Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Tiesai nodod krimināllietu pret Benesu Aijo par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu

Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu, kurā nacionālboļševiks Beness Aijo apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Kā aģentūru LETA informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka, vakar, 14.oktobrī, Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā vīrietis apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu, likvidēt Latvijas valstisko neatkarību nolūkā iekļaut Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti un graut Latvijas teritoriālo vienotību.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais dažādās interneta vietnēs ievietoja savus paustos izteikumus, kā arī izplatīja materiālus, aicinot vardarbīgi gāzt pastāvošo varu Latvijā un likvidēt Latvijas valstisko neatkarību, kā arī vairākkārtīgi aicinājis graut Latvijas teritoriālo vienotību.

Apsūdzētā vīrieša publiskie aicinājumi, kas vērsti uz valsts suverenitātes, neatkarības un teritoriālās vienotības iznīcināšanu, ir pretrunā ar mūsdienu būtiskākajiem starptautisko tiesību principiem, norādījusi prokuratūra.

Apsūdzētais vīrietis pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma (KL) 81.panta, KL 82.panta 1.daļas un KL 83.panta 1.daļas.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai.

LETA jau ziņoja, ka Aijo tika aizturēts 14.maijā Rīgas lidostā. Drošības policija (DP) paziņojumā presei iepriekš norādīja, ka Aijo tika izraidīts no Ukrainas, jo, neievērojot iepriekš uzlikto aizliegumu iebraukt šajā valstī trīs gadus, kopā ar vēl diviem aktīvistiem maija sākumā tomēr centās nelegāli iekļūt Ukrainā.

Šī Aijo ir jau otrā lieta par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu. Rīgas apgabaltiesa 2005.gada novembrī viņam piesprieda brīvības atņemšanu uz deviņiem mēnešiem. Apelācijas instances tiesa vēlāk cietumsodu aizstāja ar 9600 latu (13 660 eiro) naudas sodu, savukārt kasācijas sūdzība lietā tika noraidīta.

Aijo martā iesaistījās Krimas "pašaizsardzības spēkos", kur bija pazīstams ar iesauku Beņa-Antimaidans.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas