Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Par Ernesta Rieksta nelegālo hosteļu biznesu sākts kriminālprocess; viņš gatavojies "pazust"

28. aprīlī notikušais ugunsgrēks nelegālajā hostelī Merķeļa ielā ir otrs traģiskākais vismaz pēdējo trīsdesmit gadu laikā. Četru tajā bojāgājušo identitātes aizvien nav izdevies noskaidrot. Hosteļa patiesais saimnieks Ernests Rieksts jau sešus gadus bijis pazīstams kā nelikumīgu naktsmītņu īpašnieks. Pirms mēneša par viņa biznesu sākts kriminālprocess, un Rieksts klientus brīdinājis, ka grasās doties prom, svētdien vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Merķeļa ielā 8 nelikumīgi ierīkotajā hostelī "Japanese Style Centrum" apmesties varēja par dažiem eiro naktī. Divos dzīvokļos bija ierīkotas 34 istabiņas, katrā dzīvoja vairāki cilvēki. Te uz dažām naktīm iegriezās tūristi, bet daudzi Rīgā strādājoši ārzemnieki un Latvijas pilsoņi dzīvoja pastāvīgi. Rezervācija bija pieejama caur populārām tūristu naktsmītņu platformām, kuras bija pilnas ar negatīvām atsauksmēm par dīvainiem hosteļa klientiem un blaktīm gultās.

28. aprīļa naktī hostelī izcēlās kautiņš. Tā bija 32. reize šogad, kad uz šo adresi atbrauca policija. Divas stundas vēlāk hostelī sākās ugunsgrēks. Iemesls vēl nav zināms, taču pierādījumi policijai liek domāt par smēķēšanu vai neuzmanīgu apiešanos ar uguni. Neizslēdz arī ļaunprātīgu dedzināšanu.

"Tur ir apmēram pie 11 ekspertīzēm ir nozīmētas, un tad tur jāgaida ekspertīzes slēdziens. Tur nevar viennozīmīgi pateikt, ka tas epicentrs ir kaut kādā vienā vietā, jo šis nelikumīgais hostelis - to, ko arī es redzēju notikuma vietā - viņš ļoti ātri uzliesmoja un liesmas izplatījās ļoti strauji," stāsta Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Kaspars Briedis.

Daļa hosteļa iemītnieku bija iesprostoti, daži no liesmām bēga uz jumta. Glābējus apturēja slēgtas dzelzs durvis. Tās nācās izlauzt. 

No bojāgājušajiem astoņiem cilvēkiem līdz šim izdevies atpazīt četrus. Visi ir Latvijas pilsoņi. Pārējo identitātes noteikšanai eksperti analizē DNS. Slimnīcā joprojām ārstējas kāda Lietuvas pilsone. Policijai no hosteļa pārstāvjiem nav izdevies iegūt iemītnieku sarakstu.

Hostelis Merķeļa ielā 8 bija pārbūvēts nelikumīgi. Būvvalde bija uzdevusi līdz septembrim uzbūvēto saskaņot. Bažās par ugunsdrošību mājas iedzīvotāji vairākkārt bija vērsušies Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā. Tam nebija izdevies iekļūt telpās. 

Dzīvokli, kurā bija ierīkots hostelis, pirms diviem gadiem iegādājās Andrejs Gailis. Īsi pēc ugunsgrēka policija viņu aizturēja, taču tiesa nolēma viņu neapcietināt.

"Dzīvoklis tika nodots lietošanā citām personām, un es nekad neesmu devis savu piekrišanu dzīvokļa pārbūvei vai cilvēku izmitināšanai," raidījumam atklāj Gailis. Viņš dūmu detektorus sev piederošajās telpās nav uzstādījis. "Personām, kurām dzīvoklis tika nodots lietošanā, bija šāds pienākums. Manā rīcībā nebija nekādas informācijas, kas liecinātu par kaut kādiem pārkāpumiem."

Andrejam Gailim pieder arī divi uzņēmumi. Abi līdz pagājušā gada beigām bija reģistrēti adresē Marijas ielā 1. Šī gada janvārī Valsts ieņēmumu dienests abiem uzņēmumiem uzlika arestus, aizliedza veikt saimniecisko darbību un maksājumus.

Arī šajās telpās atradās naktsmītnes, ko Būvvalde un pašvaldības policija pagājušajā nedēļā slēdza. Gailis gan apgalvo, ka te pārbūve ir tikusi saskaņota: "Šiem uzņēmumiem nav nekādas saistības ar traģiskajiem notikumiem Merķeļa ielā. Es vēlos arī norādīt, ka par notikušo es uzzināju no publiskās telpas, un es vēl aizvien esmu gana lielā šoka stāvoklī. Es nevēlos komentēt neko, kas nav saistīts."

Marijas ielā 1 dzīvojošie atsakās hosteli pamest. DPD kurjers Vitālijs stāsta, ka te dzīvo jau vairākus mēnešus. Viņš samaksājis 100 eiro par istabu mēnesi uz priekšu un 300 eiro drošības naudu. 

Visi Vitālija un citu iemītnieku norēķini bijuši ar Ernestu Riekstu, kurš sevi saucis par hosteļu saimnieku. Riekstu policijai nav izdevies atrast. Šonedēļ tā lūdza sabiedrības palīdzību viņa meklēšanā. "Nekā personīga" zināms, ka Rieksts ir oficiālā Merķeļa ielas dzīvokļa īpašnieka Andreja Gaiļa pusbrālis. 

Pagājušajā gadā paša sponsorētā videointervijā Rieksts sevi raksturoja kā bijušo ātro kredītu uzņēmēju, kas pēc krīzes gados piedzīvotas maksātnespējas tagad kļuvis par hosteļu magnātu.

Ap 2015. gadu Rieksta hosteļu bizness uzņēma apgriezienus. Klienti bija gan tūristi, gan reģionu iedzīvotāji, kas strādāja galvaspilsētā. Naktsmītnes ierīkoja arvien jaunās adresēs - Merķeļa 1; Mārstaļu 12; Marijas 1; Merķeļa 8.

Taču bez līguma un dažkārt arī bez atalgojuma hosteļos strādājošie par Riekstu sūdzējās iestādēm. Sodus uzlika Valsts darba inspekcija, Valsts ieņēmumu dienests centās piedzīt nesamaksātus nodokļus. Rieksta uzņēmumus un īpašumus reģistrēja uz citu cilvēku vārdiem. 

Juridiski pērn SPA vietā “Riga Float” strādāja viņa brāļa Andreja Gaiļa uzņēmums. Pēc šī gada sākumā VID uzliktā aresta, "Riga Float" sāka saimniekot jaundibināta firma "Semtex". "Nekā personīga" rīcībā esoša informācija liecina, ka šī pati firma veikusi pēdējos kredītmaksājumus par dzīvokli Merķeļa ielā 8.

Aprīļa sākumā VID par Rieksta hosteļu pelēko biznesu sāka kriminālprocesu. Viņš brīdināja savus klientus, ka nākamreiz pēc naudas ieradīsies kāds cits. "

Pirms ugunsgrēka viņš atnāca tāds kaut kāds, stresā viņš bija. Apskatīja, cik cilvēki dzīvo istabiņā, saskaitīja. Viņš tā pateica, ka viņš brauc prom, uz kādu laiku viņš brauc prom - no Rīgas vai no Latvijas, es neprasīju. Viņš pabrīdināja, ka viss būs kārtībā, es pagaidām te nebūšu, atbrauks cits cilvēks, viņam samaksā manā vārdā," atklāj hosteļa iemītnieks Vitālijs.

Policija noliedz, ka Rieksts bijis tās redzeslokā. Taču intervijā vasarā Rieksts lielījās, ka ir policijas informators. Pat palīdzējis noķert divus teroristus. Policijas rīcībā gan šādas informācijas nav un tā kategoriski noliedz, ka Rieksts varētu būt "piesegts".

Tagad policija Riekstu meklē. Ugunsgrēka dienā pazuda arī viņa civilsieva ar meitu. Likumsargi medijiem izsūtīja ziņu par sievietes meklēšanu, bet drīz pēc tam informēja, ka viņa informējusi, ka ir sveika un vesela.

"Procesa virzītājam ir ļoti daudz jautājumu pie šīs personas, tāpēc arī īsākā laikā, ja mēs vai nu viņu aizturam vai persona pati ierodas, tas mums tikai paātrinās izmeklēšanu," saka Briedis.

Merķeļa ielas ugunsgrēka lietā apcietinājumā atrodas divi cilvēki – darbinieks un iemītnieks, kas varētu būt izraisījis ugunsgrēku. Lietā divām personām ir aizdomās turētā statuss, viens no tiem Andrejs Gailis.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas