Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izveidotas WhatsApp uzlīmes latgaliešu valodā

Mobilo tālruņu aplikācijas WhatsApp lietotājiem ikdienas saziņā ar draugiem, radiem un kolēģiem tagad ir iespējams izmantot uzlīmes latgaliešu valodā. Tās radījis ziņu portāls lakuga.lv ar ASV dzīvojošā latgalieša, filantropa Pītera Aloiza Ragauša finansiālu atbalstu.

Speciāli izveidotās uzlīmes aplikācijai WhatsApp ietver ikdienā un arī īpašākos dzīves mirkļos lietotas frāzes latgaliešu valodā, piemēram, "Vasals!" (Sveiks!), "Daudz laimis dzimšonys dīnā!" (Daudz laimes dzimšanas dienā!), "Es tevi mīļoju" (Es tevi mīlu), "Laimeigu Jaunū godu!" (Laimīgu Jauno gadu!), "Nui!" (Jā!), "Šmuki!" (Skaisti!), "Lobs reits!" (Labrīt!) u.c. Kopumā izveidotas 22 uzlīmes ar latgaliskiem tekstiem. Aplikācija Latgalian stickers/ Latgalīšu uzleimis papildināta ar četriem Latvijā lietotiem karogiem – Latvijas, Latgales, līvu un Sēlijas karogu.

Uzlīmju izveidē latgaliešu portāls lakuga.lv sadarbojās ar dizaineri Inesi Krivmani un programmētāju Jāni Rancānu. To izveidi finansiāli atbalstījis ASV dzīvojošais latgalietis, uzņēmējs un Latvijas goda konsuls Teksasas štatā Pīters Aloizs Ragaušs. "Mēs gribējām latgaliešu valodu parādīt atraktīvā un modernā veidā, jo īpaši uzrunāt jauniešus. Latgaliešu valoda digitālajās tehnoloģijās veicina tās lietošanu. Lietotne WhatsApp palīdz dažādās pasaules vietās dzīvojošajiem latgaliešiem uzturēt kontaktus. Manuprāt, tas ir brīnišķīgi, ka šo saziņu vēl interesantāku padarīs uzlīmes latgaliešu valodā," saka Aloizs Ragaušs.

Aplikācija bezmaksas šobrīd pieejama Android operētājsistēmas mobilo ierīču lietotājiem, savukārt Apple iOS operētājsistēmas lietotājiem uzlīmes būs pieejamas 2020. gadā. Pagaidām iPhone lietotāji WhatsApp saņemtās latgaliešu uzlīmes no Android sistēmu lietotājiem var saglabāt kā Favorīti/Favourite (jāuzspiež uz uzlīmes un jāseko tālāk norādītajām darbībām) un izmantot sūtīšanai.

Aplikācija Android lietotājiem pieejama, klikšķinot šeit.

Portāls lakuga.lv ir pasaulē vienīgais tikai latgaliešu rakstu valodā saturu radošs medijs. Tajā var lasīt par Latgales un latgaliskās kultūras aktualitātēm, intervijas ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, kā arī atrast vērtīgus materiālus latgaliešu valodas rakstītprasmes uzlabošanai. Portālu lakuga.lv uztur biedrība Latgolys Studentu centrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko