Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Raidījums: VID kukuļošanas mēģinājums saistīts ar tehniskā sāls iepirkumu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) 65 000 eiro kukuļošanas mēģinājuma lieta saistīta ar tehniskā sāls iepirkumu autoceļu uzturēšanai, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Jau ziņots, ka VID Iekšējās drošības pārvalde šomēnes aizturēja organizētu personu grupu, kas pieprasīja kukuli 65 000 eiro apmērā ar mērķi to nodot VID amatpersonai. Kā aģentūru LETA informēja VID, minētā naudas summa prasīta ar mērķi panākt, lai VID amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, nodrošinātu padziļinātu un tendēti nelabvēlīgu pārbaužu veikšanu attiecībā pret konkrētiem uzņēmumiem.

Par aizdomās turētajām atzītas divas bijušās VID amatpersonas, kā arī viena esošā VID amatpersona. Kopumā izmeklēšanas laikā piecām noziedzīgajā nodarījumā iesaistītajām personām piemērots aizdomās turētā statuss, bet divām no aizdomās turētajām personām tiesa piemēroja ar brīvības atņemšanu saistītu drošības līdzekli - apcietinājumu.

"Nekā personīga" vēsta, ka aizturētās grupas centrā ir ilggadējs VID darbinieks Sandis Ozoliņš, kurš tagad strādā Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrā.

Autoceļu drošībai nepieciešamā sāls ziemas mēnešos ir vajadzīga lielos apjomos, tāpēc VAS Latvijas autoceļu uzturētājs (LAU) ziemai laikus gatavojas un sāli iepērk arī vasarā. Pērn rudenī uz diviem gadiem izsludinātajam iepirkumam kvalificējās septiņi uzņēmumi. Kompānijas apņēmās piegādāt ap 200 000 tonnu sāls par aptuveni 11 miljoniem eiro valsts uzņēmuma naudas.

LAU valdes priekšsēdētājs Raitis Nešpors raidījumam skaidrojis, ka atšķirībā no iepriekšējā iepirkuma, kurā bija četri dalībnieki, jaunajā iepirkumā iespēju ieguva septiņi dalībnieki. "Līdz ar to ir palielinājies pretendentu skaits, kas liek domāt, ka konkurence ir palielinājusies," norāda LAU vadītājs.

Kopš 2019.gada septembra LAU lielākie tehniskās sāls piegādātāji ir SIA Lat Salt Trade (70% no kopējā apjoma), SIA Viatek1 (21%) un SIA Ceļi un tilti (9%).

Nekā personīga skaidro, ka ilgu laiku tirgu vienādi sadalīja četras kompānijas, bet tad ienāca jauns spēlētājs, Baltkrievijas pilsoņa Petra Kravčenko kontrolētais Lat Salt Trade, kas piedāvā ļoti zemu cenu, un pārējie dalībnieki ir spiesti ar viņu sadarboties vai biznesu atstāt.

Nešpors informējis, ka iepriekš sāli LAU pirka par 60 eiro tonnā, bet šīs sezonas beigās jau par 39 eiro. Valsts no šī cenu samazinājuma ir ieguvēja. 

Kāds no konkurentiem esot vērsies pie paziņām VID, lai dienests veic pārbaudi, kā lielais sāls piegādātājs un viņa sabiedrotie maksā nodokļus. Nekā personīga zināms, ka uzņēmējiem lietas sakārtot solījis ilggadīgs VID darbinieks Ozoliņš. No dotā kukuļa summas - 65 000 eiro - sev Ozoliņš paturējis 20 000 eiro. Vai viņam bija savi sabiedrotie bijušajā darba vietā vai viņš "blefoja", tagad skaidro VID Iekšējās drošības pārvalde, kas lietu izmeklē. Ozoliņam kopā ar vēl vienu bijušo VID darbinieku apcietinājumā būs jāpavada vēl vismaz divi mēneši.

Karjeru Ozoliņš sācis Finanšu ministrijā, 2000.gadā pārgājis uz VID Akcizēto preču pārvaldi, bijis arī Finanšu pārvaldes priekšnieka vietnieks. Pēdējos savas karjeras gados VID viņš bijis Administratīvās pārvaldes vadībā. Pirms sešiem gadiem Ozoliņš darbu VID atstājis. No pagājušā gada rudens Ozoliņš ir Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra darbinieks.

Organizētajā grupā, ko pagājušajā nedēļā atklāja pats VID, vēl bez diviem kādreizējiem VID darbiniekiem un divām privātpersonām darbojusies arī VID Nodokļu kontroles pārvaldes darbiniece Nataļja Kamina. Viņa nesen pārcelta citā VID struktūrā, kur nodokļu pārbaudes viņa vairs neveic, informē Nekā personīga.

 

Top komentāri

Fātera Kule
F
Kārtējais pierādijums par to ka cik labi klājas tiem kas šiverējas gar Lielo Sili.Savējiem vienmēr lieks treknums atradīsies.
?
?
Sižets nepilnīgs. Nav pateikts no kuras firmas pārstāvju puses kukulītis nāca.
spriidiic
s
Kaut kā ķērušies klāt krievijas ķimiskajiem jociņiem . Šito sūdu ievazāja īvāns&co kad bija Rigas Domē . Peļķes pie -14 , tilti un viadukti degradējas .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas