Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ķerot mežonīgo vilni

No Goldkostas līdz Sidnejai – Austrālijas pludmales pārspēj cita citu skaistumā un varenībā

Goldkostā pārņem déjà vu sajūta. Tik ļoti ar sporta automašīnām pilnās ielas, augstceltņu silueti okeāna malā un kilometriem garais zeltainais smilšu krasts atgādina Maiami. Goldkosta iemieso savdabīgu pārpilnību ar apskaužami daudz saulainām dienām gadā, ballītēm pludmales smiltīs, sērfošanu rīta agrumā un neskaitāmām sportošanas iespējām. Ne velti tās centrs nodēvēts par Sērferu paradīzi, un šai paradīzei neviena cita apmešanās vieta nepiestāv labāk kā QT Gold Coast (7 Staghorn Avenue, Surfers Paradise), kas pārstāv vienu no Austrālijas jaunākajiem, aizraujošākajiem viesnīcu zīmoliem.

Līdzko spersiet soli pāri tās slieksnim, nonāksiet 50. gadu ballītē ar Merilinas Monro un Džeimsa Dīna līdziniekiem. QT atrodas triju minūšu gājienā no okeāna, tā ka dienu garantēti pavadīsiet, nirstot lielajos viļņos un nesteidzīgi laiskojoties pludmales smiltīs. Peldēties spēcīgo straumju dēļ drīkst tikai pie glābšanas stacijām starp karodziņiem, tā, lai jūs varētu uzmanīt glābējs, kurš izskatās kā seriāla Pludmales patruļa varonis. Drošība Austrālijas pludmalēs tiek uztverta ļoti nopietni, turklāt dažas reizes gadā krastam mēdz pietuvoties haizivis.

Pēc aktīvas dienas pludmalē uzkāpiet uz bezmaksas QT retro velosipēda (neaizmirstiet uzvilkt ķiveri, pretējā gadījumā policists jau drīz izrakstīs soda kvīti) un dodieties izbraucienā pa Esplanādes avēniju ziemeļu virzienā, vēlams – saulrieta laikā. Ceļš ved paralēli okeāna krastam un ļauj baudīt maigo pasteļtoņu spēles – okeāna koraļļu zilums saplūst ar maigi zeltainajām Zelta krasta debesīm.

Arhitektūras bangas

Mūsu ceļojuma nākamā pieturvieta Sid neja uzņem viesus kā labi sagatavojusies aristokrāte. Jau caur lidmašīnas iluminatoru redzama iespaidīga panorāma – pilsēta, kuru teju no visām pusēm ieskauj ūdens. Savukārt no daudzajiem skatpunktiem uz zemes gandrīz vienmēr pamanāmas Sidnejas operas jumta bangas. Laikā sastinguši viļņi, kas kļuvuši par pilsētas simbolu, tāpat kā Ņujorkas Brīvības statuja un Parīzes Eifeļa tornis. Iepretim opernamam plešas kuģu piestātne, tā ir dziļākā dabiskā osta pasaulē. Tā nemanāmi saplūst ar pilsētu, un tās vaibsti krasi mainās, līdzko te pietauvojas kāds no milzīgajiem kruīza kuģiem. No Krastmalas loka (Circular Quay) regulāri atiet maršrutu kuģīši, kas gadā pārvadā apmēram 14 miljonu pasažieru, un rosība krastmalā neatpaliek no skudru pūžņa. Ja gribas mazliet pakutināt nervus, iegriezieties Modernās mākslas muzejā (140 George St., The Rocks), kurā līdz 23. februārim skatāma ekscentriskās mākslinieces un miera aktīvistes Joko Ono izstāde War Is Over! (If You Want It).

Nomierinošu dvēseles stāvokli pēc tam palīdz atgūt pastaiga pa vēsturisko Klinšu rajonu (The Rocks) un Ostas tilta (Harbour Brige) apkārtni. Arkveida tilta varenums visspilgtāk apjaušams pakājē – tā virsmas platība līdzinās 60 futbola laukumiem. Saulainā dienā Sidnejas panorāmas medībās var doties trīsarpus stundu ilgā galvu reibinošā ekskursijā pa tilta augšējo loku un uzkāpt tā augstākajā punktā 134 metru augstumā. Dienas noslēgumā vērts nobaudīt vakariņas japāņu restorānā Saké (12 Argyle St., The Rocks) – izvēlieties vietu pie letes, no kuras paveras skats uz atklātajā virtuvē notiekošo pavāru izrādi. Vizuālo baudījumu pārspēj pati maltīte, kas liek raidīt pateicīgu skatienu pavāra virzienā. Suši vārda tiešā nozīmē kūst uz mēles.

Sidnejas naktsdzīvē vērts ienirt, iemalkojot vienu no Londonas labākā bārmeņa Tima Filipsa jauktajiem kokteiļiem bārā Bulletin Place (10–14 Bulletin Place, CBD). No ārpuses labi nomaskētajā vietā (ieeja atgādina noliktavu) viņš katru vakaru saimnieko aiz letes un labprāt dalās interesantākajos pilsētas jaunumos.

No burleskas līdz piparkūku namiņiem

Atrodoties Sidnejas rosīgākajā krustojumā, ar pilsētas komerciālo centru vienā ritmā pulsē naktsmītne QT Sydney (49 Market St., CBD). Tās telpas nemanāmi saplūdinātas ar laikmeta spožāko dārgakmeni – 1929. gadā celto kinoteātri State Theatre, un ikviens viesnīcas apmeklētājs nokļūst savdabīgā burleskas atmosfērā. Šķiet, pa durvīm tikko izgājusi kinodīva, atstādāma aiz sevis spalvu vēdekļu kolekciju, greznu tērpu parādi un šampanieša dzīres, savukārt greznais art deco interjers joprojām saglabājis viņas parfīma smaržu. Tas viss – elegantā proporcijā ar moderniem akcentiem.

Pirms ļaujat sevi iesūkt centrālajai Džordžstrītai, ieturiet brokastis pirmā stāva Ņujorkas stila bistro kafejnīcā Parlour Lane Roasters, vakariņām rezervējiet galdiņu Gowings Bar & Grill otrajā stāvā – te malkas krāsnī tiek gatavoti izcili sezonāli ēdieni, kuru izejvielas tiek piegādātas no Austrālijas labākajām lauku saimniecībām.

Pilsētas darījumu rajons brīžiem izsauc asociācijas ar Manhetenu – nebeidzama cilvēku un transporta plūsma starp debesskrāpjiem, simtiem sīkbodīšu un modes flagmaņu grandiozie veikali, nelieli espreso bāri un sviestmaižu ielu tirgotavas, labāko šefpavāru restorāni. Pilsētas centrā rosība norimst tikai pēc saulrieta – tad šeit iespējams tā pa īstam ievilkt elpu un iet pa ielu, nevienam neuzgrūžoties.

Sidnejas austrumdaļā valda daudz jauneklīgāka, relaksētāka atmosfēra – agra pēcpusdiena ir labākais laiks, lai dotos Surry Hills apkārtnē. Oksfordstrītas garumā var iepazīt vietējo apģērbu un aksesuāru dizaineru veikalus, savukārt kosmopolītisko Kraunstrītu var dēvēt par gastronomijas dzīslu. Vērts apmeklēt 4Fourteen (414 Bourke St., Surry Hills), lai nogaršotu veselu ceptu mencu ar lēcām un daudzveidīgus gaļas ēdienus. Kā būtu ar desertu? Pie Gelato Messina (389 Crown St., Surry Hills) vienmēr stiepjas rinda, jo kurš gan atteiktos no porcijas labākā saldējuma pilsētā.

Austrālieši atstāj komunikablas un ļoti draudzīgas tautas iespaidu. Ieejiet kādā veikaliņā, un īpašnieks jūs steigs izjautāt – no kurienes esat, cik ilgi ceļojat, kā jums tīk Austrālija. Tā nav virspusēja interese, sarunas bieži ievelkas pusstundas garumā, nereti nākas uzklausīt viņa dzīvesstāstu un izklāstīt savējo. Turklāt, ja sāksiet skaidrot, kur atrodas Latvija, var gadīties aizvainot sarunbiedru, jo ģeogrāfiju cilvēki šeit pārzina ļoti labi.

Saulrietā izstaigājiet harmonisko Pedingtonu, tajā rindojas Viktorijas laika mājiņas, kuras rotā mežģīņveida margas un mākslinieciskas dzegas. Uzlūkojot Broughton Street un Union Street celtās Gingerbread jeb piparkūku dzīvojamās mājas, gribas izberzēt acis – sajūta kā pasakā, it kā kāds tos jumtus būtu noklājis ar cukura glazūru.

Atpakaļ pagātnē

Atsevišķu dienu vērts veltīt Potspointas apkārtnei. Vispirms – pastaiga cauri Karaliskajam botāniskajam dārzam, kas stiepjas gar Fermas līci. Pēc tam turpiniet maršrutu gar līča krastu rietumu virzienā un sasniedziet lielisku skatpunktu – Makvorija kundzes ragu (Mrs Macquaries Point), no kura paveras ostas un pilsētas ainava. Pakājē esošā Vulumulu (Woolloomooloo) piestātne vēsturiski bijusi kā iebraucēju izkāpšanas vieta, pašlaik tās ēkā izvietota viesnīca Taj, dārgi privātie apartamenti un vairāki restorāni, savukārt kuģu vietā te piestāj jahtas. Pusdienas vērts ieturēt restorāna Otto āra terasē (Area 8, 6 Cowper Wharf Road, Woolloomooloo), modernās itāļu virtuves maltītes šeit servē viesmīļi, kuri atgādina kāda itāļu modes zīmola modeļus.

Pa netālajām Mikolīna kāpnēm uzkāpjot augšup, ieraudzīsiet XIX gadsimta arhitektūras paraugus – neoromānikas stilā veidotas rindu mājas ar krāšņām verandām un kolonnām. No Artura Makolina parka, kas ar līkumotajiem akmens celiņiem un dekoratīvajiem dīķiem līdzinās nelielai botāniķu paradīzei, paveras hipnotizējošs skats uz Elizabetes līci, pa kuru lēni slīd buru laivas.

Iestājoties tumsai, noķeriet taksometru un dodieties piedzīvojumā uz bāru Baxter Inn (Basement/152–156 Clarence St.), kas atrodas komerciālā centra rajonā. Atrodot vajadzīgo ielas numuru, jāiet cauri vārtrūmei, un, ja vien priekšā jau nestāv rinda, jāsameklē nobružāta ieeja pagrabā (nemaz neceriet ieraudzīt bāra nosaukuma izkārtni). Jāatgrūž durvis, un jūs ar nemanāmu laika mašīnu nokļūstat trakajos 20. gados – šeit valda čarlstona ritmi, draudzīgs burziņš un atraktīvi bārmeņi, kas pārmaiņus nododas kokteiļu jaukšanai un nelielām deju etīdēm. Milzīgajos plauktos rindojas viskija pudeles, kuru vecums iesniedzas vairākos gadu desmitos, un dzērienu pavēlnieki tālākajām rindām piekļūst ar pārvietojamām trepēm. Kurš vispār pamana, ka drīz jau ausīs rīts?

Uz kuru pludmali šodien?

Par to, kā pavadīt dienu Sidnejā, kad termometra stabiņš pārsniedz +30 grādu atzīmi, jautājumu nav. Jāizvēlas tikai, uz kuru no vairāk nekā 200 Sidnejas apkārtnes pludmalēm doties. Ignorējiet pārpildītos Bondi un Menli pludmales krastus,labāk doties uz astoņus kilometrus attālo Bronti (Bronte Beach) pludmali, kur papildus mežonīgajiem viļņiem vērojamas fascinējošas klintis. Pēc peldes iespējams doties pastaigā līdz sešus kilometrus attālajai Kūdži (Coogee Beach) krastmalai. Stundas brauciena attālumā no centra iespējams sasniegt vienu no tālākajiem punktiem – Palm Beach –, kur palmu pavēnī vērot sērfotājus vai mesties viļņos pašiem.

Baltas smilšu pludmales, okeāns un saule savienojumā ar aktīvo centru veido ideālu proporciju, lai šajā pilsētā gribētos uzturēties ne vienu nedēļu vien. Sidneja ir uz īstā viļņa. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemakukulī no Albānijas

Iepriekšējā reizē stāstīju, ko nogaršot uz vietas, esot Albānijā. Šoreiz par to, ko atvest ciemakukulī mājiniekiem.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena