Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Covid-19 izraisīto zaudējumu segšanai reģionālajos pārvadājumos SM piešķirs 6,325 miljonus eiro

Ministru kabinets (MK) otrdien atbalstīja 6,325 miljonu eiro piešķiršanu Satiksmes ministrijai (SM), lai kompensētu zaudējumus, kas radušies reģionālās nozīmes pārvadājumos ar autobusiem un vilcieniem saistībā ar Covid-19 pandēmijas izplatības ierobežošanu, liecina valdības darba kārtībā.

Rīkojums Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem paredz piešķirt 6 325 393 eiro, lai kompensētu zaudējumus, kas radušies reģionālajos pārvadājumos Covid-19 ietekmē, un 16 365 eiro, lai kompensētu Autotransporta direkcijas izdevumus saistībā ar pasažieru pārvadājumu pakalpojuma nodrošināšanu personām, kas ierodas no ārvalstīm ar repatriācijas reisiem.

SM skaidro, ka saistībā ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī no 13.marta līdz 9.jūnijam būtiski samazinājās pieprasījums pēc sabiedriskā transporta pakalpojumiem un attiecīgi ieņēmumi no pārdotajām biļetēm.

Pasažieru skaita kritums martā salīdzinājumā ar attiecīgo mēnesi pērn autobusu satiksmē bija 34%, bet vilcienu satiksmē - 31%. Savukārt aprīlī samazinājums autobusu satiksmē sasniedza 68% un vilcienu satiksmē - 66%.

Kur iespējams, reisu, kuros ir būtisks pasažieru skaita kritums, izpildei tika norīkoti mazas ietilpības autobusi. Vienlaikus reisos, kuros pasažieru skaits pārsniedz astoņus līdz deviņus pasažierus, tika norīkoti lielas ietilpības autobusi, lai varētu nodrošināt minimālās distancēšanās prasības starp pasažieriem.

Līdz ar to šogad martā veiktais nobraukums ar autobusiem bija par 4% mazāks nekā attiecīgajā mēnesī pērn, savukārt aprīlī plānotie nobraukumi salīdzinājumā ar 2019.gada aprīli samazināti par 16%. Pārvadājumu apmērs vilcienos martā samazinājās par 2,3% jeb 50 945 vagonkilometriem, bet aprīlī bija kritums par 10% jeb 216 910 vagonkilometriem.

Martā reģionālās nozīmes pārvadājumos ieņēmumi samazinājās par 34%. Kopējais ieņēmumu samazinājums aprīlī salīdzinājumā ar 2019.gada attiecīgo mēnesi pārvadājumos ar autobusu bija 70%, bet vilciena pārvadājumos - 65%. Ievērojot to, ka ar aprīli autobusu satiksmē būtiski tika samazināts reisu skaits, vienlaikus saglabājot reisu biežumu un autobusu ietilpības tādas, lai pasažieri varētu ievērot distancēšanos, kopējo izmaksu samazinājums prognozējams aptuveni 7% jeb aptuveni 480 000 eiro.

Pie šādiem datiem prognozētais zaudējumu apmērs, salīdzinot 2019.gada faktiskos zaudējumus ar 2020.gada aprīļa prognozētajiem, pieaudzis reģionālajā satiksmē ar autobusiem par 40%, bet vilcienu satiksmē - par 140%.

Maijam izdarīts pieņēmums, ka reģionālās nozīmes pārvadājumos ieņēmumi salīdzinājumā ar 2019.gada maiju varētu būt par 45-50% mazāki, tādējādi nedaudz atgūstot pasažieru plūsmu. Tādējādi zaudējumi varētu pieaugt reģionālajā satiksmē ar autobusiem par 28%, bet vilcienu satiksmē - par 137%.

SM skaidro, ka, ievērojot būtisko pasažieru skaita sarukumu un biļešu ieņēmumu kritumu, jau pašlaik vairākiem pārvadātājiem ir radušās problēmas ar apgrozāmo līdzekļu nodrošinājumu, lai veiktu norēķinus ar piegādātajiem un darbiniekiem. Līdz ar to, pamatojoties uz Sabiedriskā transporta padomes 28.aprīļa sēdes lēmumu, ir veiktas izmaiņas valsts budžeta apakšprogrammā "Dotācija zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem", paredzot pārcelt finansējuma plānā paredzēto valsts budžeta dotāciju 2020.gada pēdējā ceturksnī maijam, jūnijam un jūlijam 2,4 miljonu eiro apmērā. Ņemot vērā izmaksāto un plānoto dotāciju apmēru minētajam laika posmam no 16.marta līdz 9.jūnijam, kopējais nesegto zaudējumu apmērs reģionālās nozīmes pārvadājumos ar autobusiem un vilcieniem ir aprēķināts 6 325 393 eiro.

Savukārt pārvadājumu pakalpojumu personām, kas ārkārtējās situācijas laikā ieradās no ārvalstīm ar repatriācijas reisiem, atbilstoši Autotransporta direkcijas uzdevumam nodrošināja trīs pārvadātāji SIA B-Bus, AS Rīgas taksometru parks un SIA A.P.Auro.

Pārvadātāja izvēli konkrētās dienas pasažieru pārvadāšanai noteica šoferu un transporta līdzekļu pieejamība, kā arī pakalpojuma cena. Ņemot vērā, ka maršruti bija ļoti dažādi, pakalpojuma salīdzināšanai tika izvēlēts maršruts, kurš bija gandrīz nemainīgs katrā pārvadājumu organizēšanas dienā - lidosta Rīga-Latvijas-Lietuvas robežpunkts Grenctāle. B-Bus cena par vienu kilometru bija 1,43 eiro, Rīgas taksometru parka cena par vienu kilometru bija 1,46 eiro, bet A.P.Auto - 1,6 eiro. Turklāt B-Bus informēja, ka viņiem ir pieejami tikai četri autovadītāji.

Repatriantu pārvadāšanas nodrošināšanai regulāri tika organizēti vairāk nekā četri maršruti, vienā no gadījumiem konkrētā maršrutā tika nodrošināti divi šoferi vienlaikus, lai izpildītu darba un atpūtas nosacījumus.

Vienīgajā dienā, kad pakalpojumus sniedza A.P.Auto, tas tika izvēlēts, ņemot vērā sākotnējo informāciju par lielu pasažieru skaitu, kas ieradīsies ar Tallink kuģi no Stokholmas. A.P.Auto bija vienīgais komersants, kas spēja nodrošināt pārvadājumus maksimāli iespējamajā apmērā, par kādu Autotransporta direkcija tika informēta, āpēc A.P.Auto savlaicīgi tika izvēlēts kā pakalpojuma sniedzējs šajā gadījumā.

Kopā 64 maršrutos šajā laikā tika pārvadāti 683 repatriācijas reisu pasažieri. Minēto pasažieru pārvadājumu finansēšanai atbilstoši faktiski apmaksātajiem rēķiniem kopumā Autotransporta direkcija iztērējusi pašu līdzekļus 16 365 eiro apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas