Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Reģionu avīzes jūt draudus

Pašvaldības par nodokļu maksātāju naudu izdod avīzes, kas aizvien mazāk atgādina bezmaksas informatīvos biļetenus ar novada vai pilsētas iedzīvotājiem noderīgu informāciju. Dažviet šie izdevumi ir uz laba krītpapīra ar krāšņām bildēm un saistošiem cilvēkstāstiem par labajiem pašvaldības ļaudīm - tajā skaitā valdošās koalīcijas politiķiem -, un tos jau ir grūti atšķirt no neatkarīgajiem reģionu laikrakstiem, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Vairāku reģionālo avīžu redaktori to uzskata par apdraudējumu demokrātijas pamatam - neatkarīgai žurnālistikai - un par brīvas preses tirgus kropļošanu. Tāpēc vairāk nekā desmit vietējo laikrakstu redaktori no Tukuma, Bauskas, Krāslavas, Valmieras, Alūksnes, Kuldīgas, Rēzeknes, Balviem, Aizkraukles, Gulbenes, Madonas, Preiļiem vērsās pie visām augstākajām valsts amatpersonām, kā arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas. Tā otrdien sēdē tikās ar visu pušu pārstāvjiem un secināja, ka ir nepieciešamas izmaiņas 90.gadu sākumā pieņemtajā Preses likumā vai pat jauns likums. To uzsvēra arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), vienlaikus atzīstot, ka cits jautājums ir, vai Saeimas deputātiem pietiks politiskās gribas atbalstīt pārmaiņas. "Pašvaldības var drukāt informatīvās lapiņas ar saistošajiem noteikumiem un mest iedzīvotāju pasta kastītēs, nevis publicēt stāstus par interesantiem cilvēkiem un reklāmu," sēdē sacīja Latvijas Žurnālistu asociācijas priekšsēdētāja Anda Rožukalne. Viņa novērojusi, ka cilvēki vairs neatšķir neatkarīgu laikrakstu no pašvaldības izdevuma. Likumā būtu jānoteic, ka pašvaldībai nevar piederēt plašsaziņas līdzekļi, uzskata Rožukalne. Viņa redz vairākas iespējas, kā domes var informēt iedzīvotājus, - piemēram, par maksu reģiona laikrakstā izvietojot informāciju, kas var būt arī kā avīzes pielikums ar skaidru norādi. Komisijai bija iespēja iepazīties ar Rēzeknes domes izdevumu Rēzeknes Vēstnesis, uz kura vāka bija Gada sieviete Rēzeknē.Neatkarīgo Tukuma Ziņu redaktore Ivonna Plaude piedāvāja aizliegt pašvaldībām piederošu avīžu izdošanu, par nepieņemamu uzskatot informatīvās vides kropļošanu ar šo mediju īstenotajām pozitīvisma kampaņām. "Ja valdošajai partijai pieder laikraksts, tad tas ir propagandas izdevums," sacīja Plaude. Viņas minēto piemēru vidū bija arī laikraksts Iecavas Ziņas, kuru var arī abonēt. Iecavas novada vadība avīzes Bauskas Dzīve žurnālistus pat nelaižot domes sēdēs. Bauskas Dzīves galvenajai redaktorei Anitai Rozentālei gan nebija zināmi gadījumi, kad kāds viņas kolēģis būtu izraidīts no Iecavas novada domes. Rozentāle Dienai apstiprināja, ka Iecavas pašvaldības izdevumā patiesi ir ne tikai informācija par domes lēmumiem, bet, piemēram, arī slavinoši stāsti par pašvaldības labajiem darbiem, raksti par masāžas saloniem, kā arī reklāma par reklāmdevējam izdevīgāku cenu, nekā to piedāvā Bauskas Dzīve.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 18.marta, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas