Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

FOTO: Siguldā atklāts Stereotaktiskās radioķirurģijas centrs ar Baltijā modernāko CyberKnife tehnoloģiju

Otriden tika atklāts Stereotaktiskās radioķirurģijas centrs Sigulda, kur pacientiem pieejama Baltijas valstīs modernākā CyberKnife tehnoloģija labdabīgu un ļaundabīgu audzēju ārstēšanai, portālu Diena.lv informēja medicīnas iestādes pārstāvji.  

CyberKnife ir neinvazīva robotizēta radioķirurģijas tehnoloģija, kas ir īpaši piemērota tiem pacientiem, kuriem audzēju nav iespējams ķirurģiski izoperēt, ja tā atrašanās vieta nav sasniedzama vai arī operācija rada nopietnus riskus veselībai un dzīvībai. 

Latvijas ārsti uzsver, ka galvenie ieguvēji būs pacienti, kuriem no šī brīža tepat Latvijā būs pieejama modernākā tehnoloģija pasaulē šajā nozarē. Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Diagnostiskās radioloģijas institūta vadītājs Dr.med. Kārlis Kupčs norāda: “Šī tehnoloģija bija pēdējais posms, kas Latvijas pacientiem līdz šim vēl nebija pieejams.” 

Stereotaktiskās radioķirurģijas CyberKnife tehnoloģijas pamatā ir lineārais paātrinātājs ar sešu megavoltu enerģiju un robotizētu iekārtas kustīgo daļu, kas ļauj pievadīt augstu jonizējošā starojuma devu precīzi definētajā un lokalizētājā mērķa apjomā ar preciziāti no 0,5-0,95mm. Terapijas laikā, sekojot līdzi ķermeņa un apstarojamā apjoma vissīkākajām kustībām un staru kūli nepārtraukti pielāgojot apstarojamam apjomam, nodrošina precīzu jonizējošā starojuma mērķa devu, vienlaikus samazinot starojuma devu apkārt esošajiem audiem.

CyberKnife tehnoloģijas galvenās priekšrocības ir spēja piekļūt ķirurģiski nesasniedzamiem veidojumiem, ārstēšanas procedūra notiek 1-5 seansos, ambulatori un pacientam nav jāuzturas slimnīcā. Ārstējot ar šo metodi, rodas ievērojami mazāk komplikāciju un pacients saglabā augstākus dzīves kvalitātes rādītājus, nekā pēc ķirurģiskas iejaukšanās. 

Terapijas laikā audzēja audiem tiek piegādātas lielas starojuma devas no vairāk nekā 1200 leņķiem ar milimetra precizitāti. Precizitāti nodrošina augsti profesionālas speciālistu komandas darbs, rūpīga iepriekšēja starošanas plāna izveide un CyberKnife iekārtas tehnoloģiskās iespējas robotizētas stereotakstiskās radioķiruģijas jomā. Būtiski, ka CyberKnife sistēmā tiek ievadīti iepriekš veiktas magnētiskās rezonanses (MR) un datortomogrāfijas (CT) izmeklēšanas dati, bieži tiek izmantoti arī pozitronu emisijas tomogrāfa – datortomogrāfa (PET-CT) un angiogrāfijas dati, pēc kuriem  profesionāli speciālisti un iekārta spēj atšķirt veselos audus un orgānus no apstarojamajiem, kā arī automātiski sekot līdz pacienta un orgānu kustībām. Tādējādi mazinot nepieciešamību izmantot īpaši stingras fiksācijas rāmjus, ko lieto citu radioķirurģijas metožu gadījumā, vai anestēziju ķirurģijas gadījumā un pacienta fizisku ierobežošanu terapijas laikā. Pacients pēc 30-45 minūšu terapijas seansa uzreiz var atgriezties ikdienas gaitās.

Stereotaktiskās radioķirurģijas centra Sigulda iekārtas iegādei un centra būvniecībai kopumā tika ieguldīti 5,6 miljoni eiro, no kuriem 3,8 miljoni eiro ir bankas Citadele piešķirtais aizdevums, bet 1,8 miljoni eiro – privātais kapitāls. Projekts tiek īstenots Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) programmas Augstas pievienotās vērtības investīcijas 4. kārta ietvaros un finansēts no ERAF piešķirtajiem līdzekļiem. LIAA grants 2,13 miljonu eiro tiks piešķirts tikai pēc projekta veiksmīgas īstenošanas un tiks izmantots Citadeles aizdevuma dzēšanai

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas