Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kariņš: Pašvaldībām aktīvāk jāplāno savs budžets

Pašvaldību budžeti 2019.gadā augs kopumā par 90 miljoniem eiro, tāpēc pirms prasīt papildus līdzekļus, tām aktīvāk jāplāno savi budžeti, pirmdien paplašinātajā valdības komitejas sēdē teica Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Pirmdien notikušajā valdības un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) kopīgajā sēdē puses konceptuāli vienojās par 2019. gada vienošanās un domstarpību protokola projektu, kas paredz, ka pašvaldību budžetu nodokļu ieņēmumi kopā ar speciālo dotāciju būs 1,47 miljardu eiro apmērā jeb 19,6% no plānotajiem kopbudžeta nodokļu ieņēmumiem, neieskaitot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas valsts pamatbudžetā veselības aprūpes finansēšanai. Vienošanās arī paredz, ka pašvaldībām tiks garantēti iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi no plānotās prognozes.

Tomēr sēdes laikā LPS pārstāvji aicināja ievērot valdības iepriekš solīto un paredzēt no valsts budžeta līdzekļus dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalsta izmaksai denacionalizēto māju īrniekiem. Tāpat Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība pauda vēlmi, ka pašvaldības varēs paredzēt papildus līdzekļus atlaisto pedagogu pabalstiem. Tomēr valdības pārstāvji šos priekšlikumus noraidīja, aizbildinoties ar naudas trūkumu.

Tikmēr Ministru prezidents uzsvēra, ka pašvaldībām 2019.gada budžetā papildus paredzēti līdzekļi 90 miljonu eiro apmērā, tāpēc Kariņš aicināja pašvaldības aktīvāk pievērsties savu budžetu plānošanas jautājumiem.

"Visi grib naudu. Bet kur to ņemt? Vai LPS atbalsta priekšlikumu ieņēmumu palielināšanai celt par procentpunktu pievienotās vērtības nodokli? Vai nu darām tā, vai arī tomēr dzīvojam iespēju robežās. Pašvaldību budžets šogad ir milzīgs, bet aizvien dzirdam, ka naudas nepietiek. Tas ir plānošanas jautājums. Katrā ziņā es neatbalstu nodokļu celšanu. Ja LPS to atbalsta, tad nāciet ar saviem priekšlikumiem," pauda premjers.

Tāpat Kariņš uzsvēra, ka viņa vadītā valdība pilda visas saistības, ko mantojumā atstājusi iepriekšējā valdība.

"Ar lielām grūtībām iekļaujamies budžeta deficīta rāmī, lai gan vajadzēja veidot budžetu ar pārpalikumu. Tomēr LPS saka, ka valdības tēriņi ir jāpalielina. 2018. gadā valsts iebrauca dziļās auzās, jo visi gribēja izdot vēl lielāku naudu. Es kā valdības vadītājs aicinu to neatkārtot. Neprasiet mums vēl vairāk pārkarsēt ekonomiku, jo tas nav prātīgs virziens," uzsvēra Kariņš.

Viņš arī nepiekrita LPS pārstāvju paustajam, ka valdība, neievērojot solīto, neuzvedas kā pašvaldību partnere. "Turēsimies saprāta robežās. Valdība nāk pretī LPS vairāk, nekā citus gadus. LPS vēlas papildus 4,3 miljonus eiro, tomēr mums šādas naudas nav. Mēs nevaram audzēt budžeta deficītu vai gada vidū celt nodokļus," sacīja Kariņš.

Top komentāri

klema
k
Šis cirvis beidzot pie valsts lietām arī ķersies? Muld par visiem pēc kārtas tā, it kā paša saimniecībā viss būtu labākajā kārtībā. Bet kārtībā nav un tas vēl maigi teikts. Tikko Kariņš rupji piemānīja skolotājus. Pilnīgs bardaks VID. Pilnīgs bardaks tieslietu sistēmā. Ceļi jūk un brūk visā Latvijā. OIK afēra turpina zelt un plaukt. Un nekādu atrunu, ka Kariņš tur neko un viņa partija ir svētie mūjābeles. Varas veterāni, pilnībā atbildīgi par visu haosu. Bet šis tā sauktais premjers tik lielīgi kā gailis sēž uz mēslu kaudzes un bravūrīgi māca dzīvot citiem.
Druvis
D
Kariņam beidzot būtu jāpārstaj tukši muldēt par to, kas jādara vai nav jādara citiem, bet ar skubu jāķeras klāt saviem tiešajiem pienākumiem. Valstī valda tāds bardaks un bezjēdzīga nodokļu naudas izšķērdēšana, ka visu valsts pārvaldi prasās izdedzināt ar napalmu.
Lieliski
L
Ievērojiet, ka šīs bravūrīgās pamācības dala premjers, kurš tikko ir nožēlojami apķēzījies pedagogu algu jautājumā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas