Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Latvijā uz elektrības stabiem vairāk nekā 6 000 stārķu ligzdu

Latvijā uz eletrolīniju balstiem atrodas 6 194 stārķu ligzdas, liecina AS Sadales tīkls informācija par 2009.gadu. Pērn tikušas noņemtas 357 ligzdas, jo tās svars un stārķu rosība izraisīja balstu un vadu bojājumus un traucēja nepārtrauktai elektroenerģijas piegādei, informē Latvenergo.

No 1.aprīļa līdz 31.augustam, kad balto stārķu ligzdošanas periods, netiek veikti plānveida elektrolīniju remonti, uzsver kompānija, taču netiek izslēgts, ka ligzdas tomēr nāksies noņemt arī šajā laikā. 2009.gadā esot pieaudzis ar stārķu ligzdošanu saistīto elektrolīniju bojājumu skaits.

Visvairāk putnu ligzdo uz elektrības stabiem Rietumu un Dienvidu reģionos, kur reģistrētas attiecīgi 1 238 un 1 413 balto stārķu ligzdu. Austrumu reģionā ir 982 ligzdas, Ziemeļaustrumu reģionā - 1183 un Ziemeļu reģionā - 928 ligzdas. Savukārt salīdzinoši mazāk ligzdu ir Centrālā reģionā – 450.

Gada laikā stārķu ligzdu skaits uz eletrības stabiem palielinājās par 432 ligzdām, liecina Latvenergo dati par stārķu ligzdām pērn.

Lai veiktu kādas darbības stārķu ligzdošanas periodā, Dabas aizsardzības pārvaldē uzņēmumam jāsaņem speciāla atļauja. Par katru ligzdas noņemšanas, pārvietošanas vai miruša stārķa atrašanu tiek sastādīts akts. Visas darbības tiek saskaņotas ar Reģionālajām vides pārvaldēm, uzsver kompānija.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 24.04.2023.

Kārtoju skapī zeķu atvilktni un konstatēju, ka 100 zeķu diemžēl nav 50 zeķu pāru, bet tikai 100 zeķu…

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko