Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Praktiski padomi, kā paildzināt ziedu mūžu

Lai ziedi ilgāk priecētu, ir dažādas metodes, kā tos saglabāt pēc iespējas garāku laiku. Grieztos ziedus iesaka turēt minerālūdenī, pievienot ūdenim aspirīnu vai cukuru, citronskābi vai speciālus konservantus - zieda mūža paildzinātājus, kas nopērkami ziedu veikalos. Pēc ziedu salona Linda līdzīpašnieces Rigondas Birķes domām, jāievēro pavisam vienkāršs noteikums - ūdens vāzē ir jāmaina katru dienu, vāze ir kārtīgi jāizmazgā.

Taču zieda mūžs lielā mērā saistīts arī ar to, kādā stāvoklī tas nopirkts veikalā. Ja tas ir vecs, pavītis vai nepareizi apstrādāts, cerību reanimēt nav. Pirms ziedus liek pušķos un piedāvā pārdošanā, tie ir jāatdzirda - tas ir, jāievieto ūdenī teju līdz ziedam -, kā arī jāatlapo, jāsakopj.

Kā visi pavasara ziedi, arī tulpes "dzer" ļoti daudz ūdens, un tāpēc katru dienu tas jāpielej klāt, bet vislabāk - jānomaina. Ūdenim jābūt istabas temperatūrā.

Tulpes ieteicams pirkt, kad tās vēl ir pumpuros, jo, ielikti vāzē, šie ziedi atveras dažu stundu laikā. Kā visām grieztajām puķēm, arī tulpēm, kuras ienestas telpā no vēsa āra gaisa, vispirms jāļauj atsilt, un tikai tad tās var iztīt no papīra. Pirms likšanas vāzē tulpēm nogriež kātus, tad tās vieglāk uzsūc ūdeni, un noņem apakšējās lapas. Ūdenim vāzē jāsniedzas ne augstāk par kātiņa trešdaļu.

Grieztajiem ziediem nepatīk caurvējš. Pirms rozes liek vāzē, tām krietni jāatlapo kāts, jānogriež ērkšķi. Jāatjauno arī griezuma vieta. Griezumu izdara pēc iespējas slīpākā leņķī ar ļoti asu nazi. Rigonda Birķe nekad kāta galu neapdedzina uz gāzes liesmas, jo viņa uzskata, ka tā tiek bloķēti zieda kapilāri, un ūdens netiek līdz ziedam.

Lilijām iešķeļ kātiņu. Lai izplauktu visi pumpuri, ziediem vajag daudz svaiga ūdens. Lai lilijas nebirdinātu putekšņus, tām izkniebj putekšnīcas. Krizantēmu kātu atlapo un sadauza.

Alpu vijolīšu, prīmulu, hiacinšu, acāliju podus novieto gaišā un vēsā telpas daļā. Telpaugs jālaista kārtīgi, jo īpaši, ja tas ir tuvu radiatoriem - uz palodzes. Amarillis labi jūtas istabas temperatūrā. Puķe jālaista regulāri, bet ļoti uzmanīgi. Ziedkātu ieteicams atbalstīt ar mietiņu. Orhidejas, tāpat kā jebkurš augs, necieš caurvēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko