Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Garšvielas, kas uzbur īsto Ziemassvētku brīnumu

Kanēlis, krustnagliņas, ingvers, safrāns, kardamons, muskatrieksts, vaniļas cukurs, ir populārākās garšvielas, kas spēj radīt Ziemassvētku garšu un īpašo smaržu. Tām papildinot gan ikdienišķus, gan svētku ēdienus un dzērienus, rodas tā īpašā noskaņa un mājīgums, ko ik gadu tā gaidām decembrī, apstiprina Paulig un Santa Maria mārketinga aktivitāšu vadītāja mazumtirdzniecībā Latvijā Inga Auziņa.

“Dažādiem ēdieniem, konditorejas izstrādājumiem, dzērieniem pievienojot pat tikai mazliet Ziemassvētku laikam raksturīgās garšvielas, iegūstam brīnišķīgu svētku smaržu un garšu. Piemēram, karstvīna garšvielas ir ļoti parocīgas, jo sagatavotas attiecīgās proporcijās – atliek tikai pievienot karstam dzērienam! Tā var būt arī, piemēram, uzkarsēta ābolu, upeņu sula vai tml. Piparkūku gatavošanā saimniece pati attiecīgās devās var izvēlēties iecienītākās garšvielas, bet piparkūku garšvielas – kanēļa, ingvera, krustnagliņas un kardamona maisījums vienmēr garantē, ka izdosies ideālas piparkūkas. Ziemassvētki ir īstais laiks, kad virtuvē pagatavot gan kaut ko tradicionālu, gan pamēģināt jaunus ēdienus. Noteikti vērts parūpēties, lai cienastā būtu arī kāds sātīgs ēdiens, piemēram, cepetis. Gandrīz ikvienam desertam, cepumiem, kūkām īpašu aromātu un garšu piešķir vaniļas cukurs, kanēlis, safrāns. Vai arī sagrauzdējiet kraukšķīgas mandeles ar Ziemassvētku garšvielām un pasniedziet kā uzkodas jūsu ballītē. Pagatavojiet cepumus ar lielisku šokolādes un piparkūku garšu vai izmēģiniet karsto šokolādi ar pievienotu vaniļas cukuru un kanēli! Pietiks Ziemassvētku garšvielas uzbērt uz pannas un pakarsēt cepeškrāsnī, tā acumirklī iegūsim svētku aromātu!” būt radošiem virtuvē svētku laikā Paulig un Santa Maria mārketinga aktivitāšu vadītāja mazumtirdzniecībā Latvijā Inga Auziņa.

Pietiks ar mazu šķipsniņu safrāna

Ļoti gardas ir safrāna maizītes, bet safrāna karameles un baltās šokolādes kūka ir sapnis visiem safrāna cienītājiem! Savukārt safrāna siera bumbiņas ar krāsainu pārklājumu ir garda svētku uzkoda, kas greznos jebkuru maltīti. Pirms mīklai pievieno safrānu, ieteicams to sajaukt ar cukuru. Tā garšviela sajauksies ar mīklu daudz vienmērīgāk un vieglāk. Ja safrānu izšķīdina nelielā daudzumā konjaka un cukura maisījumā, uz nakti ļaujot tam pastāvēt istabas temperatūrā, šo maisījumu var pievienot maizīšu mīklai. Alkohols atbrīvo garšvielas garšu un no vienlīdzīga daudzuma ļauj maizītēm iegūt vairāk safrāna garšas. Vēl safrāna garšu uzlabo arī kanēlis, vaniļa, lakrica, krustnagliņas un ingvers. Raugieties, lai ēdienam nepievienotu pārāk daudz safrāna, jo tā var rasties rūgtena zāļu garša.

Krustnagliņas ēdieniem un dzērieniem

Krustnagliņas labi noder dažādiem liellopa, cūkgaļas ēdieniem, īpaši cepetim – to var arī interesanti dekorēt ar krustnagliņām. Tāpat krustnagliņas  iederēsies dārzeņu ēdienu gatavošanā, kā ar pievienošanai karstajiem dzērieniem.

Kanēlis gan desertiem, gan medījumiem

Kanēlis ir salda un aromātiska garšviela, kas ideāli piemērota desertiem un konditorejas izstrādājumiem. To visbiežāk izmanto kanēļa maizītēs, taču kanēlis ir labi piemērots arī, piemēram, trifelēm. To var izmantot arī zivs, cūkgaļas, kā arī medījuma ēdieniem.

Laba kombinācija ingvers un kardamons

Dažādiem ēdieniem lielisku garšu un aromātu spēj piešķirt ingvers – pat saldiem konditorejas ēdieniem. Tāpat ingvers labi papildina dažādus karstos dzērienus. Tā kā kardamons un ingvers ir vienas dzimtas augi, tie dabiski ir veiksmīga kombinācija. Abus garšaugus var vienlīdz veiksmīgi izmantot gan vistas, gan cūkgaļas ēdieniem, gan pievienot cepumu mīklai. Kardamona garša nomāc treknumu, tāpēc to ieteicams lietot kopā pat ar šokolādi, saldējumu.

Ar vaniļu jebkurš deserts iegūs lielisku garšu

Vaniļa ir viena no piemērotākajām garšām desertiem. Vaniļas cukuru pievieno dažādām kūkām, cepumiem, pudiņiem, krēmam brulē, pannakotai u..c. saldajiem ēdieniem. Vaniļas cukuru pievieno dažādiem konditorejas izstrādājumiem, it īpaši šokolādei. Aizvien vairāk vaniļu pievieno arī pamatēdieniem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 05.12.2025

Vecas zinātniskās fantastikas filmas sākas apmēram tā: "2025. gads. Cilvēce apgūst kosmosa tālākos nostūrus." Viņi lika uz mums lielas cerības…

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko