, kas pagatavots no šiem produktiem.

Lai izvairītos no saslimšanas, infektologi iesaka nelietot uzturā jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas olas, izvairīties no ātri bojājošos produktu iegādes, kārtīgi izcept vai izvārīt gaļu, zivis, nedzert nepasterizētu vai nevārītu pienu, gatavo un jēlo produktu griešanai lietot atsevišķus nažus un dēlīšus. Jāizvairās arī no ātri bojājošos produktu iegādes vietās, kur tos neglabā ledusskapjos vai aukstuma vitrīnās, un jāievēro norādītie pārtikas produktu derīguma termiņi. Tāpat vienmēr rūpīgi jāmazgā rokas, virtuves trauki un darba virsmas.

Salmonelozes simptomi

Salmonelozes raksturīgākie simptomi ir slikta dūša, caureja, vemšana, galvassāpes, drudzis. Simptomi parādās sešas līdz 72 stundas pēc inficēšanās. Salmoneloze ir akūta infekcijas slimība, kas parasti skar zarnu traktu. www.lic.gov.lv (sadaļa - Infekcijas slimības).

Jūtot veselības traucējumus, kas ir līdzīgi minētajiem, cilvēkiem obligāti jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, jāvēršas LIC,vai tuvākajā ārstniecības iestādē. Tas ir svarīgi, lai noteiktu diagnozi, pareizi ārstētu slimību, novērtētu salmonelozes infekcijas izplatīšanos un nepieciešamības gadījumā, savlaicīgi organizētu plašākus pretepidēmijas pasākumus.

Ja slimība noris smagā formā, vai, ja saslimušais ir mazs bērns, tad liels šķidruma zudums var izraisīt smagu organisma atūdeņošanos un krampjus. Bieži vien salmoneloze noris smagā formā un nepieciešama slimnieku hospitalizācija, jo akūtai zarnu infekcijai var būt arī ļoti smagas komplikācijas, piemēram, nieru mazspēja.

LIC speciālisti atgādina, ka ļoti svarīgs faktors saslimšanas ierobežošanā un iespējā izvairīties no saslimšanas ir roku higiēna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko