Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Latviešu tēlnieki ledusskulptūru festivālā tiek pie zelta

Latvijas tēlnieki Kārlis Īle un Agnese Rudzīte-Kirillova atveduši Latvijai kārtējo zelta medaļu - šoreiz no Krievijas ziemeļu pilsētas Salehardas, kur no 21. līdz 26. novembrim notika devītais Starptautiskais ledus skulptūru festivāls Polārā rapsodija.

Vēl nesen rīdziniekus gaismas festivāla Staro Rīga ietvaros priecēja uguns skulptūra Rīgas dziesma, kuras veidošanu vadīja tēlnieks Kārlis Īle un aktīvu dalību ņēma arī tēlniece Agnese Rudzīte-Kirillova. Nopurinājuši pelnus un sodrējus, abi tēlnieki devās uz Salehardu, kas atrodas uz polārā loka, lai, spītējot aukstumam un stindzinošam ziemeļvējam, veidotu ledus skulptūras.

Festivālu Polārā rapsodija organizē Krievijas nekomerciālas mākslas fonds Savienība, kurš rīko arī citus vērienīgus starptautiskus mākslas festivālus un projektus Viduskrievijā. Viens no tiem ir visā Krievijā un pasaulē atzītais Starptautiskais mūsdienu plastiskās tēlniecības festivāls Permā „Mākslas sezona”, kura ietvaros tiek veidotas vides skulptūras no dažādiem ilgmūžīgajiem materiāliem: akmens, metāla, koka.

Šogad Salehardas festivāla tēma bija Pasaules tautu pasakas un māksliniekiem 5 dienu laikā no 4 kubikmetriem ledus pēc kādas pasakas motīviem bija jārada tēlaina daudzfigūru kompozīcija. Ledus skulptūru festivālā startēja 10 komandas - no ASV, Malaizijas, Indijas, Krievijas, Dienvidkorejas un Latvijas.

Ledus skulptūru festivāla ietvaros tika radīta unikāla autordarbu brīvdabas izstāde, kuru vērtēja profesionālu mākslinieku žūrija un skatītāji. Noteikt uzvarētājus bija ļoti grūti, jo visi darbi bija oriģināli un izpildīti augstā profesionālā līmenī. Tomēr žūrija vienbalsīgi izlēma pirmo vietu piešķirt Latvijas komandai par skulptūru Tūkstoš un vienas nakts pasakas, kura pēc viņu domām, izcēlās gan ar tēlu izvēli, gan kompozicionālo risinājumu, gan perfektu tehnisko izpildījumu, kā arī augstu māksliniecisko kvalitāti.

Latvijas komandas 4m augstā ledus skulptūra veidota kā ažūra kompozīcija ar vairākām smalkām arkām un detaļām, kas balansē uz materiāla tehnisko spēju robežas, radot īpašu viegluma sajūtu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzeklis, kam visgrūtāk nedarīt neko

Apmācot Jaunskotijas pīļu retrīveru, var nākties iziet cauri visai attiecību gammai, bet Irinai Vozņukai un viņas Rino treniņi sagādā īstu azartu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko