Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Izgaršojiet pavasari: Aromātiski zaļumi un viegli dārzeņi pavasara ēdienos

Kad pienācis skaistais pavasaris, arī ēst gribas pavasarīgi – mazliet vieglāk. Piedāvājam trīs receptes, kas ātri pagatavojamas un bagātīgi papildinātas ar dārzeņiem un pavasara zaļumiem.

Gatavojot picu, vislielāko uzmanību pievērsiet pamatnītes mīklai, bet virsiņu varat mainīt pēc savas gaumes. Taču atcerieties – labai picai jābūt ar plānu un kraukšķīgu pamatnīti. Kraukšķīgumu dod pievienotā manna.

Savukārt brokastmaizes receptē atslēga ir pesto – tajā varat kopā ar eļļu sablendēt jebkādus pavasara zaļumus. 


Cepts liellops ar grilētiem dārzeņiem

Sastāvdaļas 4 porcijām: 1 kg liellopa mīkstuma; marinādei: 1 ēd. k. sinepju, 150 ml olīveļļas. 50 ml balzametiķa vai sarkanvīna etiķa, sāls, pipari pēc garšas, 1 apelsīna sula un rīvēta miza; dārzeņi pēc izvēles – tomāti, paprika, cukīni, baklažāni; dārzeņu marinādei: šļuka balzametiķa, šļuka olīveļļas, 1 ēd. k. brūnā cukura, sāls, pipari, timiāns, baziliks, eļļa cepšanai 

1. Liellopa gaļu noskalo un sagriež 1 cm biezās šķēlēs.

2. Sajauc kopā visas gaļas marinādes sastāvdaļas.

3. Traukā liek liellopa gaļu, pārlej ar marinādi un ar pirkstiem papildus to iemasē gaļā. Traukam uzliek vāku un noliek iemarinēties vismaz uz divām stundām.

4. Dārzeņus notīra, sagriež.

5. Sajauc dārzeņu marinādes sastāvdaļas un iemarinē tajās dārzeņus apmēram pusstundu.

6. Uz grila vai iepriekš uzkarsētā grilpannā uz plīts strauji apcep liellopa gaļas gabalus – no katras puses cep apmēram 2–3 minūtes.

7. Uz citas pannas uzkarsē eļļu un apcep iemarinētos dārzeņus.

8. Nekavējoties pasniedz.


Pavasara brokastmaize ar zaļumu pesto

Sastāvdaļas: 1 bagete vai cita garena maize, 2 ķiploka daivas, sāls pēc garšas, 1 mocarellas bumba, 1 sulīgs tomāts, zaļumu pesto, svaigs baziliks, eļļa, daži pilieni balzametiķa

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

2. Pārgriež bageti uz pusēm un sagriež 3–4 gabalos. 

3. Uz cepampannas kārto maizi, pārslaka ar eļļu. 

4. Liek virsū mocarellas ripas, tomāta šķēles un pārziež ar pesto, ko gatavo, sablendējot kopā izvēlētos zaļumus, olīveļļu, sāli un ķiploku.

5. Liek cepeškrāsnī uz apmēram 10–15 minūtēm. Ņem ārā, kad mocarellas siers sāk kust un maizīte kļūst zeltaina. 

6. Pasniedzot pārkaisa ar svaigu baziliku un pēc vēlēšanās uzpilina dažus pilienus balzametiķa.


Pica ar viskraukšķīgāko pamatnīti

Sastāvdaļas: mīklai – 100 ml ūdens (istabas temperatūrā), 30 ml eļļas, 2–3 g rauga, 10 g sāls, šķipsna cukura, 200–300 g kviešu miltu, 30 g mannas; pildījumam: savā sulā konservēti tomāti, sarīvēts mocarellas siers, oregano, baziliks, sāls, pipari, olīveļļa

1. Bļodā ielej ūdeni, eļļu, pievieno raugu un sāli. Pieber arī šķipsnu cukura, kas labāk aktivizē raugu. Labi samaisa. Pieber miltus, mannu un sāk mīcīt mīklu. Ja nepieciešams, piesijā vēl nedaudz miltu. Mīca tik ilgi, kamēr mīkla kļūst elastīga un vairs nelīp pie rokām.

2. Ietin plēvē vai pārklāj ar dvieli un sešas stundas atstāj rūgt istabas temperatūrā, vēlams siltā vietā. Ja mīklu uzreiz liek ledusskapī, tai tur jāstāv vismaz 12–14 stundas. Svarīgi jau pirms rūgšanas mīklu sadalīt 200 gramu lielos pikučos. No katra varēs uztaisīt precīzi vienu ap 30 centimetru lielu picu. Ja uzrūgušo mīklu dala pēc tam, ir grūtāk izveidot pamatni.

3. Mīkla ir labi uzrūgusi tad, ja, iespiežot tajā ar pirkstu, tā uzreiz atgūst sākotnējo formu.

4. Uzrūgušo mīklas pikuci liek uz galda, iespiež tajā pirkstus un virpina uz riņķi, dažu sekunžu laikā iegūstot apaļu pamatni. No malas izskatās, it kā prasmīgs podnieks uz virpas izvirpinātu šķīvi. Ja nav šādu iemaņu, vienkāršāk izmantot mīklas rulli.

5. Picas pamatni noklāj ar tomātu mērci, kas pagatavota no savā sulā konservētiem tomātiem. Tie iepriekš sablendēti ar garšvielām: baziliku, oregano, sāli, pipariem, olīveļļu, pēc tam pusstundu uz mazas uguns sutināti katliņā. 

6. Pārkaisa mocarellas sieru.

7. Picu cep iepriekš līdz 220–250 °C sasildītā krāsnī, kamēr maliņas kļūst viegli brūnas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko