Veikalos jaunie kartupeļi no Ēģiptes un citām eksotiskām valstīm nopērkami jau sen, taču tikai aizvadītajā svētdienā, atgriežoties no brīvdienām Kauņā, kādā Lietuvas ciemā no ceļmalas pārdevēja nopirku īstus – mūsu pašu reģionā izaugušus – jaunos kartupeļus. Līdz ar to jauno kartupeļu sezonu pasludinu par atklātu.
Man tie vislabāk garšo pavisam vienkārši – plānā miziņa ar rokām nobraucīta, noskaloti, novārīti – ar dillēm, sarkanajiem sīpoliem, biezpienu un siļķi. Īsts vasaras atklāšanas ēdiens.
Taču jūs varat izmantot arī citas receptes. Lūk, trīs dažādu tautu receptes!
Jaunie kartupeļi lietuviešu gaumē
Sastāvdaļas: 800 g jauno kartupeļu, 200 g biezpiena (graudains, ne pārāk sauss), 150 ml skābā krējuma, 1–2 vidēji sīpoli, 2 ēdamk. sviesta vai speķa, sāls, 2 siļķes filejas (pēc izvēles), pipari pēc garšas, svaigi lociņi vai dilles dekorēšanai
1. Nomazgā kartupeļus un liek vārīties sālsūdenī apmēram 15–20 minūtes, līdz tie ir gatavi, bet joprojām stingri.
2. Sīpolus smalki sakapā un apcep sviestā vai pannā izčurkstinātos speķa gabaliņos, līdz sīpoli top zeltaini brūni. Noliek malā.
3. Biezpienu sajauc ar skābo krējumu, pievieno šķipsniņu sāls un piparus. Ja biezpiens ir pārāk sauss, var pievienot nedaudz piena vai vairāk krējuma.
4. Pasniedz karstus, pārkaisot ar saceptajiem sīpoliem, pārliekot siļķes fileju (pēc izvēles) un visu pārlejot ar pagatavoto mērci. Dekorē ar svaigiem lociņiem vai dillēm.
Vidusjūras stilā cepti
Sastāvdaļas: 600 g jauno kartupeļu (pārgriezti uz pusēm vai daivās), 2 ēdamk. olīveļļas, 1 citrona sula un miziņa, 2 zariņi svaiga rozmarīna (vai 1 tējk. kaltēta), 100 g fetas siera, sāls, pipari, zaļumi dekorēšanai
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
2. Kartupeļus notīra, noskalo, pārgriež uz pusēm vai sagriež daivās, sajauc ar olīveļļu, citronu sulu un miziņu, rozmarīnu, sāli un pipariem.
3. Liek uz cepamās pannas, cep aptuveni 25 minūtes zeltaini brūnus.
4. Pārkaisa ar saberztu fetu un pasniedz ar zaļajiem salātiem vai grilētu vistu/zivi.
Zviedru stilā vasaras saulgriežos
Sastāvdaļas: 800 g jauno kartupeļu, 2 ēdamk. sviesta, 1 buntīte svaigu diļļu (smalki sakapātas), sāls (vārīšanai); mērcei: 2 ēdamk. pilngraudu sinepju (zviedru Grovmald senap), 1 tējk. parasto sinepju, 1 tējk. cukura vai medus), 150 ml skābā krējuma, 1 ēdamk. baltvīna etiķa vai citrona sulas, sāls un pipari pēc garšas, dilles, lociņi pasniegšanai
1. Nomazgā kartupeļus. Vāra sālsūdenī apmēram 15–20 minūtes, līdz top mīksti. Nokāš.
2. Kamēr kartupeļi vārās, sajauc mērces sastāvdaļas: sinepes, cukuru, etiķi, krējumu, sāli un piparus. Ja vēlas, pievieno arī sakapātas dilles.
3. Nokāstajiem karstajiem kartupeļiem pievieno sviestu un apmaisa, lai tie iegūtu spīdīgu pārklājumu.
4. Pasniedz ar sinepju mērci, siļķi, sakapātiem sīpoliem, zaļumiem.