Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Noskaidroti cilvēki, kuri mežos Daugavpils pusē izmeta mucas ar ķīmiskām vielām

26.maijā Valsts Policijas Latgales reģiona pārvaldes Daugavpils iecirknis saņēma informāciju par 59 pamestām mucām vairākās vietās Līksnas pagasta mežos. Sadarbojoties ar Valsts vides dienestu, AS Latvijas valsts meži, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu un VAS Latvijas dzelzceļš plašu operatīvo pasākumu rezultātā izdevās noskaidrot iespējamās vainīgās personas un novērst plaša mēroga vides piesārņojumu. Par minēto faktu uzsākts kriminālprocess un turpinās izmeklēšana.

Šī gada 26.maijā Valsts Latgales reģiona pārvaldes Daugavpils iecirkņa amatpersonas saņēma informāciju, ka Daugavpils novadā, Līksnas pagastā ir konstatēts liels daudzums dažāda  tilpuma, pārsvarā 200 litru, metāla un plastmasas mucu ar ķīmiskām vielām, kuru kopējais apjoms bija 6024 litri. Tika konstatēts arī fakts, ka no vairākām mucām vidē ir nonācis bīstamais piesārņojums. Pēc notikuma vietas apskates tika noskaidrots, ka vidē nonākušā viela ir naftas produktu saturoši atkritumi, kā arī nezināmas izcelsmes oranžas krāsas viela. Lai noteiktu precīzu vielu sastāvu –  nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes.

Nekavējoties tika uzsākti plaši operatīvie un neatliekamie pasākumi, lai novērstu turpmāko bīstamo vielu noplūšanu un noskaidrotu iespējamās vainīgās personas. Operatīvo pasākumu rezultātā Valsts policija Līksnas pagastā aizturēja iespējamo pārkāpēju, kura automašīnā atradās vēl 18 mucas ar nezināmas izcelsmes vielām, kuru kopējais daudzums bija 1194 litri. Tika noskaidrots, ka persona  veic nelikumīgu atkritumu pārvadāšanu bez attiecīgas atļaujas.

Par minēto nodarījumu AS “Latvijas Valsts meži” nodarīts mantisks zaudējums, kas uz šo brīdi sastāda gandrīz divus tūkstošus eiro.  Šobrīd tiek aprēķināts arī mantiskais zaudējums par bīstamo atkritumu savākšanu, transportēšanu, utilizāciju un glabāšanu, kā arī notikuma vietas sakopšanu un rekultivācijas darbu veikšanu.

28.maijā, veicot plašus izmeklēšanas pasākumus, tika aizturēts 1977.gadā dzimis vīrietis, kura nekustamajā īpašumā Daugavpilī tika konstatētas vēl 18 līdzīga veida mucas ar ķīmiskām vielām. Pēc policijas rīcībā esošās informācijas, ēkā atradās ražošanas uzņēmums, kurš pēc likvidācijas nonāca īpašumā aizturētajai persona. Lai atbrīvotos no ķīmiskajām vielām vīrietis, ar iepriekš minēto personu, mutiski vienojas par atkritumu izvešanu.

Pateicoties operatīvai reaģēšanai un veiksmīgu operatīvo dienestu sadarbību tika novērsts plaša mēroga vides piesārņojums. Kopumā Daugavpils novada, Līksnas mežos un no bijušās rūpnīcas tika izņemti 7218 litri bīstamu ķīmisku vielu.

Pašlaik policija turpina izmeklēšanu, lai noteiktu precīzu izņemto vielu daudzumu un sastāvu –  nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes, savukārt personām par minētajiem likumpārkāpumiem draud kriminālatbildība pēc Krimināllikuma 102.panta 2.daļas - par zemes, mežu vai iekšējo ūdeņu (virszemes vai pazemes) piesārņošanu ar bīstamām vai citām kaitīgām vielām, materiāliem vai atkritumiem, piegružošanu vai citādu kaitīgu iedarbību uz tiem jebkādā veidā, ja ar to radīts būtisks kaitējums dabas videi, mantiskajām vai saimnieciskajām interesēm, ar ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas