Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Pret nīgrumu ar dzirksti un mīlestību

Muzikāla pasaka Grinča Ziemassvētki – par ticību labajam.

"Man ir trāpījusies interesanta loma, kas sagādā ne tikai prieku, bet arī gandarījumu," saka aktieris Māris Bezmers, kuram ir tas gods spēlēt Grinču Imanta Strada režisētajā iestudējumā visai ģimenei Grinča Ziemassvētki. Grinčs visiem zināmajā pasakā ienīst Ziemassvētkus tikai tāpēc, ka bērnībā pret viņu bija izturējušies slikti. Grinča sindroms šad tad mēdz uznākt daudziem – gribas paburkšķēt, lai visi liek mierā, un jezga ar eglītēm, rotājumiem, dāvanu meklēšanu, piparkūku cepšanu un ciemošanos vienkārši tracina... Taču Ziemassvētki ir brīnumu laiks, un pasakā ar mazās meitenītes Sindijas palīdzību Grinčs atgūst ticību labajam, cilvēkiem un arī Ziemassvētkiem. 

"Paralēles ar sevi nevilkšu," smejoties nosaka Māris Bezmers. "Mani Ziemassvētki bija kopā ar vecākiem, savu ģimeni. Nav nozīmes – kādi ēdieni uz galda un kādas dāvanas. Svarīgākais ir kopā būšana." Viņš gan nenoliedz, ka izrādē ir jūtama ietekme no Grinča, ko populārajā, 2000. gadā uzņemtajā amerikāņu Ziemassvētku komēdijfilmā tēlo aktieris Džims Kerijs. "Neredzu iemeslu, kāpēc labas lietas neatkārtot. Es pats vēl pielieku kaut ko no sevis, un Grinčs atkal ir klāt," saka M. Bezmers.  

Šo izrādi Valmieras kinostudijas radošais kolektīvs iestudēja jau pagājušā gadā. Redzot, ka tā patīk, šogad mazliet šo to pamainījuši, papildinājuši, pieslīpējuši, tehniski nodrošinājuši un tagad ir gatavi plašākai turnejai pa visu Latviju. Izrādē bez Māra Bezmera piedalās arī aktieri Marģers Eglinskis, Imants Strads, Madars Zvagulis, Agnese Kalniņa, Terēze Lasmane u. c. 

Mēs esam kā Ziemassvētku vēstneši. Dabā sniega nav, tad nu jāmēģina to dzirksti radīt pašiem.

Pirmās Grinča Ziemassvētku izrādes gaidāmas jau 1. decembrī – Kuldīgas kultūras centrā un Aizputes kultūras namā. Vai līdz Ziemassvētkiem aktieri jau nebūs saguruši? Vai nebūs kā Grinčam – negribēsies vairs svinēt? "Tāds aktiera liktenis," saka M. Bezmers. "Janvārī varēs atpūsties, tas vienmēr tāds tukšāks mēnesis. Bet ir jau savi plusi tādai tūrei – priecīgi skatītāji. Mēs esam kā Ziemassvētku vēstneši. Dabā sniega nav, tad nu jāmēģina to dzirksti radīt pašiem."

Pēc aktiera domām, uz šo izrādi vajadzētu nākt visai ģimenei – bērniem kopā ar vecākiem. "Šī nav bērnu ludziņa, kur vecākiem jāgarlaikojas. Vēstījums svarīgs visiem." Mīlestība, draudzība un kopā būšana ir vajadzīga katram – gan tiem priecīgajiem, gan tiem skumīgajiem. "Nedrīkstam šķirot cilvēkus, visi ir pelnījuši mīlestību un uzmanību. Grinčs nav nekāds briesmonis, par nīgru viņu padarīja sabiedrība, un viņš tam noticēja. Grinčs gluži vienkārši ir savādāks. Bet viņš ir tāda pati cilvēcīga būtne, kas alkst pēc draudzības, un svētki ir īstākais laiks, kad to saņemt. Ziemassvētkos mīļums tiek visiem," saka M. Bezmers un piebilst, ka izrādei "beigas ir laimīgas". 

Muzikālā pasaka Grinča Ziemassvētki no 1. decembra līdz pat 7. janvārim būs skatāma dažādās Latvijas vietās:   Kuldīgā, Aizputē, Cēsīs, Rīgā (Kongresu namā), Lielvārdē, Krustpilī, Madonā, Saldū, Jūrmalā, Mālpilī, Ādažos, Mārupē, Baložos, Ventspilī, Liepājā, Rēzeknē, Jelgavā un Ogrē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 24.04.2023.

Kārtoju skapī zeķu atvilktni un konstatēju, ka 100 zeķu diemžēl nav 50 zeķu pāru, bet tikai 100 zeķu…

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko