Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Izcirstie bērzi spokojas tiesu gaiteņos

Par Jāņa Daliņa stadionā pirms četriem gadiem izcirsto bērzu birzi Valmieras dome cirtienus tagad saņem pati - no Temīdas zobena. Jau divas tiesu instances lēmušas, ka koki izcirsti nelikumīgi, taču pašvaldība spītīgi turas pie pārliecības, ka kokiem no sporta kompleksa bijis jāpazūd, tāpēc spriedumus arvien pārsūdz. Iet līdz galam apņēmušies arī deviņi valmierieši, kuri vēlas radīt precedentu un atgādināt deputātiem, ka tik neatgriezeniskus lēmumus nedrīkst pieņemt bez apspriešanās ar sabiedrību, kuras interesēs viņiem uzdots strādāt, ceturtdien raksta laikraksts Diena

"Viens var šaut stirnas, otrs var cirst kokus, trešo - smagos kriminālprocesos apsūdzēto - nevar notiesāt. Mēs izpildīsim savu pilsoņa pienākumu, jo šī melu valsts ir apriebusies!" apņemšanos pamato Haralds Bruņinieks - viens no valmieriešiem, kuri apvienojušies biedrībā Sabiedrības iniciatīvas centrs un uztur prasību pret Valmieras pilsētas pašvaldību. Tās vadībā gan lēmuma pieņemšanas brīdī, gan pašlaik ir Inesis Boķis (Valmierai un Vidzemei). Savukārt tagadējais Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš (Nacionālā apvienība) bija vienīgais tā sasaukuma Valmieras domes deputāts, kurš koku izciršanai toreiz teica "nē". Dienai viņš skaidro: "Pirms tam iepazinos ar lietas materiāliem un saskatīju, ka, balsojot par, lēmums nebūs tiesisks, jo netika izieta pilna procedūra un iztrūka sabiedriskās apspriešanas."

Koku masveida izciršanu 2010. gada Lieldienās, Klusajā sestdienā, Bruņinieks dēvē par grupveidā pastrādātu noziegumu un rāda Dienai neilgi pirms tam tapušo topogrāfisko karti: "Šeit ir skaidri redzams, ka starp vairāk nekā 300 liepām auga arī 65 platlapju sugas koki jeb ozoli, kas veidoja aleju un ko trīsdesmitajos gados stādīja Latvijas aizsargi. Kur tie palikuši? Nevar būt, ka SIA Vidzemes mērnieks vienu koku iemērīja, bet otru - ne!" Valmieras domē noliedz, ka starp izcirstajiem būtu bijuši arī ozoli. Par ozolu lietu vietējā policijas iecirknī bija ierosināts atsevišķs kriminālprocess, taču noziedzīga nodarījuma sastāvu likumsargi nekonstatēja, tāpēc taisnības cīņa turpinās vairs tikai par nocirstajiem bērziem.

Valmieras domes vadība ir bruņojusies ar vairākiem argumentiem, kāpēc kokiem no J. Daliņa stadiona toreiz bijis jāpazūd, - vējš bērzu lapas pūtis uz pārsimt metru attālo skrejceļu, un sportisti uz tām varējuši paslīdēt. "Mēs tādējādi arī esam saglābuši turpat augošās priedes, jo bērzs nomāc priedi. Un priede tomēr ir daudz vērtīgāks un ilgāk dzīvojošs koks. Bet galvenokārt cirtām drošības nolūkos un arī stadiona attīstībai, jo tajā vietā plānots būvēt vieglatlētikas manēžu," skaidro domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Baiks (Valmierai un Vidzemei). Tehniskais projekts manēžas būvniecībai esot izstrādāts, bet valsts budžeta naudu pašvaldībai šim mērķim pagaidām nav izdevies piesaistīt. Bruņinieks norāda, ka četros gados, kopš koki izcirsti, stadionā nekāda attīstība nav notikusi - ierīkots vien bērnu rotaļlaukums un izcirsto vietā iestādīti daži dekoratīvi koki, lai mazinātu rezonansi sabiedrībā.

Plašāk lasiet Kristīnas Putincevas rakstā Izcirstie bērzi spokojas tiesu gaiteņos ceturtdienas, 28.augusta, laikraksta Diena 8.-9.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas