Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ar seju pretī saulei

Austrālija ar savu neaptveramo dabas krāšņumu un urbāno metropoļu magnētisko mutuli uzlādē ceļotāja baterijas

Divi maģiskie vārdi – "No worries" (neuztraucies, neraizējies) –, ko austrālieši piekabina katra teikuma galā, pielīp gluži kā mantra. Tiešām – par ko gan uztraukties, ja pie debesīm 300 dienu gadā spīd saule, uzpūš liegs vējiņš, kad pusdienojat āra kafejnīcā, un milzīgie viļņi gāž no kājām, kad iebrienat okeānā? Mūsu aizraujošais piedzīvojums sākas otrajā lielākajā Austrālijas pilsētā Melburnā un turpinās Lielajā Barjerrifā.

Hipsteru kultūras

Meka Melburna ir relaksēta, bohēmiska pilsēta, iespējams, ar lielāko hipsteru koncentrāciju uz kvadrātmetru dienvidu puslodē – viņi pulcējas neskaitāmajās ultrastilīgajās Melburnas kafejnīcās un labi paslēptajos bāros. Dodieties uz jebkuru pilsētas rajonu un saskarsieties ar konkrētās subkultūras iezīmēm – vintage un vietējo dizaineru veikalu pārbagātību, kafejnīcām ar profesionāliem un virtuoziem baristām, pagājušā gadsimta stilā ieturētām frizētavām, kurās paralēli matu skaistumprocedūrām tiek piedāvāta ūsu ieveidošana un rugāju noskūšana ar klasisko bārdas nazi. Epicentrs ir Ficrojas rajons (Fitzroy), kurā bohēmiska gaisotne valda kopš 60. gadu beigām, kad pēckara nolaistajās mājās ievācās studenti un mākslinieki. Ģertrūdes ielas garumā cits pie cita rindojas vietējo modes mākslinieku apģērbu un aksesuāru veikali, mājīgas grāmatnīcas un interjera lietu bodītes.

Sāciet ar brokastīm un pirmklasīgu kafiju kafejnīcā De Clieu (187 Gertrude St., Fitzroy). Šeit ir ne vien gards ēdiens, bet rodamas arī kafijas pupiņas no visas pasaules, turklāt ik nedēļu ir kāds īpašs uzmundrinošās dziras piedāvājums – acis garantēti atsprāgst vaļā. Pēc Ģertrūdes ielas radošā mikšļa iepazīšanas pagriezieties kosmopolītiskās Bransvikstrītas virzienā. Dīvainas kafejnīcas, no kurām izspraucas austrumnieciski aromāti, neskaitāmi bāri, ar grafiti apgleznotas māju sienas, raibu raibā publika un absolūta relaksācija. Ja vien ir kāda ideja par ko pārdodamu vai pērkamu, šeit to noteikti var atrast. No svaigēdāju virtuves līdz pat korsešu veikalam – viss sajaucies krāsainā un mutuļojošā virpulī, kurā gribas pēc iespējas ātrāk ienirt. "No worries" skan ik sarunā, un visas ikdienišķās raizes tiešām aizslīd tālu prom.

Melburna "iegriež" Eiropai un citām Austrālijas pilsētām ne vien bohēmiskās relaksētības, bet arī gastronomijas ziņā. "Mēli var norīt!" – šo teicienu atkārtosiet katrā ēdienreizē. Ēdiens šeit ir izcils – sākot no vismazāko kafejnīcu kūciņām līdz gurmē restorānu atklātajās virtuvēs radītajiem brīnumiem. Melburniešu attieksme pret ēdienu ir ļoti nopietna, tā ir patiesa kaislība. Šķiet, pavāri šeit piedzimst ar īpašu gēnu, kas ikvienam ēdējam pēc viņu gatavotās maltītes izraisa vēlmi nolaizīt pirkstiņus un runča apmierinātībā atslīgt krēslā… Un kāds tur brīnums, ja vēlāk, kad ieturam izcilu maltīti Austrālijas ziemeļdaļā un arī Sidnejā, mums tiek pavēstīts, ka pavārs nāk no Melburnas.

Piesātinātajai dienai Ficrojā uzlieciet kārtīgu punktu uz i ar vakariņām restorānā Cutler & Co (55–57 Gertrude St., Fitzroy), kurā saimnieko viens no labākajiem pilsētas šefpavāriem – Endrū Makonels. Starp ķieģeļu sienām, medūzveida gaismekļiem un atklātās virtuves uguns liesmām, kas uzšaujas no pannām, ieslīgstiet šīs vietas unikālajā atmosfērā. Pēc tam būtu grēks neiegriezties intīmajā bārā The Everleigh (1/150–156 Gertrude St., Fitzroy), kas atzīts par 24. labāko bāru pasaulē. Tur valda zelta laikmeta bohēma, džezs un Lieliskā Getsbija stils – uzticieties bārmeņa ieteikumiem un baudiet vienu no labākajiem kokteiļiem mūžā. Kamēr malkojat dzērienu, letes saimnieks, iespējams, pat nosūtīs īpašu The Everleigh pastkarti jūsu mājās palikušajiem draugiem.

No tropiem…

Melburnas mainīgie laikapstākļi vietējo sarunās teju folklorizējušies. Piemēram, Melburna kompensē mainīgo klimatu ar nemainīgi labu ēdienu. Tas nav nekas neparasts, ja šodien ir +35 grādi, bet nākamajā dienā termometra stabiņš neuzkāpj augstāk par +21 un naktī noslīd līdz 12 grādiem. Patverties no svelmes vai sasildīties nedaudzajos saules staros, kas izlaužas no mākoņiem, vislabāk var Karaliskajā botāniskajā dārzā un Kingsdomeinā (St. Kilda Rd). Abi dārzi saplūstot veido zaļā centra paradīzi. Kad nesteidzīgi klaiņojat pa celiņiem, kuru malās izvijas eksotiski augi, un vērojat putnu daudzveidību ainavu dārznieka Viljama Gilfoila XIX gadsimta beigās izveidotajā ūdenskrātuvē, stundas paskrien nemanot. Turklāt neviens šeit nesatraucas par perfektā zāliena sabojāšanu – parka apmeklētāji ir laipni aicināti atlaisties pavēnī, kur vien labāk tīk.

Tālāk ienirstiet Dienvidjaras apkārtnē – tās centrālā iela Čepelstrīta burbuļo gluži kā sautējums. Šeit valda mūžīgo svētku atmosfēra, tirgotāji rosās neskaitāmos veikalos, kas virknējas ielas abās malās, nesteidzīgie apmeklētāji bauda šīs mizanscēnas. Panki, sērferi, zīmolu atkarīgie – ikviens atradīs kaut ko savai gaumei. Kad pēc iepirkšanās kājas saļogās nogurumā, nekas neuzlādē labāk kā vēss vietējais alus, bezgalgarda itāļu virtuve un mājas tiramisu, kas bagātīgā porcijā tiek servēts tieši no metāla bļodas, – nepalaidiet garām restorānu Zucca Rossa (168 Greville St., Prahran). Dažus metrus tālāk atrodas Austrālijas pazīstamākā kosmētikas ražotāja Aesop veikals (143 Greville St., Prahran). Askētiskie produktu iepakojumi sienas augstumā rindojas koka plauktos, un ikvienu līdzekli turpat uz vietas var izmēģināt un pēc tam nomazgāt rokas senlaicīgā dzelzs izlietnē. Smarža vien iz raisa atkarību, un tieši Aesop pudelītes var kļūt par galveno vietas aizņēmēju jūsu reģistrētajā bagāžā.

…līdz pludmalei…

Melburna ar apskaužamu regularitāti iekļūst iekārojamāko dzīvesvietu sarakstu topos. Kā atzīst vietējie, pēdējos gados pilsēta ir ievērojami mainījusies, atmetot konservatīvismu un stimulējot radošās enerģijas izpausmes.

Modernā arhitektūra attīstās līdzās Viktorijas laika celtnēm, tiek veidoti aizvien jauni parki, tā padarot pilsētu pievilcīgu gan pastāvīgajiem iedzīvotājiem, gan viesiem. Kafejnīcu atvēršanas bums kultivē pilsētas jauneklīgo garu un kalpo par mākslinieku darba platformu. Un vēl, protams, pludmale – kurš gan nevēlētos dzīvot pilsētā, kurā tā sasniedzama 15 minūšu taksometra brauciena attālumā no centra!

Pirms došanās ūdens virzienā sāciet rītu, kā to darītu vietējie, – brokastīs pasūtiet olas Benedikta gaumē Melburnas kulta kafejnīcā St Ali South (12–18 Yarra Pl, Yarra), kas atrodas pilsētas centrālajā daļā. Iekārtota bijušajā noliktavā, kafejnīca pulcē raibu publiku jau no septiņiem rītā, un šeit tiek gaidīti visi, kam tīk baudīt lielisku kafiju un atmosfēru savējiem. Kad maksāsiet rēķinu, jums iedos nozīmīti, kas liecinās, ka esat uzņemts St Ali ģimenē.

Sentkilda (St Kilda), kas izvietojusies līča krastā, atrodas sešus kilometrus uz dienvidiem no pilsētas centra. Atcerieties, ka, nosaucot ielu taksometra vadītājam, jānorāda arī rajons, kurā tā atrodas, jo dažu ielu nosaukumi pilsētā atkārtojas. Sentkildā esošā Ficrojstrīta ir dzīvības pilna jebkurā diennakts stundā un atduras tieši iepretī pludmalei. Kur atvēsināties pēc peldes un sauļošanās? Iemalkojiet atsvaidzinošu kokteili viesnīcas The Prince bārā (2 Acland St., St Kilda) – šeit ideālās proporcijās sajaukts urbānais šiks un pludmales relaksētība. Laba ideja naktsmītnei.

… un vīna dārziem

Austrālijas ēdienkarte nav iedomājama bez vīna. Melburna ir lielisks starta punkts, lai iepazītu vietējās vīndaru tradīcijas. Ainaviskajā Jaras ielejā darbojas daudzas no labākajām vīna ražotnēm Austrālijā, taču, ja vēlaties nedaudz personiskāku piedzīvojumu ar dievišķo dzērienu, vērts doties uz Verebiparkā (Werribee Park) esošo austrāliešu arhitektu biroja Wood/Marsh projektēto Shadowfax Winery. Četrdesmit minūšu brauciens vilcienā – un jūs nokļūstat miera oāzē, kur turpat pie astoņus hektārus plašajiem dārziem varat degustēt izcilus Chardonnay un Shiraz vīnus.

Runājot par stiprinātajiem dzērieniem – melburnieši tos uztver ne mazāk nopietni kā ēdienu. Ne velti Melburnā atrodami daudzi no pasaules labākajiem bāriem. Ja arī jūs vēlaties nokļūt kādā no tiem, pamodiniet sevī Šerloka Holmsa instinktus, jo nekas Melburnā nav apslēpts labāk kā pilsētas izcilākie bāri. Aizmirstiet par izkārtnēm vai cerību ieraudzīt ieeju no galvenās ielas. Piemēram, Eau de Vie (1 Malthouse Lane, CBD) – jūs iegriežaties mazā, tumšā šķērsieliņā, kurā nav manāmas ne mazākās dzīvības pazīmes. Noliktavu vārti, atkritumu konteineri, gara betona siena, tālumā redzama daudzstāvu autostāvvieta. Apkārtnē nemanāt nevienu cilvēku, taustāties pustumsā, līdz atduraties pret masīvām apbružātām durvīm, aiz kurām parasti pat neko nemeklētu. Ja virs tām mirdz laterna, bārs ir atvērts. Atliek tikai atgrūst durvis, un nokļūsiet citā pasaulē – Eau de Vie ir viens no pilsētas labākajiem kokteiļbāriem, kur kā hipnotizēts vari vērot, kā bārmenis no viena sudraba kausa otrā lej liesmojošu dziru, kas izrādās kokteilis ar nosaukumu Blue Blazer. Pateicoties nevainojami nomaskētajām ieejām, bāros nav nejaušas publikas – tikai vietējie un mērķtiecīgi ceļotāji, kuri nav gatavi ātri padoties, uzreiz neatrodot meklēto.

Temperamentīgā māksliniece daba

No Melburnas lidojums tālāk ved uz Kvīnslendu – Brisbenu un Portdaglasu. Brisbena pieredzējušus ceļotājus sajūsminās mazāk, taču Vientuļās priedes koalu rezervātā (Lone Pine Koala Sanctuary, Jesmond Rd) ir iespēja paviesoties pie Austrālijas simboliem – koalām un ķenguriem.

Kērnsā ir ieteicams noīrēt auto. Ceļš līdz 75 km attālajai Portdaglasai ved gar Koraļļu jūras krastu, acu skatienam paveras idilliskas piekrastes ainavas. Portdaglasa ir izdevīga vieta, no kuras doties uz kādu no daudzajiem rifiem – tajos dabas radītos efektīgos zemūdens mākslas darbus var aplūkot snorkelējot vai nirstot. Par ekskursijas pieteikšanu vēlams padomāt laikus, lai varētu izvēlēties to piedāvājumu, kas vislabāk saskan ar vēlmēm. Piemēram, braucienu samērā nelielā grupā (apmēram 40 cilvēku) piedāvā Calypso Bubbles (www.calypsoreefcruises.com). Ja vēlaties vairāk intimitātes, izvēlieties Aquarius burulaivu (www.portdouglascruises.com) vai Synergy (www.synergyreef.com.au) tikai 12 snorkelētājiem. Barjerrifs iemieso neticamu dzīvības formu daudzveidību – tajā mājo vairāk nekā 2000 zivju sugu, koraļļi, vēžveidīgie, adataiņi. Gluži kā temperamentīga māksliniece daba izveidojusi šos krāsu un formu šedevrus, pārsteidzot ikvienu skatītāju ar elpu aizraujošu krāšņumu.

Divdesmit kilometru attālumā no Portdaglasas, Mosmenas pilsētas pierobežā, atrodas vēl viens pārsteidzošs dabas virtuozitātes paraugs – dabas parks Mossman Gorge (212r Mossman Gorge Road, Mossman). Parks, kas daļēji plešas tradicionālajās vietējo pirmiedzīvotāju Kuku Yalanji zemēs, ļauj iepazīt zaļojošus lietus mežus pāris kilometru garā pastaigā un atveldzēties no svelmes Mosmenas upē, kuras kristāltīro ūdeni var droši dzert. Stāvot uz akmeņainās pamatnes aukstajā, pilnīgi caurspīdīgajā upes straumē, ķermeni apņem labsajūtas vilnis. Pilnīga harmonija, kad gribas aizvērt acis un pavērst seju pret sauli. No worries

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena