Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijas Pasts izdod noslēdzošo pastmarku sērijā Latvijas Dabas muzeja unikālie eksponāti

Atzīmējot Latvijas Dabas muzeja 175.gadadienu, Latvijas Pasts izdevis noslēdzošo pastmarku sērijā Latvijas Dabas muzeja unikālie eksponāti, veltot to Baltijas dzintaram, portālu Diena informē uzņēmums.

Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 14.februārī Latvijas Dabas muzejā no plkst.10 līdz 17. Turpat plkst.10.30 plānots arī pastmarkas prezentācijas pasākums ar Latvijas Pasta un Latvijas Dabas muzeja pārstāvju piedalīšanos.

Uz jaunās pastmarkas attēloti Latvijā atrasti Baltijas dzintara eksemplāri no Latvijas Dabas muzeja krājuma. Pastmarka izdota 300 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir € 2,69, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā no 21 līdz 100 gramu uz valstīm, kas atrodas 4.zonā. Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1000 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas un aploksnes autors ir mākslinieks Ģirts Grīva.

Dzintars ir sacietējuši fosilie sveķi, kas tiek augsti vērtēts tā zeltainās krāsas dēļ. Baltijas jūras iegulā atrodas pasaulē lielākais dzintara daudzums, veidojot aptuveni 80% no visā pasaulē sastopamā dzintara. Latvijas Dabas muzeja krājumā iekļauts vairāk nekā 600 dzintara vienību, un to skaits turpina augt, bet lielākais krājumā esošais Baltijas dzintars sver 1,7 kilogramus.

Šī ir sestā un beidzamā pastmarka sērijā Latvijas Dabas muzeja unikālie eksponāti. Pirmā pastmarka izdota 2015.gadā un veltīta muzeja paleontoloģiskā krājuma eksponātam – bruņuzivij, 2016.gadā to papildināja pastmarka Aberatīvie putni, 2017.gadā tika izdota pastmarka ar muzeja botānisko materiālu kolekcijas eksponātu Suņu roze, bet uz 2018.gada pastmarkas attēlots Latvijā sastopamais vērtīgais iezis – ģipsis. 2019.gada pastmarka tika veltīta retai vabolei – spīdīgajam praulgrauzim. Visas šajā sērijā izdotās pastmarkas iespējams aplūkot šeit.

Pastmarku un aploksni Baltijas dzintars iespējams aplūkot, klikšķinot šeit

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 27.martā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko