Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Par Talsu novada domes priekšsēdētāju ievēl Sandru Pētersoni

Ar balsu vairākumu par Talsu novada domes priekšsēdētāju deputāti šodien ievēlēja Sandru Pētersoni (VL-TB/LNNK).

Par Pētersoni nobalsoja 13 sešu politisko partiju deputāti. "Pret" balsoja trīs partijas Mēs - Talsiem un novadam deputāti un viena Jaunās konservatīvas partijas deputāte.

Pirms balsošanas par jauno domes priekšsēdētāju Inga Glūzda (JKP) koalīcijas partijām pārmeta, ka tās viņu uz slepeno sarunu nav aicinājušas. Pētersone, kura pagājušajā piektdienā organizējusi tikšanos, skaidroja, ka aicināt Glūzdu uz sarunām nebijis jēgas, jo viņa jau iepriekš paudusi nostāju, ka šis Talsu novada domes sasaukums ir sevi izsmēlis un viņa neatbalstīs neviena politiskā spēka kandidātu. 

Pētersone patlaban ir Talsu novada pansionāta Lauciene direktora palīdze saimnieciskajos jautājumos.

Par Talsu novada domes priekšsēdētājas vietnieku ar 12 balsīm tika ievēlēts bijušais domes priekšsēdētājs Dainis Karols (LZS), kura atbildībā būs izglītības, kultūras un sporta joma. "Pret" balsoja trīs partijas Mēs - Talsiem un novadam deputāti un viena Jaunās konservatīvas partijas deputāte.

Ārkārtas sēdes darba kārtībā iekļauts jautājums par grozījumiem Talsu novada pašvaldības nolikumā, kas paredz, ka Talsu novada domes priekšsēdētājam turpmāk būs trīs vietnieki nevis viens, kā tas ir patlaban. Šāds lēmums pieņemts, lai "uzlabotu lēmumu pieņemšanas procesu un operatīvi pagūtu sagatavot apjomīgu ar administratīvi teritoriālo reformu saistītu dokumentāciju", norādīja nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK pārstāve Laima Melkina.

Katra vietnieka pārziņā būs noteikts jautājumu loks. Domes priekšsēdētāja vietnieka amatu saglabās Vienotību pārstāvošais Normunds Tropiņš, kurš būs atbildīgs par sociālo jomu. Savukārt no jauna tiks vēlēts vietnieks tautsaimniecības jomā - deputāts Andris Astrātovs (Talsu novada attīstībai), kā arī vietnieks izglītības, kultūras un sporta jomā - deputāts, bijušais domes priekšsēdētājs Dainis Karols (LZS).

Domes ārkārtas sēdē deputāti apņēmušies rast risinājumu arī izpildvarai, kas bija viens no iemesliem, kādēļ amatu zaudēja Karols. Par izpilddirektori plānots apstiprināt līdzšinējo izpilddirektora pienākumu izpildītāju Ievu Krēķi. Savukārt par viņas vietnieku plānots iecelt Arvi Lagzdiņu, kurš līdz šim pašvaldībā pildījis Komunālās nodaļas vadītāja pienākumus. Viņš iepriekš kandidēja arī uz izpilddirektora amatu, bet deputātu atbalstu neguva.

Iepriekšējo Talsu novada domes priekšsēdētāju Karolu no amata gāza 14.maijā, pārmetot viņam ilgstošu pašvaldības atstāšanu bez izpilddirektora, kā arī komunikācijas problēmas. Ja deputāti divu mēnešu laikā neievēl jaunu priekšsēdētāju, tad domi var atlaist, Vides aizsardzības un reģionālajai ministrijai ieceļot pagaidu administrāciju.

Domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājam Tropiņam teju divu mēnešu laikā pagaidām nav izdevies panākt vienošanos ar astoņu politisko spēku pārstāvjiem par jaunu domes priekšsēdētāju.

Deputāti neatbalstīja bijušā Tukuma novada domes priekšsēdētāja Ērika Lukmana kandidatūru izpilddirektora amatam, tāpat neizdevās vienoties arī par citu izpilddirektora kandidatūru, tādēļ izpilddirektora pienākumu izpildītājas amatā nācās apstiprināt esošo izpilddirektora vietnieci Krēķi.

Tropiņš iepriekš teica, ka domes priekšsēdētāju iecelt amatā vajadzētu jau līdz jūnija beigām, jo pretējā gadījumā pēc 14.jūlija var tikt rosināta domes atlaišana. "Protams pirms balsojuma par iepriekšējā domes priekšsēdētāja Karola atlaišanu bija sarunas par jaunu pretendentu, bet nu izskatās, ka galvenais atslēgas jautājums ir nespēja vienoties par izpilddirektoru. It kā visi pieauguši cilvēki, taču panākt vienošanos nav iespējams," sacīja Tropiņš.

Viņš šaubās, vai arī nākamajās pašvaldību vēlēšanās "deķis būs mazāk raibs" un vai ievēlētie deputāti "spēs draudzīgi apkampties un aizmirst visu, kas iepriekš bijis".

"Nedomāju, ka šāda deputātu rīcība ir novada iedzīvotāju interesēs," rezumēja Tropiņš.

Arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) pašvaldības deputātus aicināja rīkoties savu vēlētāju interesēs un izraudzīties jaunu pašvaldības domes priekšsēdētāju.

(Papildināta 2. un pievienota 5.rindkopa.)

Top komentāri

Lukmans izpilddirektors -
L
tā būtu katastrofa.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas