Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pastariņa muzejā atzīmēs Jēkaba un Annas dienu

Svētdien, 28.jūlijā, plkst.12 Pastariņa muzejā Tukuma novadā jau desmito reizi atzīmēs Saimnieka un Saimnieces jeb Jēkaba un Annas dienu, portālu Diena informē Tukuma muzeja komunikācijas nodaļas vadītāja Kristīne Ozola.

Apmeklētāji tiek aicināti piedalīties Annas un Jēkaba mīļāko ēdienu gatavošanas meistarklasē, noskatīties brīvdabas teātra izrādi un apmeklēt tirdziņu.

Senie latvieši Saimnieču un Saimnieku dienu svinēja arī kā tirgus dienu, kas iezīmēja ražas novākšanas sākumu. Annas dienā pirmoreiz ēda jaunos kartupeļus un burkānus, bet jauniešiem gadatirgi bija arī vieta, kur iepazīties un atrast labāko saimnieci. Jēkaba dienā no jaunās ražas cepa pirmo maizes kukulīti, un, kāds būs maizes kukulītis, tāda būs arī iztika nākamā gadā.

Saimnieka un Saimnieces diena Pastariņa muzejā jau kļuvuši par tradicionāliem svētkiem. Šajā dienā amatniekiem, zemniekiem un citiem savas produkcijas pārdot gribētājiem tiek dota iespēja piedalīties amatniecības un mājražotāju tirdziņā. Pircējiem ir iespēja no vietējiem zemniekiem iegādāties lauku labumus, sacīja Ozola.

Saimniece viesus cienās ar lauku krāsnī ceptu maizi. Plkst.13 notiks Lestenes bērnu teātra izrāde Saules meita Elānika. Mazākie apmeklētāji varēs nodoties atraktīvām mazā Pastariņa iemīļotajām rotaļām - staigāšanā ar koka kājām, slēpošanā, makšķerēšanā, izmēģināt skrējienu ar divričiem.

Tie, kas Pastariņa muzejā viesosies pirmo reizi, varēs izpētīt dārzā izveidoto vecās Bisnieku saimniecības samazināto sētas maketu, kas atspoguļo situācija rakstnieka Ernesta Birznieka-Upīša bērnībā, kur mājiņas ir tik lielas, lai tajās varētu dzīvot knēvelīši, stāstīja Ozola.

Apskatāma arī pārvestā pirts - dāre, rekonstruētais vāgūzis un kūts, kurā atrodas ekspozīcija "Saldūdens zveja", kā arī restaurētā klēts ar ekspozīciju Klēts - dzimtas turības spogulis, ļaujot izprast galvenās tradicionālās saimniekošanas norises lauku sētā. 

Dzīvojamā ēkā var iepazīties ar rakstnieku E. Birznieka-Upīša biogrāfiju, viņa dzīvi un daiļradi ekspozīcijā Pastariņš mājā, skolā un dzīvē. Saimnieka un Saimnieces dienā īpaši tiek gaidīti Jēkabi un Annas, kurus sagaida bezmaksas ieeja.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko