Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Konsultē vetārsts: Svaigbarošana – suņa uzturam un nodarbinātībai

Lasītājs jautā: kā pieradināt pie svaigbarošanas suni, kam līdz šim dota tikai sausā barība un šad tad konservi?

Svaigbarošana, ja tā tiek veikta pareizi, ir lielisks veids, kā ne vien nodrošināt dzīvnieka fizioloģiskās vajadzības pēc barības vielām, bet arī nodarbināt suni.

Suņi atšķirībā no kaķiem ir visēdāji – lielākajai raciona daļai jābūt dzīvnieku izcelsmes proteīnam, bet suņi var pārstrādāt arī ogļhidrātus. Ideālu uztura piramīdu suņiem veido 75–80% muskuļgaļas, 6–10% ēdamo kaulu, 4–6% aknu, 5% pārējo orgānu (kuņģis, nieres, liesa, sēklinieki utt.). Aptuveni 10% apjomā var pievienot dārzeņus un augļus, zaļumus kā ogļhidrātu, vitamīnu un minerālvielu avotu.

Svaigbarošana ir lieliska sunim, jo suns saņem ne tikai barības vielas, bet arī ilgstoši ir nodarbināts – kamēr uzturu sagrauž, sakož un sadala, turklāt viņa maņu orgāni saņem papildu stimulus ar jaunām garšām, smaržām un tekstūrām

Savukārt svaigēšanas tumšā puse ir saimnieka spēja un gatavība gādāt nepieciešamo gaļas un subproduktu daudzumu, nodrošināt atbilstošu to uzglabāšanu un sunim ērtu un piemērotu vietu visu šo produktu patērēšanai. Grūti iedomāties, kā nodrošināt svaigu pārtiku liela izmēra sunim pilsētas dzīvoklī ar standarta izmēra ledusskapi, ja vien neizmanto gatavos saldētos gaļas un subproduktu maisījumus. Tāpat jāatceras, ka neapstrādātas gaļas lietošana ir saistīta ar bakteriālā piesārņojuma risku, jo ne vienmēr saimnieks var būt 100% pārliecināts par gaļas izcelsmi, glabāšanu, jo īpaši – pērkot gaļu neoficiālā tirdzniecības vietā. Labs risinājums ir speciāli dzīvnieku barošanai paredzētie saldētie gaļas un subproduktu maisījumi, kuri pirms lietošanas jāatlaidina. 

Attiecībā uz pāriešanu uz svaigbarošanu – to veic tāpat kā jebkuru citu barības maiņu. Sākumā esošajai barībai pievieno aptuveni 10% jaunās barības (šajā gadījumā gaļu, aknas, subproduktus), un jāiesāk ar to gaļas veidu, kas sunim vislabāk garšo. Nākamajā dienā proporciju vēl mazliet pamaina par labu jaunajai barībai, un tā turpina, kamēr suns pilnībā pārgājis uz jauno barību. Atkarībā no suņa paradumiem un vēlmes ēst svaigu gaļu, šāda pāriešana var notikt septiņu dienu līdz viena mēneša laikā. Pārejot uz svaigo barību, suņiem nereti novēro mīkstākas fekālijas vai pat caureju. Šādos gadījumos pāreja uz jauno barību jāveic lēnāk, jo organismam jāpiemērojas, lai tas spētu saražot barību šķeļošos fermentus pietiekamā daudzumā. Palīdzēs arī prebiotikas un probiotikas saturoša papildbarība, piemēram, Florentero vai EnteroIMMUNE

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko