Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Jelgavnieki specdienestus vaino vardarbībā

Pēdējo nedēļu laikā, iesaistot Organizētās noziedzības apkarošanas biroja (ONAB) un specvienības Omega vīrus, Valsts policijas darbinieki Jelgavā veikuši vairākas vērienīgas likumpārkāpēju aizturēšanas operācijas. No sabiedrības šī informācija gan tiek slēpta, turklāt liecinieku stāstītais par notikumu gaitu un vardarbību liek šaubīties par likumsargu profesionalitāti.

Iespējams, nelikumīgi iegūtu kara laika ieroču glabātavu Atmodas ielā nedēļas sākumā uzgājuši Rīgas policisti. Par pirmdienas notikumiem garāžu kooperatīvā Signāls 5 Ziņām pastāstīja viens no kooperatīva biedriem (vārds un uzvārds ir redakcijas rīcībā), kurš kopā ar draugu īrētajā garāžā pirmdien labojis automašīnu. "Tas notika ap septiņiem vakarā. Pēkšņi garāžas durvīs parādījās vīrietis civilā apģērbā ar ieroci rokās. Viņš apgalvoja, ka ir policists. Teicu, ka neticu, jo jebkurš var izlikties par policistu, bet varbūt patiesībā ir laupītājs. Vīrietis paskaidroja, ka dienesta apliecība palikusi automašīnā," atstāsta autovadītājs, rādot zilumus uz kājām, kas radušies, jo cilvēks, kurš uzdevies par policistu, esot viņam vairākas reizes iesitis. "Viņš man arī prasīja, vai tiešām man nav bail no ieroča. Atbildēju, ka nav. Vēlāk ieradās specvienība Omega, viņi gan bija nosvērti un strādāja mierīgi," novērojumos dalās jelgavnieks. Kad visi, kas atradās savās garāžās, izdzīti pagalmā, likumsargi likuši nomesties ceļos.

"Tur bija gan pensionāri, gan jaunāki cilvēki, kopā kādi divdesmit. Mūs ar draugu nopratināja ātri, vienus no pirmajiem. Laikam tāpēc, ka skaļi izrādījām savu neapmierinātību," spriež jelgavnieks. Viņš lēš, ka aizturēts ir kāds garāžas kaimiņš, kurš savās telpās glabājis ieročus, kurus ieguvis, postot kara laika cīņu vietas. Par kaimiņa nodarbošanos visi it kā zinājuši, bet īpašu uzmanību nav pievērsuši, jo arī kaimiņš par saviem atradumiem daudz nav stāstījis.

Apsūdz policistu sišanā

Valsts policijas Preses nodaļas priekšniece Sintija Virse apstiprina, ka šonedēļ Kriminālpārvaldes darbinieki Jelgavā tiešām veikuši vairākas kratīšanas. "Kratīšanas notika kriminālprocesa ietvaros. Plašāka informācija tiks sniegta tikai tad, kad to ļaus procesa virzītājs," par iespējamiem aizturētajiem un kratīšanas mērķiem negribīgi runā S.Virse. Viņa arī skaidro – ja aculiecinieks uzskata, ka ir cietis no policista pāridarījumiem, viņš var vērsties tiesībsargājošās iestādēs ar iesniegumu.

Jāpiebilst, ka vakar, pamatojoties uz cietušā iesniegumu, Jelgavas iecirknī sākts kriminālprocess par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību.

Sola izdauzīt mašīnas stiklus

Bez vardarbības savukārt iztikts Ozolnieku novadā, kur, iesaistot vairākas ceļu policijas ekipāžas, ONAB darbinieki vēlā 4. jūnija vakarā jau pustumsā aizturēja kādu Krievijas pilsoni Jevgēniju. Viņam inkriminēta krāpniecība lielā apmērā, īstenojot darījumus ar ekskluzīvām automašīnām.

Aizturēšanas brīdī Ozolniekos pēc jurista Normunda Reča aicinājuma pabija arī Ziņas. Atstāstot klienta vēstīto, N.Rečs apgalvo – Jevgēnija paziņas stūrēto Mercedes pie Ozolnieku vidusskolas apturējusi ceļu policija. Pārbaudījuši šoferes dokumentus un secinājuši, ka ar tiem viss kārtībā, likumsargi pēkšņi izteikuši vēlmi noskaidrot arī blakussēdētāja personību. "Tā kā viņš neko sliktu nebija izdarījis un policija nespēja pateikt pārbaudes iemeslus, klients atteicās rādīt dokumentus. Uz to policisti solīja izsist mašīnas stiklus," atstāsta N.Rečs. Tā kā notikumu gaitai tūlīt pievērsies jurists, likumsargi tomēr solījumu neizpildīja.

"Viņi cerēja aizturēt, kā jau parasti, – ne sagatavojušies operācijai, ne parādot kādus dokumentus," vērtē advokāts. Ziņas pārliecinājās, ka līdz aizturēšanai pagāja vēl vismaz stunda. Notikuma vietā pirms pusnakts visbeidzot ieradās kriminālprocesa virzītāja no Jelgavas policijas, kuras teiktais advokātam arī neliecināja, ka policija ir gatava konkrētai rīcībai. "Tad kā mēs tagad darām? Personu aizturam?" N.Rečam jautāja policijas pārstāve, lai gan viss iepriekš notikušais liecināja, ka likumsargi nemaz nezina, kas atrodas mašīnā blakus vadītājai. "Gandrīz stundu bars policistu lēkāja ap mašīnu un nezināja, ko iesākt. Un, ja nu tajā mašīnā atrastos terorists, kurš rautu granātu," par policistu darba profesionalitāti ironizē N.Rečs.

Aiztur par krāpšanu lielā apmērā

Pēc nelielas sarunas advokāts ar klientu gan vienojās, ka tas dosies līdzi policijai uz iecirkni Pasta ielā Jelgavā. Tonakt viņš tika aizturēts un aiz restēm atrodas vēl arvien. Sākotnējais pamatojums liecina, ka vīrietis aizturēts par pretošanos varas pārstāvim, bet vēlāk viņam piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, informē Jelgavas policijas pārstāve Diāna Purviņa. Tā pamatojums ir Krimināllikuma punkts par krāpšanu lielā apmērā, ja to izdarījusi organizēta grupa vai ja tā notikusi saistībā ar narkotikām vai šaujamieročiem. Plašāku informāciju policija nesniedz, aizbildinoties ar izmeklēšanas interesēm.

Ziņu rīcībā esošā informācija liecina, ka Krievijas pilsonis Ozolniekos aizturēts aizdomās par krāpšanos ar ekskluzīvām automašīnām. Savulaik pie viņa nonākusi 1973. gada ražojuma Ford Mustang (tirgū tādas cena ir ap 23 000 eiro – red.), kas bijusi jārestaurē Lietuvā. Taču tā no iepriekšējā saimnieka izkrāpta un realizēta jaunam klientam. Iespējams, tādu shēmu aizdomās turamais Krievijas pilsonis, kam turklāt jau vairākus mēnešus nav bijusi derīga uzturēšanās atļauja Latvijā, īstenojis ilgākā periodā. Apcietinājumā Jelgavas tiesa viņu likusi paturēt vismaz divus mēnešus.

Par tādu tīšu un sevišķi smagu noziegumu likums ļauj sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trīspadsmit gadiem vai ar naudas sodu līdz simt piecdesmit minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas