Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Dienas receptes: Pupiņu zupas

Sātīgs ēdiens, kas sasildīs laikā, kad pienākusi īsta ziema.

 

Pupiņu zupa ar grūbām ir latviešu virtuves klasika. Sātīgs aukstā laika ēdiens, bez kura nav iedomājama neviena rudens un ziemas sezona.

Grūbas tiešām iesakām iepriekš kārtīgi izmērcēt, jo citādi tās būs ilgi jāvāra – tas palielinās elektrības patēriņu un maksājamo summu ikmēneša rēķinā.

Pupiņu zupa ar tomātiem ir nedaudz pārveidota klasiskā recepte – cauraudzītis zupai tiek pievienots tik un tā.

Trešā zupa ir zviedru zirņu zupas variācija, kurā daļa zirņu aizstāti ar pupiņām. Tās zupai piešķir tumīgumu.

Ar tomātiem un cauraudzīti

Sastāvdaļas: 400 g novārītu vai konservētu pupiņu, 100 g cūkas cauraudzīša, 400 g konservētu tomātu, 1 sīpols, 2 kartupeļi, 2 selerijas kāti, 2 ķiploka daiviņas, 1 burkāns, 2 tējk. olīveļļas, 750 ml ūdens, sāls, pipari, 2 ēd. k. sakapātu zaļumu (pētersīļi, lociņi, dilles), 2 tējk. sarīvētas citrona miziņas (pēc izvēles), jogurts vai skābais krējums pasniegšanai

1. Cauraudzīti sagriež gabaliņos. Sīpolu un ķiploku notīra. Sīpolu sagriež mazos gabaliņos, ķiploka daivas saspiež. Burkānu notīra un sagriež vai sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Selerijas kātus nomazgā un sagriež mazos gabaliņos. Kartupeļus nomizo un sagriež gabaliņos.

2. Katlā, kurā tiks vārīta zupa, uzkarsē eļļu. Pievieno sīpolu un seleriju un maisot cep 6 minūtes. Ieber burkānus un maisot cep vēl 5 minūtes, pieliek ķiplokus un maisot turpina cept 1 minūti. Visbeidzot pievieno bekonu un cep maisot 5 minūtes.

3. Apceptajiem produktiem pievieno tomātus, kartupeļus, sāli, piparus un ūdeni, uzvāra un samazina liesmu. Vāra, daļēji uzliekot vāku, 15 minūtes. Pieliek pupiņas un turpina vārīt vēl 10 minūtes vai līdz visi produkti mīksti.

4. Pasniedz, pārkaisot ar zaļumiem, pievieno krējumu vai bezpiedevu jogurtu. Ja ir vēlēšanās nedaudz dažādot garšu, pieber šķipsnu rīvētas citrona miziņas.


Ar grūbām un kūpinātu gaļu

Sastāvdaļas: 300 g žāvētas gaļas, 250 g izmērcētu grūbu, 400 g novārītu vai konservētu pupiņu, 2 sīpoli, 2 ķiploka daiviņas, 3 selerijas kāti, 1 burkāns, 2 l buljona vai ūdens, 2 ēd. k. universālās garšvielas vai Vidusjūras garšvielu maisījuma, 2 ēd. k. sojas mērces, eļļa cepšanai, skābais krējums, zaļumi pasniegšanai

1. Divas stundas pirms zupas vārīšanas aukstā ūdenī iemērc grūbas.

2. Sīpolus nomizo un sagriež gabaliņos. Ķiploka daiviņas nomizo un sakapā. Selerijas kātus sagriež gabaliņos. Burkānu nomizo un sagriež plānās ripiņās vai kubiņos. Kūpinātu cūkgaļu sagriež kubiņos.

3. Lielā katlā uzkarsē eļļu, apcep sīpolus, līdz caurspīdīgi. Pievieno ķiplokus, seleriju un burkānus, kā arī šķipsnu sāls un uz mazas uguns maisot cep aptuveni 5 minūtes.

4. Apceptajiem dārzeņiem pieber garšvielas, samaisa. Pielej buljonu, pieber izmērcētas un noskalotas grūbas un pievieno sojas mērci. Uzvāra līdz pirmajam burbulim, turpina vārīt 5 minūtes.

5. Pievieno žāvēto gaļu. Samaisa, ja nepieciešams, pielej vēl šķidrumu (buljonu vai ūdeni) tā, lai veidotos vēlamā zupas konsistence. Vāra, līdz dārzeņi un grūbas mīkstas.

6. Pievieno novārītas pupiņas, uzvāra. Beigās pieber sāli pēc garšas. Pasniedz ar skābo krējumu un zaļumiem.


Ar šķeltajiem zirņiem

Sastāvdaļas: 150 g novārītu vai konservētu pupiņu, 150 g kaltētu dzelteno šķelto zirņu, 500 g cauraugušas cūkgaļas, 2 vidēji sīpoli, 2 puravi, 250 g burkānu, 1 ķiploka daiva, 2 ēd. k. augu eļļas, 1 tējk. kaltēta majorāna, 1,5 l buljona, saišķis zaļumu – lociņi, pētersīļi, sāls, pipari

1. Iepriekšējā vakarā aukstā ūdenī liek mērcēties zirņus.

2. Cūkgaļu sagriež kumosa lieluma gabaliņos. Sīpolus un ķiploka daivu smaki sakapā. Puravus un burkānus notīra. Puravus sagriež ripiņās, burkānus sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves.

3. Katlā, kurā tiks vārīta zupa, uzkarsē eļļu. Liek iekšā gaļu un no visām pusēm kārtīgi apcep, lai veidotos brūna garoziņa.

4. Katlā pievieno sīpolus un puravus un apcep, līdz tie gaiši zeltaini, pieliek ķiploku un 1 minūti pakarsē.

5. Zirņiem nolej ūdeni, noskalo un ber katlā pie apceptajiem produktiem. Pielej ūdeni, pievieno garšvielas, uzvāra. Katlam uzliek vāku un vāra apmēram pusstundu.

6. Pēc pusstundas pievieno burkānus un turpina vārīt, līdz gaļa, zirņi un burkāni mīksti. Pieliek konservētas vai novārītas pupiņas. Uzvāra. 7. Pasniedz, pārkaisot ar izvēlētajiem zaļumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vispārdotākais skočs

Šodien turpināšu novembrī iesākto rakstu sēriju par pasaulē populārākajiem viskijiem.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko