Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

SUP čempione Latvijā pa dienu sporto, vakarā zīmē

Tūkstošiem melnu un krāsainu punktiņu, kas kopā veido formas, motīvus un stāstus. Tādi ir Baibas Lejiņas zīmējumi, un pirmajā brīdī no lielāka attāluma nemaz nevar pateikt, ka tie veidoti šādā tehnikā. 

Diena 29 gadus veco Baibu satiek dienu pirms viņas pirmās nopietnās personālizstādes atvēršanas. Savukārt, meklējot informāciju par sievieti internetā, vairāk manāmi viņas sportiskie sasniegumi. Baiba ir šī un pagājušā gada SUP čempione Latvijā. Viņa pati saka: "No rīta izkustos, bet vakarā zīmēju." Savukārt tagad, stāvot izstāžu zālē, kur pie sienas ir viņas darbi, piepildījies ir vēl viens sapnis.

Baiba stāsta, ka viss sācies zobārstniecībā. Strādājot pie savas krustmātes zobārstes kā asistente, viņa brīvajos brīžos apzīmējusi lapas pierakstu bloknotā. Dažreiz pat vēlējusies, lai klienti nemaz neatnāk un varētu laiku veltīt, punktojot ziedu motīvus, jo tas bijis aizraujošāk. Tā ir arī viņas zīmējumu specifika - tie radīti no neskaitāmiem, visbiežāk krāsainiem, punktiņiem un līnijām, kas kopā veido tēlus un objektus.

Tajā laikā pirms četriem gadiem Baibai krustmāte uzdāvinājusi speciālu zīmēšanas albumu, jo bijis žēl mest ārā viņas apzīmētās pierakstu lapas. Sākumā gan izmantota melnā pildspalva, bet ar laiku Baiba ķērusies jau pie krāsainajām gela pildspalvām, un šobrīd uz viņas galda tādu jau ir vairāki simti. Pašu tehniku viņa atklājusi vien nejauši, un tas viņu aizrāvis.

Viena A4 formāta darba tapšana Baibai aizņem apmēram nedēļu, zīmējot pāris stundu pārsvarā vakarā, jo pa dienu sieviete strādā. Savukārt citi darbi lielākā formātā top pat mēnesi. Visu dienu gan zīmēt šādā tehnikā neesot iespējams, jo jāatrodas gan vienā pozā, gan pamatīgi jākoncentrējas. Viņai pat ir speciālas brilles, kas paplašina acu zīlītes, lai acīm nav tik liela slodze.

Šī ir Baibas pirmā nopietnā izstāde, lai gan iepriekš viņas darbi bijuši redzami arī dzimtajā Kandavā un kādā no Rīgas kafejnīcām. Savukārt uz izstādi mudinājuši draugi. Tas savā ziņā bijis izaicinājums, un Baiba to pieņēmusi. Viņa neslēpj, ka ieguldījumi bijuši lieli, taču tas varot pavērt jaunas iespējas. Turklāt tagad par viņas hobiju zinās arī citi, jo līdz šim to nemaz tik daudzi nav nojautuši. Par Baibas hobiju pārsteigti bija arī viņas vecāki, jo nav spējuši iedomāties, ka meitene varētu tā mierīgi tik ilgi nosēdēt. Arī pamatskolas laikā Baiba visu laiku bijusi aktīva, tāpēc nav brīnums, ka labākās atzīmes saņemtas tieši sporta stundās. Tomēr Baibai zīmēšana ir savā ziņā meditatīvs process, īpaši rudeņos un ziemās, kad ārā mainās laikapstākļi. Arī noslēdzoties aktīvajai sporta sezonai, hobijam paliks vairāk laika. Vēl vasarā sieviete trenējusies, lai šogad aizstāvētu savu pagājušā gada titulu - Latvijas SUP čempione. Airēšanās ūdenī, stāvot uz speciāla dēļa, nav nemaz tik vienkārša, īpaši tad, ja nav piemērotu laikapstākļu. Tieši tāda situācija bijusi pašās sacensībās, taču arī šoreiz izdevies iegūt pirmo vietu. Tas gan nenozīmē, ka Baibas ikdienā vairs nav sporta - ik rītu viņa dodas uz treniņiem, savukārt pēc tam strādā sporta klubā. Viņa pati smej, ka zīmēšana un sportošana dažiem var šķist nesavienojamas lietas, taču viņai - ļoti piemēroti.

Visu žurnālistes Annas Strapcānes rakstu Tūkstošiem punktiņu rāmī pie sienas lasiet piektdienas, 4.septembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko