Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Viegli pagatavojami ēdieni Mātes dienas pusdienām

Ja pieņem, ka Mātes dienā pusdienas mammām gatavo bērni, nevis mammas bērniem, tad šoreiz piedāvājam trīs vienkāršas receptes, kas būs pa spēkam ikvienam, sākot no tā vecuma, kad bērni tiek laisti pie plīts un cepeškrāsns.

Ja nu vienīgi, gatavojot mērci salātiem, nāksies piepalīdzēt zaļumu blanšēšanā. Starp citu, mērces gatavošanai var izmantot ne tikai garšaugu lapas, bet arī pārpalikušos diļļu un pētersīļu kātus.

Savukārt spageti ar tomātu mērci ir viens no visvienkāršākajiem ēdieniem, kas jebkad izdomāts, to nevar sabojāt un tas ir ļoti, ļoti garšīgs – garšos gan mammām, gan bērniem. Beigās tikai neaizmirstiet mērcei uzrīvēt cieto sieru. 

Desertā – rabarberu napoleonkūkas. Protams, ka maijā ir jāgatavo kūkas no rabarberiem! 


Spageti ar svaigā siera un tomātu mērci

Sastāvdaļas 4 porcijām: 360 g spageti, 2 sīpoli, 400 g konservētu tomātu savā sulā, 1 ēd.k. tomātu pastas, 1 kārbiņa (200 g) svaigā siera, 1/2–1 paprika, sāls, pipari, ķiploks pēc garšas, šķipsna kaltētas raudenes, baziliks un ap 50 g cietā siera pārkaisīšanai, eļļa apcepšanai.


1. Izvāra spageti.
2. Sagriež sīpolus un liek tos pannā sakarsētā eļļā nedaudz apcept. Kad sīpoli sāk kļūt caurspīdīgi, pievieno saspiestu ķiploka daiviņu, tomātu pastu un izkarsē.
3. Tad pievieno tomātus savā sulā, gabaliņos sagrieztu papriku, visas garšvielas un apmēram 20 minūtes, ik pa laikam apmaisot, sautē, līdz dārzeņi mīksti.
4. Tomātu mērcē iemaisa svaigo sieru un pagaida, līdz mērce uzmet burbuli.
5. Gatavajā mērcē iemaisa izvārītos spageti un sarīvētu cieto sieru. Pasniedzot pārkaisa ar svaigu baziliku.


Rabarberu napoleoni

Sastāvdaļas 4 personām: 2 ēd.k. sviesta, 1 iepakojums saldētas kārtainās mīklas, 2 ēd.k. cukura; pildījumam – 500 g rabarberu, 200 g cukura, 2 ēd.k. apelsīnu sulas, 1 ēd.k. kartupeļu vai kukurūzas cietes, 2 tējk. sarīvētas apelsīna miziņas.


1. Uzkarsē krāsni līdz 200˚C.
2. Rabarberus nomizo un sagriež apmēram 1 cm garos gabaliņos.
3. Pagatavo pildījumu. Katliņā sajauc rabarberus ar cukuru, apelsīnu sulu, sarīvēto miziņu. Atstāj 10 minūtes sasuloties, tad daļu sulas nolej krūzītē, bet pārējo atstāj pie rabarberiem un vāra uz vidējas liesmas, līdz rabarberi mīksti, bet nav izjukuši – kādas piecas minūtes. 
4. Kartupeļu cieti sajauc ar iepriekš nolieto sulu un pievieno rabarberiem. Kad masa uzmet pirmo burbuli, visu ņem nost no plīts un atdzesē.
5. Atloka mīklu un pārkaisa ar divām ēdamkarotēm cukura. Izveltnē mīklu taisnstūrī. Sagriež 4–6 vienādos gabalos. 
4. Liek četrstūrus uz plāts ar cukuroto pusi uz augšu, sabaksta ar dakšiņu, lai mīkla cepoties pārāk nepūšas, un cep 10–15 minūtes.
5. Kad mīklas gabali izcepušies, liek tos uz režģa nedaudz atdzist.
6. Vienu gabalu pārsmērē ar rabarberu masu, liek virsū otru gabalu, nedaudz saspiež. Ēd nekavējoties. Ja vēlas, ar saldējumu.


Maija salāti ar zaļumu mērci

Sastāvdaļas 2–4 personām: zaļie salāti pēc izvēles, 1 tomāts, 1 gurķis, 1/2 sarkanā sīpola, sauja olīvu, 100 g gabaliņos sagriezta mīkstā siera (fetas, brinzas, fetaki vai līdzīga); mērcei: buntīte zaļumu pēc izvēles: dilles, pētersīļi, loki, baziliks, pāris ledus gabaliņu, etiķis, citrona sula, 7 ēd.k. olīveļļas, sāls, pipari.

1. Nomazgā, saplucina un traukā kārto dažādas salātlapas, sagrieztu tomātu, gurķi, sarkano sīpolu. 
2. Gatavo mērci. Katliņā ielej ūdeni un uzvāra. Ieliek zaļumu bunti (nesasmalcinātu) tā, lai zaļumi pilnībā nosegti ar ūdeni, un aptuveni 40 sekundes atstāj blanšēties. Blendera krūzē ieliek pāris gabaliņu ledus.
2. Zaļumus izņem no katla un uzreiz liek blenderī, piepilina pāris pilienu etiķa un sablendē. Ledus nepieciešams, lai zaļumi neturpina karsēties, bet strauji atdziest un nezaudē krāsu.
3. Blendējot zaļumiem pievieno 2–3 ēdamkarotes olīveļļas, lai veidojas mērces konsistence.
4. Kad zaļumi sablendēti, tiem pievieno sāli, piparus un pēc garšas citrona sulu.
5. Maisot pamazām lej klāt atlikušo olīveļļu. Ja grib, mērcei vēl papildus vai pievienot smalki sakapātus zaļumus – piemēram kressalātus.
6. Ar šo mērci pāršļaksta salātus, pārkaisa ar gabaliņos sagrieztu sieru un pasniedz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko