Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā kļūt par brīvprātīgo dzīvnieku patversmēs?

Jau ierasts, ka katrā dzīvnieku patversmē veidojas savs brīvprātīgo palīgu loks. Priecē, ka par brīvprātīgajiem arvien vairāk piesakās jauni cilvēki, studenti, draugu kopas un ģimenes ar bērniem. Šis loks atjaunojas pēc pārciestā Covid-19.

Brīvprātīgais darbs patversmē ir iespēja gūt gandarījumu par lietderīgi pavadītu brīvo laiku, pilnveidot praktiskā darba prasmes, iegūt domubiedrus, mācīt jaunajai paaudzei saprast un iemīļot dzīvo radību. 

Vēlmei palīdzēt suņiem un kaķiem ir jābūt galvenajam iemeslam, kāpēc cilvēks kļūst par brīvprātīgo dzīvnieku patversmē. Darbinieku drošības apsvērumu dēļ par brīvprātīgo var kļūt no 16 gadu vecuma. Palīdzības darbs patversmē nav vienreizēja izklaide. Brīvprātīgais dodas uz patversmi regulāri, ir iepazinies un izprot darbu kārtību patversmē, gatavs darīt visus patversmei nepieciešamos darbus. 

Brīvprātīgajam jāapzinās dzīvnieku patversmes darba specifika, stingri jāievēro dienas kārtība, jāveic uzticētais darba apjoms, jāievēro piesardzība darbā ar dzīvniekiem u. c. Tātad, ja cilvēkam ir svarīgākie priekšnoteikumi, lai kļūtu par brīvprātīgo – motivācija un brīvs laiks palīdzēt dzīvniekiem regulāri, droši piepildiet savu ieceri. Patversmēm palīgā bieži dodas cilvēki, kuriem dažādu iemeslu dēļ nav iespēju pašiem turēt mājās suni vai kaķi.

Ja jums patīk suņi, būs jāiet pastaigās ar suņiem, kas ir ne vien lieliska iespēja izkustēties svaigā gaisā pašam vai kopā ar draugiem un ģimenes locekļiem, bet arī varēsiet nodrošināt fizisku slodzi un sniegt rehabilitāciju un socializāciju patversmes iemītniekiem. Daudziem patversmes suņiem ir jāatgūst ticība cilvēkam, jāapgūst elementāras iemaņas staigāt pie pavadas, sarast ar svešiem cilvēkiem, ieraudzīt un iepazīt lielo un plašo pasauli. 

Brīvprātīgajiem var būt jāveic suņu sprostu tīrīšana, trauku mazgāšana, telpu tīrīšana, kucēnu socializācija. Dažreiz kucēnu patversmē ir ļoti daudz vai tie ir pārāk jauni. Tad tiek lūgta brīvprātīgo palīdzība paturēt kucēnus mājas apstākļos kādas divas nedēļas, nodrošinot dzīvnieku ar visu nepieciešamo.

Ja cilvēkam vairāk patīk kaķi, var piedāvāt praktisku palīdzību, piemēram, kaķu sprostu un telpu tīrīšanu, trauku un kaķu tualešu mazgāšanu un sakārtošanu, minču samīļošanā. Tāpat noderēs palīdzība saimnieciskajos darbos. Ļoti noderīgas ir prasmīgas rokas daudzajos saimniecības sīkdarbos. Patversmē gadās tādas pašas likstas, kas ikvienā mājsaimniecībā – nedarbojas ūdenskrāns, jāsalabo elektrības slēdzis, jāpalabo sprostu režģojumi. Nereti patversmes darbarīku arsenālā nav kāda specifiska instrumenta, bet ar to varētu izlīdzēt brīvprātīgais. Vasarā svarīga ir ravēšana un zāles pļaušana, rudeņos lapu grābšana teritorijā, mitekļu siltināšana, ziemā teritorijas attīrīšana no sniega.

Dzīvnieku aizsardzības organizācijas un patversmes darba nodrošināšanai ar katra brīvprātīgā īpašajām zināšanām, iespējām un talantiem tiek veidotas tik plaša profila komanda, kā reti kurā uzņēmumā. Taču patversmē vienmēr noderēs fotogrāfa, maketētāja, juridisku konsultāciju sniedzēja, loģistikas speciālista, šofera un jebkura cita speciālista pakalpojumi.

Bez brīvprātīgo atbalsta, viņu veltītā laika, enerģijas un mīlestības nevarētu palīdzēt tik daudziem dzīvniekiem patversmēs. Lai kļūtu par brīvprātīgo palīgu, ikvienam pretendentam jāapmeklē īsi sagatavošanās kursi. 

Ja vēlaties kļūt par brīvprātīgo patversmē Labās mājas, rakstiet uz e-pastu [email protected], taču brīvprātīgo palīdzību gaida visās patversmēs. Lai visiem pietiek sirds siltuma!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko