Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Gerhards aptur Rēzeknes domes deputātu darbu ierobežojošos noteikumus

Pirmdien, 7. maijā, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) apturējis Rēzeknes pilsētas domes noteikumu nr.45 un nr.48 darbību, kā arī noteikumu nr.13 punkta nr.69 darbību. Minētie noteikumi ierobežoja domes deputātu tiesības pilnvērtīgi piedalīties domes sēdēs, uzdot jautājumus un iegūt nepieciešamo informāciju lēmumu pieņemšanai, portāls Diena.lv uzzināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

"Latvija ir tiesiska valsts – likums ir attiecināms uz visiem bez izņēmumiem. Nedrīkst būt tāda situācija, kad pašvaldība, veidojot savas individuālās likuma interpretācijas un redzējumus, veido destruktīvu vidi, kurā mazākuma deputātiem ir liegtas tiesības pilnvērtīgi strādāt – piedalīties domes sēdēs, uzdodot jautājumus, izzinot pieņemamos lēmumus pēc būtības.

Ikvienam pašvaldības deputātam ir vienlīdzīgas tiesības neatkarīgi no tā, vai deputāts ir pozīcijā vai arī opozīcijā.

Ņemot vērā to, ka Rēzeknes pilsētas domes vadība nav ne vēlējusies, ne arī spējusi novērst konstatētos pārkāpumus savlaicīgi atbilstoši ministrijas norādēm, esmu izdevis rīkojumu par nedemokrātisko saistošo noteikumu apturēšanu," paziņojumā medijiem citēts ministrs.

VARAM vairākkārt rakstveidā ir norādījusi uz konstatētajām nepilnībām un ārējo normatīvo aktu pārkāpumiem pašvaldības saistošajos noteikumos, kā arī sniegusi informāciju un norādījusi aicinājumu nekavējoties rīkoties, Rēzeknes novada dome līdz šim nav novērsusi pārkāpumus, līdz ar to vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Gerharda rīkojums izdots, lai nodrošinātu Rēzeknes pilsētas domes darbības atbilstību augstākā juridiskā spēka normatīvajiem aktiem un konstitucionālajiem principiem – demokrātijas, pašvaldības, tiesību virsvadības un mazākuma opozīcijas principiem. Ministra rīkojums stājas spēkā ar tā parakstīšanas brīdi.

Jāatgādina, ka Rīgas dome pirms vairāk nekā mēneša veica izmaiņas pašvaldības nolikumā, lai ierobežotu jautājumu uzdošanas skaitu, paredzot, ka par katru darba kārtības punktu deputāts var uzdot tikai trīs jautājumus. Nosaucot šo regulējumu par nedemokrātisku, ministrijas vadība aicināja visas 119 pašvaldības līdz 15. martam izvērtēt savus nolikumus un novērst nedemokrātiskās normas, ja tādas tajos ir. Pēc šā datuma ministrs Gerhards izdeva rīkojumu par Rīgas domes nolikuma grozījumus apturēšanu. Reaģējot uz ministra rīkojumu, domes koalīcija marta beigās veica korekcijas nolikumā, nosakot citus ierobežojumus. Tie paredz, ka par katru lēmuma projektu jautājumu uzdošanai ir paredzētas 20 minūtes. Grozījumi tika pieņemti pēc tam, kad opozīcija bija sēdi atstājusi, protestējot pret procedūras pārkāpumiem, jo gadījumos, kad ministrs ir apturējis saistošos noteikumus, par to atkārtotu izskatīšanu esot jāinformē ministrija, kas neesot noticis. 

Pēc notikumiem Rīgas domē VARAM izsūtīja vēstules visām pašvaldībām, aicinot tās pārskatīt savus nolikumus un novērst normas, kas neatbilst demokrātijas pamatprincipiem, ja tādas tajos ir. No sešām pašvaldībām ir saņemtas atbildes, kurās tās atzīst, ka to nolikumi neatbilst minētajiem principiem. Daugavpils, Ventspils, Liepājas pilsētas un Durbes novads ir apņēmies veikt izmaiņas nolikumā, bet Rēzekne un Jelgavas novads to nav solījuši. Ja tās savus iekšējās kārtības noteikumus nekoriģēs, tad ministrs ir gatavs vērsties pret tām. Savu nolikumu jau esot grozījusi Siguldas novada dome.

 

Top komentāri

Jorens
J
Nedaudz nokavēts, bet labi, ka ir sākusies pretdarbība no valsts puses pašvaldnieku "zaļo vīriņu" izdarībām. Izrādās , ka VARAM un Gerhards, kad vēlētāji viņus pamatīgi nopeļ, spēj daudz ko darīt, lai novērstu pašvaldību patvaldnieciskumu.
un...
u
Vēl Gerhardam vajadzētu izmēst no domēm deputātus,kuri valsts valodu ņe bum bum..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas