Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Krāpjoties ar OIK, uzņēmums valstij nodara zaudējumus divu miljonu apmērā

Valsts policija pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesā par kāda uzņēmuma iespējamām nelikumīgajām darbībām ar Obligāto iepirkuma komponenti (OIK) vairāku gadu garumā, valstij nodarot zaudējumus vismaz divu miljonu eiro apmērā. Kriminālprocesā noskaidrots, ka noziegums veikts juridiskas personas interesēs. Par aizdomās turēto atzīts attiecīgā uzņēmuma valdes loceklis. Kriminālprocess nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

2018.gada jūlija vidū Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē tika saņemts iesniegums par kāda uzņēmuma iespējamām nelikumīgām darbībām ar OIK. Par saņemto informāciju tika uzsākta faktu pārbaude, pēc kuras 2018. gada 25. oktobrī ierosināts kriminālprocess par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā. Tāpat kriminālprocesa ietvaros uzsākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu attiecība pret juridisku personu.

Kriminālprocesa laikā veiktas vairākas procesuālās darbības, tostarp kratīšana, kurā gūti pierādījumi veiktajai krāpšanai ar elektroenerģijas pašpatēriņu, kas veikts sākot no 2013. gada marta. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka noziedzīgais nodarījums veikts juridiskas personas interesēs –

uzņēmums noziedzīgā ceļā savā īpašumā ieguva naudas līdzekļus ne mazāk kā divu miljonu eiro apmērā, radot zaudējumus Latvijas Republikai. 

Kriminālprocesā par aizdomās turēto tika atzīta viena persona – uzņēmuma valdes loceklis. Atbilstoši Krimināllikumā noteiktajai atbildībai par šādu nodarījumu, persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Tiesa lems par to, kādu piespiedu ietekmēšanas līdzekli noteikt juridiskai personai. Tā var būt gan likvidācija, gan tiesību ierobežošana, mantas konfiskācija vai naudas piedziņa.

Šī gada 19. augustā izmeklēšana šajā kriminālprocesā pabeigta un pieņemts lēmums par kriminālprocesa nosūtīšanu kriminālvajāšanas uzsākšanai Zemgales tiesas apgabala prokuratūrai. 
 

Top komentāri

Vai ar OIK var nekrāpties?
V
Pats OIK jau pēc savas būtības ir krāpnieciska shēma.
solon
s
Paši lielākie noziedznieki - OIK ieviesēji elektroenerģijai, kura iegūta (Krievijas) dabas gāzes dedzināšanas rezultātā, turpina bezrūpīgi parazitēt un staigāt pa Saeimas un MK gaiteņiem. Kad šie noziedznieki tiks aizturēti?
Pareizaisvirsraksts
P
"Krāpties ar OIK" ir tas pats, kas "meli uz pirātu kuģa", vai "netiklība bordelī". JO, RĀPNIECISKS IR PATS OIK. Tas nedod nekādu enerģētisko neatkarību, bet nodara lielu ekoloģisku postu Latvijas mazajām upēm. Un bojā ainavu ar vējdzirnavām. Un kropļo enerģijas tirgu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas