Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

papildināts (11:27) - DP lūdz sākt kriminālvajāšanu pret divām personām par balsu pirkšanu ZZS labā

Drošības policija (DP) lūgusi Kuldīgas rajona prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret divām personām par balsu pirkšanu Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) labā 12.Saeimas vēlēšanās pagājušā gada oktobrī, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. DP partiju, kuras labā notikusi balsu pirkšana, neatklāj. 

DP izmeklēšanā konstatēts, ka viens Latvijas pilsonis ir piedāvājis citam par atlīdzību vēlēšanās nobalsot par noteiktu sarakstu un vienu deputāta kandidātu, kā arī piesaistīt citus vēlētājus, kuri par atlīdzību būtu gatavi balsot pēc šiem norādījumiem. 

Policijas savāktie pierādījumi liecinot, ka uzrunātā persona šim piedāvājumam piekrita un piedāvāja vēl vairākiem Latvijas pilsoņiem par atlīdzību nobalsot par noteiktu sarakstu un vienu deputātu kandidātu, kam vairākas personas arī piekrita, saņemot par to materiālu atlīdzību.

Bijušais Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs un Latvijas Zaļās partijas (LZP) valdes loceklis Mārtiņš Martinsons pērnruden ticis izsaukts uz Drošības policiju (DP), kur viņš iztaujāts saistībā ar balsu pirkšanu Kurzemē, politiķis atzinis aģentūrai LETA. Pret Martinsonu apsūdzības neesot vērstas, un viņš noliedz savu saistību ar šo lietu.

Kā aģentūrai LETA apgalvoja Martinsons, viņam esot grūti teikt, vai atklātais balsu pirkšanas gadījums ir saistīts ar viņu, jo sākti esot bijuši vairāki procesi. Viņam neesot informācijas, par kuru no procesiem viņš izsaukts uz pratināšanu. Martinsons skaidri neatceras, kādus jautājumus DP viņam uzdevusi, tomēr viņš atzina, ka ticis iztaujāts, vai viņš kaut ko zina par balsu pirkšanas gadījumu Kurzemē un vai viņš tajā laikā atradies Kuldīgā. Uz abiem jautājumiem Martinsons esot atbildējis noraidoši un noliedz, ka būtu balsu pirkšanas organizators. 

LZP valdes loceklis un ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ingmārs Līdaka aģentūrai LETA sacījis, ka tas ir apšaubāmi, ka kāds no cilvēkiem, kuri iesaistīti iespējamā balsu pirkšanā par labu Zaļo un zemnieku savienībai, varētu būt "zaļais".

Politiķis ir skeptisks par iespēju, ka šajā lietā būtu iesaistīts kāds LZP pārstāvis, jo, ņemot vērā Kurzemes apgabala "lokomotīves", LZP kandidātiem nebija lielu mērķu tikt ievēlētiem Saeimā no šī vēlēšanu apgabalā.

ZZS un LZP kādā no tuvākajām valdes sēdēm varētu apspriest situāciju par rosinātu kriminālvajāšanu saistībā ar balsu pirkšanu politiskā spēka labā.

Līdaka tikai tagad ir uzzinājis par šādu DP rīcību un norāda, ka vispirms jāsaprot, vai tie ir partiju cilvēki un kuru partiju tie pārstāv. Politiķis norāda, ka lūgums sākt kriminālvajāšanu vēl nenozīmē, ka kaut kas ir noticis. Viņš skaidro, ka stingri nosodīt kāda pretlikumīgu rīcību varēs tad, kad tā būs pierādīta.

DP uzskata, ka personu vaina noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā ir pierādīta, tāpēc 10.martā nolemts rosināt kriminālvajāšanu pret divām personām un nodot kriminālprocesa materiālus prokuratūrai. Kriminālvajāšanu lūgts sākt par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus, lietojot uzpirkšanu. 

Vienlaikus šogad 11.martā DP pieņemts lēmums izbeigt citu kriminālprocesu, kas bija sākts 2014.gada 4.oktobrī saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem 12.Saeimas vēlēšanu laikā. Šajā izmeklēšanā nopratinātas vairākas personas un veiktas citas procesuālās darbības, taču to rezultātā netika iegūti pierādījumi, kas norādītu uz to, ka ir notikusi ietekmēšana, lai vēlēšanās balsotu par noteiktu partiju un tās deputāta kandidātu. 

Pēc 12.Saeimas vēlēšanām DP sāka septiņus kriminālprocesus, no kuriem viens tika nodots kriminālvajāšanas sākšanai pērn decembrī. Līdz ar to šobrīd DP lietvedībā ir vēl četri kriminālprocesi saistībā ar iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu 12.Saeimas vēlēšanu laikā.

pievienotas 4. un 5.rindkopas ar LZP valdes locekļa Mārtiņa Martinsona teikto

Top komentāri

Mārtiņš&Solvita
M
Kad vienreiz kāds sāks pārbaudīt, un kaut mazliet sekot līdzi tām nelikumībām un noziegumiem, ko dara valmierā? Musu pusē vamierā,tur ir grupējumu perēklis. pie mums šo grupējumu "galvas" ir-MĀRTIŅŠ STRAZDIŅS (FIN policijas vecākais izmeklētājs), SOLVITA KRISTAPA (prokurore). šiem abiem idejas strādā vienā virzienā-izspiest no uzņēmējiem naudu ierosinot fiktīvas krimināllietas. Tiek piesaistīta "foršā" tiesnese-INGRĪDA LIEPA (iepriekš BOGDNOVA). ši tiesnese jau arī figurējusi dažādos rakstos (ne jau labā nozīmē). Protams bez policijas neiztikt-garā ielā sēž MĀRTIŅA STRAZDIŅA draugs HERBERTS TETERIS (pazemināts amatā no priekšnieka ticis par inspektoru ha ha ,) un sēž vienā kabinetā ar tādu, ne īpašu ar prātu izcēlusies inspektori-IEVU KUDRJAVCEVU. KUDRJAVCEVAS uzdevums ir saukt ne pa tēmu cilvēkus un pratināt par tādām lietām, kuras interesē MĀRTIŅAM STRAZDIŅAM, iepriekš STRAZDIŅŠ izmantojot savu dienesta stāvokli, "izvelk" informāciju un nodod KUDRJAVCEVAI, kuras valsts policija nemaz neizmeklē, protams, asistē to visu HERBERTS TETERIS (aizmirsu piebilst, ka viņš ir bijušās prokurores dēls, un policijā arī uzvedība ir kā pusaudžu gailēnam).Šie ir tikai daži no šiem personāžiem, cerams, ka kādu dienu šīs amatpersonas, kuras ir tik daudz veikušas vairāku gadu garumā noziedzīgos nodarījumus tiks sauktas pie kriminālatbildības un saņems pēc nopelniem, un viņi tiks ievietoti tur, kur šādiem ir īstā vieta.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas