Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Kaimiņi nenojauta, ka blakus mājā tiek audzēta marihuāna

Lai arī policija slēpj vietu, kur uzieta gandrīz tonna marihuānas stādu, audzētava nav ilgi jāmeklē. Ezeres pagasta centrā jau pirmais sastaptais kungs izstāsta kā nokļūt līdz padomju gados no baltajiem ķieģeļiem celtajai kūtij. Vietējie gan saka, ka pirms policijas par apslēpto siltumnīcu neko nav zinājuši, informē Latviajs radio.

Loreta, kas kopš vasaras mitinās blakus saimniecībā dažus simtus metru tuvāk lielceļam, stāsta, ka nav nojautusi par marihuānas audzētavu. Ar kaimiņmājas iemītniekiem, vienu latvieti un trīs lietuviešiem, ko policija aizturēja un tiesa apcietināja, sievietei kontaktējusi maz. Viņa gan pamanījusi, ka viens no viņiem bijis laipns.

Atstātā zīmīte uz durvīm liecina, ka policija audzētavā viesojusies 22.sptembrī. Zirgu aizgaldi ir tukši, kaimiņiene stāsta, ka tos aizveduši drīz pēc kratīšanas. Dzīvojamajā zonā, kas ierīkota staļļu otrā galā, uz galda un plīts vēl mētājas ēdienu atliekas, par ēku izsvaidīti dažādi darbarīki, bundžas un limonāžu pudeles, bet siltumnīcā - atstātas paliekas no žāvēšanas un laistīšanas iekārtām. Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes priekšnieks Uģis Araks stāsta, ka siltumnīca arī bija aprīkota ar siltināšanas iekārtām, lai rudens apstākļos nodrošinātu siltumu mīlošajiem augiem augstu temperatūru. Pēc policijas pārvaldes priekšnieka domām, aizturētie gatavojušies novākt pirmo ražu.

To, ka marihuāna saimniecībā nav audzēta senāk, apliecina Ezeres pagasta pārvaldes vadītājs Ainārs Akerfelds, kurš kā Pārtikas un veterinārā dienesta darbinieks pirms pāris gadiem minētajā saimniecībā apskatījis jāšanai audzētos zirgus. Noprotams, ka toreiz īpašumam bija citi saimnieki, bet tagad - kāds lietuvietis. Pēc policijas sniegtajām ziņām, tieši lietuvieši bijuši iniciatori marihuānas audzēšanai. Viņu mājās atrastas arī augu sēklas. No Araka teiktā noprotams, ka policija nāca, iespējamajam, grupējumam uz pēdām pirms vairāk nekā pusgada, bet ciet viņi saņemti tikai tagad, jo bija nepieciešama gatava produkcija un pierādījumi arī par realizāciju. Audzētavā izņemts pusotrs kilograms gatavas zālītes un 720 kilogrami neizkaltētu augu, no kuriem trešdaļa pēc izžāvēšanas varētu būt lietojama. Araks spriež, ka marihuānas kvalitāte varētu būt laba. 

Šī ir jau otrā reize, kad Ezeres pagasts pārspēj lielāko atklāto marihuānas audzētavu rekordu Latvijā. Pērn pavasarī citā pagasta mājā valsts ieņēmumu dienesta darbinieki izņēma vairāk nekā deviņus kilogramus kaltētas marihuānas un trīs ar pus tūkstošus augu stādu. Audzētavā, kurā vismaz divus gadus notika aktīva ražošana, tagad valda klusums, bet kaimiņu sētā, tepat blakus, nevienu neizdodas sastapt, lai aprunātos par redzēto. Citās mājās sirms kungs vārdā Mārtiņš stāsta, ka par narkotiku plantāciju uzzināja pēc policijas aktivitātēm un tad viņam nāca apskaidrība, kāpēc viņa mājās zuda elektrība.

Laucinieks spriež, ka Ezeres pagasts marihuānas audzētājiem ir izdevīga vieta, jo Lietuva nieka kilometra attālumā un apvidus tik mazapdzīvots, ka mierīgi var darboties. Atklātā audzētava daudz neatšķiras no citām vientuļām lauku mājām, kas redzamas abpus ceļam braucot valsts robežas virzienā. Teorētiski marihuānas audzētavas varētu būt daudzās no tām. Taču Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes priekšnieks Uģis Araks apgalvo, ka nav pamats runāt par masveidīgu narkotiku audzēšanu. Lielākoties marihuānu Latvijā ieved. Araks domā, ka plantācijā saaudzētais bija paredzēts Latvijas, Lietuvas un Skandināvijas tirgum, kurā cenas ir augstākas. Pie mums grams marihuānas maksā no 3 līdz 10 latiem, līdz ar to septembra beigās konfiscēto augu vērtība ir līdz 2,4 miljoniem latu.

Aizturētajiem tagad draud līdz 15 gadiem cietumā. Tas ir maksimālais sods krimināllikuma pantā par narkotiku izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizāciju grupā, par ko uzsākts kriminālprocess. Par pašu audzēšanu lielās platībās sods ir mīkstāks - līdz pieciem gadiem cietumā.
Un ja paskatās, cik pēdējos gados personas sodītas par neatļautu narkotiku sēšanu vai audzēšanu, šie gadījumi saskaitāmi uz vienas rokas pirkstiem. 2009. gadā tāds nav neviens, 2010. gadā trīs un šogad neviens. Pērn notiesātajām trijām personām par narkotiku audzēšanu piešķiri viens līdz trīs gadi cietumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas