Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Ierosina disciplinārlietas pret divām Jūrmalas tiesas tiesnesēm par atrašanos darbā alkohola reibumā

Pret divām Jūrmalas tiesas tiesnesēm - Solvitu Glaudāni un Birutu Horunu - ierosinātas disciplinārlietas par to, ka divas dienas tiesneses bijušas darbā alkohola reibumā, svētdienas vakarā ziņoja raidījums Nekā personīga.

Tiesnešu skaidrojums par notikušo nav zināms. Uz tiesnešu disciplinārkolēģijas sēdi, uz kuru abas pārkāpējas bija izsauktas, ne Glaudāne, ne Horuna neieradās. Tomēr pagaidām nav pamata domāt, ka tiesnesēm izdosies izvairīties no soda par necienīgu rīcību, ziņo raidījums.

Kā liecina Nekā personīga rīcībā esoša informācija, 26. un 27.februārī abas tiesneses darbā bijušas alkohola reibumā. Pēc aculiecinieku stāstītā, stāvoklis bijis pat tik drūms, ka vienai no viņām bijis jāpalīdz pārvietoties. Abās dienās tiesnešu kalendārs bija blīvs – 26.februārī Glaudāne skatīja divas krimināllietas, Horuna – vienu administratīvo pārkāpumu lietu un vienu civillietu. 27.februārī – Glaudāne skatīja vienu krimināllietu, bet Horunai bez administratīvās pārkāpumu lietas un civillietas, bija jāizlemj jautājums par diviem drošības līdzekļiem un jāpieņem vēl kāds kriminālprocesuāls lēmums.

Tiesnese Glaudāne jau ilgāku laiku nonākusi mediju uzmanības lokā ar nespēju saprātīgā laikā izskatīt bijušā Jūrmalas mēra Raimonda Munkevica kukuļošanas lietu. Tiesnese ilgstoši slimo, taču šonedēļ atgriezās darbā. Komentārus par pagājušajā mēnesī notikušo alkohola lietošanu darba laikā, tiesneses nesniedza.

Ar tiesā notikušo žūpošanu nemierā bijusi tiesas kancelejas vadība un vērsusies pie tiesas priekšsēdētājas, lai tā abas tiesneses savalda. Priekšsēdētājai bija jārīkojas, kā to paredz likums, un pret Glaudāni un Horunu jāierosina disciplinārlietas.

Tiesnešu disciplinārkolēģija ir tā institūcija, kas gādā, lai kolēģi, kas neievēro likuma normas, par to arī atbildētu. Pirms nedēļas 22.martā abām tiesnesēm bija jāstājas savu kolēģu priekšā un jāpaskaidro sava rīcība. Tomēr Glaudāne atsūtīja darba nespējas lapu, bet Horuna norādīja, ka aicinājumu saņēmusi trīs dienas vēlāk nekā to nosaka likums, un lūdza lietu atlikt. Tagad sēdes nozīmētas 12.aprīlī. Kādi sodi piemēroti līdzīgos gadījumos, tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētājs atturējās paust.

Ja tiesneses uz sēdi neieradīsies arī nākamreiz un tam nebūs attaisnojošs iemesls, lietu var skatīt arī bez viņu klātbūtnes. Bijusī Augstākās tiesas senatore, kura darbojusies arī tiesnešu disciplinārkolēģijā Valda Eilande atceras, ka šādas nepatīkamas lietas savulaik ir skatījusi, un domā, ka abām tiesnesēm diezin vai izdosies no soda izvairīties. "Acīmredzot, disciplinārsods viņām par to pienākas, tā varētu būt necienīga rīcība, par ētikas kodeksu nemaz nerunājot. Neapšaubāmi tas nerada ticamību tiesas darbam, jo iereibušā stāvoklī izlemt svarīgus jautājumus – tur uzreiz var rasties šaubas, vai izlemts objektīvi vai nē," sacīja Eilande.

Tiesnese Glaudāne savā 10 gadu garajā tiesneses karjerā jau reiz disciplināri sodīta. Tiesneses rupjas nolaidības dēļ kādā privātās apsūdzības lietā iestājās noilgums. Šobrīd sods ir dzēsts.

Tiesu varai šādi gadījumi, kad tiesneši paši atklāj un izvērtē pārkāpumus nāk par labu, uzskata bijusī senatore Eilande, jo sabiedrībai nerodas sajūta par tiesnešu nesodāmību. Grūtāk strādāt turpmāk būs konkrētajām tiesnesēm. "Vai nu pusēm, vai krimināllietās iesaistītajiem cilvēkiem ticamība šo tiesnešu objektivitātei neapšaubāmi mazināsies nevis stiprināsies," sacīja Eilande.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas