Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

papildināta - Latviešu mūziķi atzīst, ka nav sekojuši līdzi Pussy Riot prāvai

Kamēr daudzi pasaules slaveni mūziķi pauduši atbalstu huligānismā apsūdzētajām Krievijas pankgrupas _Pussy Riot _dalībniecēm, mūsu pašu mūziķi savos komentāros ir visai izvairīgi, aizbildinoties, ka notiekošajam Krievijā īsti nav sekojuši līdzi.Diena.lv jau rakstījusi, ka pankgrupas dalībnieces februārī Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē izpildīja aptuveni minūti ilgu panku lūgšanu, kurā aicināja Jaunavu Mariju atpestīt Krieviju no tās prezidenta Vladimira Putina.

Šīs performances dēļ jaunās sievietes apsūdzētas reliģiska naida motivētā huligānismā, par ko viņām draud trīs gadus ilgs cietumsods. Tikmēr nosodījumu Krievijas varas iestādēm izteikuši tādi pasaules slaveni mūziķi kā Stings, Madonna, Pīters Geibriels, Entonijs Kiedis no Red Hot Chili Peppers, kā arī grupas _Franz Ferdinand _dziedātājs Alekss Kapranoss, vēstījis The Rolling Stones. Piemēram, Madonna pirms sava Maskavā paredzētā koncerta paziņoja, ka trio notiesāšana būtu traģēdija. "Esmu pret cenzūru un vienmēr esmu iestājusies par brīvu izpausmi, runas brīvību, tādēļ tas, kas notiek ar viņām, ir negodīgi,"sacīja Madonna. Tai pat laikā vairāki portāla Diena.lv aptaujātie Latvijas mūziķi atzina, ka notikumiem Krievijā nav sekojuši līdzi, tāpēc vairījās sniegt jebkādus komentārus. "Esmu dzirdējusi, ka tāda lieta ir un to, ka Stings to atbalsta, bet tas arī faktiski ir viss," atzina grupas Astro'n'out soliste Māra Upmane-Holšteina. Līdzīgu atbildi Diena saņēma arī no repera Gustavo, Laura Reinika, kā arī Roberta Gobziņa, kurš sacīja, ka viņa "informatīvais filtrs" šādu notikumu ir palaidis garām.  Grupas Triānas parks soliste Agnese Rakovska uzskata, ka _Pussy Riot prāva ir Krievijas iekšējā lieta un diez vai Madonnai vai Red Hot Chili Peppers_ mūziķiem ir reālas iespējas valstī notiekošo ietekmēt. "Protams, ka tas nav īsti pozitīvi, bet tās ir lietas, ar kurām katras valsts iedzīvotāji iekšēji tiek galā bez kaut kādas ārpus iejaukšanās," teic A.Rakovska. Tāpat latviešu dziedātāja sarunā ar Diena.lv pieļāva, ka Pussy Riot ar mūziku ir visai neliels sakars – grupas dalībnieces, viņasprāt, nodarbojas ar politiskām spēlēm, manipulācijām, lai veidotu kaut kādas diskusijas, vāktu sabiedrotos un radītu troksni. Dalītas jūtas ir arī dziedātājam Goran Gora jeb Jānim Holšteinam, kurš norāda – no vienas puses, meiteņu izdarītais pārkāpums nav tik liels, lai tās tiktu tik bargi sodītas. Taču, no otras puses, viņu konfrontācija ar Krievijas varas iestādēm tiek pasniegta pārāk puķaini, uzskata J.Holšteins. "Varbūt arī viņas ir varonīgas, bet uzreiz viņām lekt pakaļ un teikt: "Pussy Riot, vienmēr brīvību jums," es nesteigtos tik ātri notikumiem pa priekšu."

Lai gan maestro Raimonds Pauls pankgrupas dalībniecēm notikušo visticamāk būtu piedevis, viņš uzsver, ka baznīca nav īstā vieta, kur demonstrēt savas emocijas. “Lai tur labāk spēlē ērģeles,” sacīja R.Pauls. Iespējamos sodus komponists vairījās komentēt – vien noteica, ka soda veidiem katrā valstī pieiet citādāk.

Taču Krievijā notiekošo nevairījās kritizēt grupas Dzelzs Vilks solists Juris Kaukulis, kurš teic, ka tā bijusi akcija, cilvēki spēlējuši instrumentus un neko vardarbīgu nav darījuši. "Tāda ir situācija Krievijā, tur jau nav nekādu komentāru par to, kas tur notiek. Tur nav nekādas brīvības un, protams, ka to visu negatīvi vērtēju," atzina J. Kaukulis. Arī dziedātājs Intars Busulis Pussy Riot prāvu nosoda, jo uzskata, ka katram cilvēkam demokrātiskā valstī ir tiesības paust savu viedokli. "Esmu par brīvo domu," teic I.Busulis.

Papildināts ar Raimonda Paula viedokli - red.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu trestera reģioni

Gandrīz visos Vācijas vīnkopības apgabalos vīnkopji destilē arī savu vīnogu spiedpaliekas, ja vien viņiem ir oficiāla atļauja to darīt.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko