Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Atstādināto Brocēnu kultūras darbinieču aizstāvībai izveido arodbiedrību

No darba pienākumu pildīšanas atstādināto Brocēnu kultūras darbinieču aizstāvībai izveidota arodbiedrība, kas nav devusi saskaņojumu viņu atbrīvošanai no darba. Brocēnu novada dome vērsusies tiesā, prasot atzīt darba līgumu izbeigšanu ar arodbiedrības biedrēm, un tiesā pret novada domi vērsušās arī kultūras darbinieces, informēja Saldus rajona tiesas priekšsēdētājas palīdze Līga Berga.

Brocēnu novada dome izbeigusi darba līgumu ar bijušo kultūras pasākumu organizatori Inesi Gulbi-Rodionovu. Savukārt no darba pienākumu pildīšanas atstādināta kultūras centra vadītāja Zanda Strogonova un administratore Ilze Kraiņeva, kuras no darba līgumu izbeigšanas paglābusi iestāšanās Brocēnu novada kultūras darbinieku arodbiedrībā, kas nedeva saskaņojumu viņu atbrīvošanai. Arodbiedrība izveidota pavisam nesen atstādināto darbinieču aizstāvībai, un tā ir uzņemta Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijā, informēja Strogonova.

Brocēnu novada dome vērsusies Saldus rajona tiesā, prasot atzīt darba līgumu izbeigšanu ar arodbiedrības biedrēm Strogonovu un Kraiņevu. Strogonovai līdz 4.aprīlim tiesai jāsniedz paskaidrojumi, tiesas sēdes datums vēl nav nozīmēts. Savukārt domes prasība pret Kraiņevu nosūtīta izskatīšanai Liepājas tiesā, jo Saldus rajona tiesas tiesneši atstatījuši sevi no tās izskatīšanas.

Arī atstādinātā kultūras centra vadītāja Strogonova Saldus rajona tiesā vērsusies pret Brocēnu novada domi, prasot atzīt par prettiesisku darba devēja rīkojumu un piedzīt vidējo izpeļņu. Tiesa ierosinājusi lietu, līdz 2.aprīlim domei jāsniedz paskaidrojumi, pēc tam tiks nozīmēts tiesas sēdes datums.

Saldus rajona tiesā pret Brocēnu novada domi vērsusies arī no darba atbrīvotā pasākumu organizatore Gulbe-Rodionova. Viņa prasa atzīt par prettiesisku saņemto uzteikumu, kā arī vēlas panākt savu atjaunošanu darbā un atlīdzības piedziņu par darba piespiedu kavējumu. Tiesa ierosinājusi lietu un lūgusi domei līdz 3.aprīlim sniegt paskaidrojumus, lai pēc tam nozīmētu tiesas sēdes datumu.

Kā ziņots, Saldus rajona tiesa pagājušonedēļ apmierināja atstādinātās Brocēnu kultūras nama vadītājas Strogonovas prasību atzīt par prettiesisku Brocēnu novada domes viņai uzlikto disciplinārsodu.

Kā informēja Strogonova, pērn 21.novembrī domes sēdē viņai tika nolemts izteikt aizrādījumu par dažādiem pārkāpumiem, tostarp par to, ka esot pārtērēti Brocēnu novada svētku rīkošanai paredzētie līdzekļi. Strogonova šos pārmetumus noraida: "Visus rēķinus vizēja pats [Brocēnu novada domes priekšsēdētājs Arvīds] Mēters."

Darba uzteikumu tika saņēmusi gan Strogonova, gan kultūras pasākumu organizatore Gulbe-Rodionova, gan arī kultūras centra administratore Kraiņeva, jo dome nolēma no 20.marta likvidēt administratora štata vietu. Uzteikumos par darba attiecību izbeigšanu ar Strogonovu un Gulbi-Rodionovu kā atlaišanas iemesls tika minēti darba līguma un noteiktās darba kartības pārkāpumi - viņas neesot pildījušas 2013.gada 5.februārī izdoto darba devēja rīkojumu "Par darba laika organizāciju Brocēnu novada kultūras un izglītības centrā".

Strogonova pieļauj iespēju, ka pašvaldības vadība jau agrāk plānojusi, kā panākt viņas nomaiņu. Piemēram, iepriekš esot izskanējušas neizprotamas baumas, ka viņa it kā esot atradusi citu darbu un grasoties pamest kultūras centra vadītājas amatu. Par šīm baumām viņa aizdomājusies jau vēlāk, pēc tam, kad pagājušā gada rudenī, Lāčplēša dienas pasākumā, domes priekšsēdētājam slapjās malkas dēļ nav izdevies aizdegt svētku ugunskuru līdzās kultūras centram. Mēters (Latvijas Zaļā partija), uzskatot, ka šī situācija bijusi apkaunojoša, prasījis paskaidrojumus no kultūras darbiniecēm. Pēc tam sākušās īstas "raganu medības", atzina Srogonova, norādot, ka pašvaldība esot sākusi meklēt dažādus ieganstus, par ko kultūras centra vadītājai un darbiniecēm izteikt pārmetumus un aizrādījumus.

No darba atstādinātās Brocēnu novada kultūras un izglītības centra darbinieces uzskata, ka uzteikumus saņēmušas nepamatoti, un ir devušās meklēt taisnību tiesā.

Skaidrojot, kāpēc izdots rīkojums par kultūras centra vadītājas atbrīvošanu no darba, Mēters norādīja: "Viņa nav spējīga pildīt savus pienākumus kā iestādes vadītāja. Mēs nolēmām, ka nākamajam kultūras centra vadītājam, pirmkārt, jābūt labam vadītājam, bet viņa vietnieks atbildēs par kultūras darba organizāciju." Tā kā iestādes vadītājam obligātas būs labas administratora prasmes, administratora štata vieta tiks likvidēta, skaidroja Mēters.

VIDEO: Brocēnu novada domes priekšsēdētājs Arvīds Mēters cenšas panākt kultūras darbinieču atbrīvošanu no amata

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas