Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Aculiecinieka foto: Jēkabpilī sākusi applūst Pļaviņu iela un Krustpils saliņa

Vižņu sastrēguma dēļ turpinot kāpt ūdens līmenim Daugavā, Jēkabpilī sākusi applūst Pļaviņu iela, kas stiepjas gar dambi upes kreisajā krastā, novēroja aģentūra LETA.

Ūdens sūcas caur dambja apakšu augstā gruntsūdens līmeņa dēļ. Applūdis Pļaviņu ielas posms pie Vecpilsētas laukuma.

Arī 2017.gada marta sākumā, kad ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils bija pakāpies vēl par dažiem centimetriem augstāk, applūda Pļaviņu iela, un tas tika skaidrots ar bojātu dambja aizvaru.

Pilsētas teritorijā Daugavu pilnībā sedz sablīvējušies vižņi un ledus plātnes. Iespējama māju pagrabu applūšana.

Tāpat applūdusi ir Krustpils saliņa, kur bērnu rotaļu laukumā tagad peld gulbji, portālam Diena.lv norādīja aculieciniece.

Jēkabpils novada domes Civilās aizsardzības inženieris Andris Štolceris aģentūrai LETA stāstīja, ka vižņu kustība pie Jēkabpils būtiskas izmaiņas Daugavas ūdens līmenī pašlaik nerada un līdz šim neviens novada iedzīvotājs upes ūdens līmeņa celšanās dēļ nav lūdzis pašvaldības palīdzību.

Štolceris sacīja, ka pašlaik ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sasniedzis 650 centimetrus virs novērojumu stacijas nulles atzīmes. "Vižņi Daugavā pa brīdim pakustās. Iespējams, ūdens kustība viņus spiež apakšā vienu zem otra, to īsti nevar pateikt - kustās kā nu kuru brīdi," stāstīja Štolceris.

Domes pārstāvis zināja teikt, ka pie Dagavpils šodien veiktie ūdens mērījumi norāda, ka ūdens caurplūde Daugavā samazinās. "Grūti pateikt - tas ir slikti vai labi. Pašlaik lielu izmaiņu nav, taču uz vakaru varētu arī kaut kas mainīties," par situāiju pie Jēkabpils sprieda Štolceris.

Arī Pļaviņu novada domes priekšsēdētājs Aigars Lukss (Vienotība) aģentūrai LETA sacīja, ka vižņu kustība Daugavā pie Pļaviņām izmaiņas ūdens līmenī nav radījusi.

"Vērtējot iepriekšējo gadu pieredzi, zinām, ka plūdi Pļaviņās būs, bet kad būs - to mēs nevaram prognozēt. Esam gatavi situācijas izmaņām un esam informējuši iedzīvotājus. Nepieciešamības gadījumā palīdzēsim mājām plūdu zonās," uzsvēra Lukss.

Hidrologi brīdina, ka ūdens līmenis Jēkabpilī turpinās kāpt. Spēkā ir oranžās krāsas brīdinājums - tas nozīmē, ka apstākļi kļūst bīstami. Iedzīvotājiem jābūt modriem un jāinteresējas par jaunākajām prognozēm, kā arī jāapzinās riski un jāseko līdzi informācijai, ko sniedz atbildīgās institūcijas, piemēram, glābšanas dienests vai pašvaldība.

Daugavā pie Jēkabpils šorīt plkst.9.30 ūdens līmenis sasniedza 638 centimetrus virs novērojumu stacijas nulles atzīmes, par 13 centimetriem pārsniedzot palieņu applūšanas līmeni. Gaidāms, ka šodien ūdens līmenis turpinās paaugstināties.

Daugavā pie Zeļķiem ūdens līmenis lēnām pazeminās un šobrīd bīstami augstā ūdens līmeņa atzīme 680 centimetri virs stacijas nulles atzīmes pārsniegta par sešiem centimetriem. Turpinoties intensīvai vižņu iešanai, tie turpina sablīvēties Daugavas posmā Jēkabpils - Zeļķi, tāpēc šajā posmā gaidāmas krasas ūdens līmeņa izmaiņas, brīdina hidrologi.

Kā ziņots, Sakas salā, lejpus Jēkabpils, zemākās vietas sāka applūst jau sestdienas rītā.

Pagājušā gada martā un 2013.gada aprīlī ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sasniedza aptuveni 6,5 metru atzīmi, neradot lielu satraukumu.

pievienoti aculiecinieka foto

Top komentāri

puma
p
Kaut kur agrāk tiku lasījis, ka tāda valsts kā Nīderlande "atkarojot" zemes teritorijas no jūras ar dažādu dambju un hidrobūvju palīdzību. Ja jau sen zināms, ka Lielupes un Daugavas zemienes regulāri applūst, tad vajadzētu pamainīties ar pieredzi ar Nīderlandi. Nu labi labi, neesam tik bagāti, bet regulārie zaudējumi, ko nes pali un plūdi vai tad ir lēti?
Bricis
B
Jēkabpilī 27. līdz 28 .būs atkusnis līdz +5 gradiem , līs lietus , tad plūdi paredzami
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas