Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

KNAB nesaskata iespējamas pretlikumības automašīnu iegādes konkursos Jelgavā un Siguldā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nesaskata iespējamas nelikumības automašīnu iegādes konkursos Jelgavas pilsētas un Siguldas novada domēs.

KNAB ir iepazinies ar publiski izskanējušo informāciju saistībā ar konkrētajiem iepirkumiem un pašlaik nesaredz iespējamas pretlikumības, kuru izmeklēšana būtu KNAB kompetencē, aģentūrai LETA skaidroja KNAB.

KNAB vērš uzmanību, ka iestādes funkcijās neietilpst iepirkumu nolikumu vērtēšana. KNAB skaidro, ka ne Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likums, ne citi šobrīd spēkā esošie normatīvie akti, nekādā veidā neierobežo vai nenosaka konkrētas prasības tam, kāda modeļa, izlaiduma gada un komplektācijas automašīnu var iegādāties pašvaldību iestādes.

Vienlaikus KNAB aicina iedzīvotājus ziņot pretkorupcijas iestādei, ja to rīcībā ir informācija vai pierādījumi, kas varētu liecināt par iespējamiem pārkāpumiem iepirkumos.

Latvijas Radio ziņoja, ka Jelgavas dome iegādājusies Andra Rāviņa (ZZS) vadāšanai paredzētu jaunu automašīnu "Volvo S90". Ar šo mašīnu Rāviņš iecerējis braukt nomas perioda trīs gadus.

Iepirkumu prasības paredzēja vēdināmus priekšējos sēdekļus, ādas salonu, nobraukumu ne vairāk par 50 kilometriem, vismaz 19 collu riteņus un ne mazāk kā septiņus drošības spilvenus.

Trīs citām mašīnām prasības noteiktas mazliet pieticīgākas - bez ventilējamiem sēdekļiem, ar mazāku jaudu un ne tik ietilpīgu bagāžnieku. Šīs trīs mašīnas paredzētas diviem vicemēriem un izpilddirektorei. Viņi visi šo gadu sākuši ar jauniem "Volvo S60" spēkratiem.

Pašvaldības izpilddirektore Irēna Škutāne daudzās konkrētās prasības, ko izpildīt varēja tikai ar "Volvo S60" un "Volvo S90" mašīnām, nevērtēja kā pārāk specifiskas.

Par četru "Volvo" nomu dome trīs gados samaksās 151 000 eiro jeb vidēji 37 000 par katru mašīnu, piemēram, mēra Rāviņa "Volvo" katru mēnesi izmaksā vairāk nekā 1500 eiro.

Jelgavas automašīnu konkursā pieteicās tikai viens pretendents - uzņēmums "Pilna servisa līzings", kuru arī atzina par uzvarētāju. "Pilna servisa līzinga" īpašnieki ir Māris un Inga Salzirņi. Pēc radio vēstītā, viņi iepriekš nonākuši medijos kā labi Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiķu sabiedrotie, kas iepirkumos piegādā mašīnas. Māris Salzirnis no Jelgavas mēra Rāviņa pārstāvētās Zaļo un zemnieku savienības neveiksmīgi kandidējis 12.Saeimas vēlēšanās.

Latvijas Radio vēstīja arī par Siguldas domes automašīnu nomas iepirkumu, kurā uzvarētājs "Auto 26" piegādājis domei "Subaru" markas spēkratu.

Vienā no jaunākajiem konkursiem Sigulda domes vadībai prasīja apvidus auto ar noteikti bēšas krāsas virsbūvi, gaišas ādas sēdekļiem, automātisko pārnesumkārbu, piegādi viena mēneša laikā, kā arī daudz citu specifisku prasību. Pašvaldība par braucamā nomu piecos gados maksāšot 39 000 eiro.

LETA februārī ziņoja, ka KNAB arī nesaskatīja iespējamas pretlikumības bijušā Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa auto iegādē.

Latvijas Televīzija nesen ziņoja, ka Valsts prezidenta kanceleja, kas ar auto nodrošina Ulmani, nupat noslēgusi jaunu nomas līgumu ar SIA "Pilna servisa līzings" par 2020.gada izlaiduma 150. sērijas "Toyota Land Cruiser" izmantošanu nākamajiem četriem gadiem.

Mašīna tika izraudzīta konkursa kārtībā, un tehniskās specifikācijas prasību sarakstā minēts, ka tai jābūt apvidus, ražotai 2020.gadā, jābūt tumšā metāliskā krāsā. Tāpat uzskaitīta prasība pēc noteikta automobiļa garuma, riteņu izmēra. Tieši specifiskās prasības auto tirgotājus mudinājušas domāt, ka jau iepriekš ticis noskatīts konkrēts auto.

Nākamos četrus gadus jaunā automašīna no nodokļu maksātāju naudas izmaksās ap 1200 eiro mēnesī jeb 48 000 eiro kopumā, neskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas