Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Mīļdzīvnieki īstenībā un nostāstos

No 7. līdz 18. decembrim Latvijas Dabas muzejā būs apskatāma izstāde Mīļdzīvnieki īstenībā un nostāstos, kas tapusi sadarbībā ar putnu audzētavas Putnu impērija īpašnieci Jeļenu Kustovu un putnu kolekcionāru Juriju Dmitrijevu.

Izstādē būs iespējams vienuviet apskatīt dzīvus eksotiskus un Latvijā labi pazīstamus dzīvniekus, kā arī uzzināt par šo dzīvnieku simbolisko nozīmi mītos un pasakās. Apmeklētāji varēs apskatīt tīģerpitonu, ķirzakas, putnuzirnekli, zivis, vardi, korellas papagaiļus, mājas trusi, burunduku un citus. Aizvadot 2011. – Truša – gadu un sagaidot 2012. – Pūķa – gadu, izstādē būs redzams gan trusis, gan arī pūķu „pēcnācēja” – zaļā iguāna.

Dzīvnieki cilvēkam sagādā prieku, palīdz atbrīvoties no stresa un vientulības izjūtas. Izstāde, iespējams, rosinās pārdomas, cik var būt atšķirīgs priekšstats par to, kas ir mīlulis. Bez labi pazīstamajiem mājas kaķiem, kanārijputniņiem un neonzivtiņām daļa cilvēku par mīļdzīvnieku uzskata čūsku, ķirzaku vai zirnekli.

Šī ir arī iespēja aizdomāties par cilvēku un dzīvnieku attiecībām. Kurš kuru pieradināja? Senos laikos daži dzīvnieki paši apmetās uz dzīvi cilvēka tuvumā, citus cilvēks pūlējās pieradināt. Ir arī tādi dzīvnieki, par kuriem nav īsti skaidrs, kurš kuru ir pieradinājis – piemēram, vai suns un kaķis ir apmeties cilvēka tuvumā, vai arī cilvēks ir centies tos padarīt par mājdzīvniekiem. Dažu dzīvnieku loma gadsimtu gaitā ir būtiski mainījusies. Piemēram, senāk žurkas uztvēra tikai kā mēra un citu slimību pārnēsātājas, savukārt tagad no pelēkās žurkas izveidotās šķirnes žurkas šķiet gudri un patīkami mīļdzīvnieki.

Bērniem kopā ar vecākiem būs iespēja piedalīties ar izstādi saistītās aktivitātēs – minēt krustvārdu mīklas un meklēt pareizās atbildes izstādē izvietotajā gudrinieku stendā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzeklis, kam visgrūtāk nedarīt neko

Apmācot Jaunskotijas pīļu retrīveru, var nākties iziet cauri visai attiecību gammai, bet Irinai Vozņukai un viņas Rino treniņi sagādā īstu azartu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko