Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Laukos aicinās grūtnieces laikus doties pie ārsta

Apmēram 150 bērnu katru gadu piedzimst nedzīvi vai aiziet bojā pirmajās dzīves dienās. Speciālisti tam min vairākus iemeslus, taču viens no nozīmīgākajiem, kuru noteikti jāmēģina novērst, ir savlaicīga pirmsdzemdību aprūpes nesākšana. Piemēram, 2013. gadā 1,2% sieviešu grūtniecības laikā vispār nebija vērsušās pie ārsta. 

Ka lielākajās Latvijas pilsētās situācija ir labāka nekā laukos, nav tikai speciālistu pieņēmums – to apliecina arī skaitļi. Kā Dienai norādīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) veselības aprūpes statistiķe Irisa Zīle, laika posmā no 2011. līdz 2013. gadam lauku reģionos novēloti uz pirmo vizīti pie speciālista ieradušās 8,8% grūtnieču, savukārt pilsētās – 5,5%. Nepilnīga pirmsdzemdību jeb antenatālā aprūpe laukos veikta 9,1% sievietēm, un gandrīz 2% dzemdētāju šo aprūpi nav saņēmušas vispār, jo nemaz nav vērsušās pie ārsta. Pilsētās pirmsdzemdību aprūpe nav veikta 1,1% sieviešu. Turklāt arī kaitīgie dzīvesvietas faktori biežāk reģistrēti tieši lauku reģionos. Kā Dienai atzīmēja Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Dace Matule, tieši laikus nekonstatētas augļa patoloģijas un attīstības traucējumi ir viens no galvenajiem cēloņiem augstajiem perinatālās mirstības rādītājiem.

Tāpat, ņemot vērā, ka ir dažāda riska grūtniecības, speciālistiem ir būtiski izstrādāt grūtniecības aprūpes plānu, lai novērstu iespējamos sarežģījumus. Ja sieviete pie ārsta atnāk novēloti, bērna iespējamo veselības stāvokli izvērtēt ir grūtāk.

Viens no iemesliem, kāpēc sievietes laukos nav pietiekami motivētas laikus doties pie ārsta, pēc speciālistu domām, ir informācijas trūkums. Tāpēc izglītojošā kampaņā Izglābsim 100 bērnus ar Roche akadēmijas un SPKC atbalstu radīts kalendārs sievietēm par medicīnisko aprūpi grūtniecības laikā. Kā Dienai skaidro kalendāra autore ginekoloģe Astrīda Tirāne, kalendārs ļauj grūtniecēm gūt plašāku informāciju par to, kad un uz kādām procedūrām jādodas pie ārsta, kā labāk rūpēties par savu un bērna veselību un kad jāieplāno dekrēta un dzemdību laiks. Ar kalendāru ir iespējams sekot līdzi arī bērna attīstībai. 

Informatīvais materiāls izgatavots 20 000 eksemplāros, un tas bez maksas būs pieejams pašvaldību atbildīgajos dienestos un SPKC reģionālajās filiālēs. Ar laiku to plānots arī digitalizēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas