Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Rīgā un Valkā nedēļas nogalē aizliedz rīkot pasākumus pret Covid-19 ierobežojumiem

Ņemot vērā dienestu rekomendācijas, Rīgas dome nav saskaņojusi lietā par viltus ziņu izplatīšanu apcietinātā aktīvista Valentīna Jeremejeva vadītās organizācijas Tautas varas fronte pieteiktā pasākuma rīkošanu pret Covid-19 ierobežojumiem, kas bija paredzēts svētdien, žurnālistiem atklāja domes vadība. Arī Valkas pašvaldība aizliegusi biedrībai Sabiedriskie Satversmes sargi sestdien no plkst.12 līdz 16 Valkā rīkot piketu pret Covid-19 ierobežojumiem.

Ceturtdien pašvaldības izpilddirektores pienākumu izpildītāja Elīna Trautmane bija sasaukusi sanāksmi, kurā izskatīja pašvaldībā pieteikto pasākumu. Sanāksmē piedalījās pašvaldības atbildīgās amatpersonas, valsts, pašvaldības policijas, drošības dienesta pārstāvji, kā arī pasākuma organizatori.

"Ņemot vērā tiesībsargājošo iestāžu ieteikumus un uzklausot organizatorus, nolemts aizliegt pasākumu. Redzējām, ka organizatori nav gatavi nodrošināt epidemioloģisko drošību," pauda Trautmane, piebilstot, ka sabiedrības drošība un veselība ir pāri visam. Motivēts pašvaldības lēmums organizatoriem tiks nosūtīts šīs dienas laikā.

"Es respektēju šo lēmumu, kas ir pieņemts saskaņā ar skaidrām un nepārprotamām tiesībsargājošo iestāžu rekomendācijām. Mēs necīnāmies pret sapulcēm, mēs cīnāmies pret vīrusu. Vakar vien no Covid-19 dzīvību zaudēja 25 cilvēki, mums valstī ir rekordaugsts saslimušo skaits," lēmumu komentēja pilsētas mērs Mārtiņš Staķis (APP).

Pēc viņa paustā, pašlaik svarīgākais ir nepulcēties un neapdraudēt citus.

"Es aicinu nepulcēties, neapdraudēt savus tuviniekus, pilsoņus, ar ko jūs dzīvojat šajā pilsētā, arī tiesībsargājošo iestāžu darbiniekus, policistus, un, protams, arī atvieglot mediķu darbu. Esmu par to, ka mums ir tiesības kritizēt, mums ir vārda brīvība. Jūs drīkstat kritizēt mani, manis vadīto Rīgas domi, Saeimu un valdību. Sociālie tīkli ir brīnišķīgs veids, kā to var darīt," aicināja politiķis.

Viņš arī solīja, ka, tiklīdz vīruss būs uzvarēts, atkal varēs pulcēties sapulcēs un piketos, un dome šajā jautājumā būs saprotoša. Pašlaik domē citu pieteikumu piketiem un protestiem neesot, taču domes priekšsēdētājs solīja, ka katrs pieteikums tiks izskatīts atsevišķi pēc tādiem pašiem kritērijiem kā svētdien plānotais pasākums.

Trautmanes padomnieks juridiskajos jautājumos Māris Knoks atzina, ka sanāksmes laikā, uzklausot organizatorus, pašvaldība neguva pārliecību, ka pasākuma laikā tiks nodrošināta pašlaik valstī spēkā esošo normatīvo aktu ievērošana. Pēc viņa paustā, akcijas rīkotāji nav spējuši argumentēti pamatot, kādi būs pasākumi un rīcība, ja protests pulcēs vairāk par 25 pašlaik atļautajiem dalībniekiem. Esot arī gūta pārliecība, ka rīkotāji cenšas sapulcināt lielāku skaitu cilvēku un apzināti eskalēt situāciju.

Likumsargi pašlaik izstrādā plānu arī gadījumam, ja iedzīvotāji svētdien pulcēsies neatļauti. Policijai esot vairāki scenāriji, kas tiks pielietoti atkarībā no tā, kāda būs situācija.

Nodibinājumu Tautas varas fronte vada lietā par viltus ziņu izplatīšanu saistībā ar Covid-19 aizturētais Jeremejevs, Jānis Lamberts un Roberts Raimo.

Iepriekš Staķis pauda, ka Covid-19 izplatības ierobežošanai būtu jāaizliedz protesta akcijas. Politiķis uzsvēra, ka vārda brīvība ir būtiska, taču, vērtējot sestdien, 12.decembrī, notikušos protesta pasākumus, kļuvis skaidrs, ka pasākumu rīkotāji ne tikai nevarēja, bet arī negribēja ievērot ierobežojumus.

Savukārt veselības ministre Ilze Viņķele (AP) pēc otrdien notikušās valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdes sacīja, ka netiekot plānots aizliegt ārkārtējās situācijas laikā rīkot protesta akcijas. Paužot personisko viedokli, Viņķele sacīja, ka izteikšanās brīvība ir nostiprināta Satversmē, tāpēc cilvēkiem būtu jāparedz šāda iespēja. "Lai arī kāda nesena pieredze mums būtu, šis būtu saglabājams. Bet, ja ir bažas, ka potenciālie protestu dalībnieki negrasās ievērot noteikumus, tad tas ir norišu atļaujas izsniegšanas un kontroles mehānisma jautājums," sacīja ministre.

Tikmēr Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Ivo Leitis.norādīja, ka sākotnēji biedrība piketu bija pieteikusi rīkot Valkā, Rīgas ielā 7, kas ir Valkas un Valkas jaunizveidotais abu pilsētu robežcentrs, taču, ņemot vērā to, ka tas vēl nav nodots ekspluatācijā, šajā vietā piketu rīkot nav iespējams.

Atkārtotā iesniegumā organizatori kā piketa norises vietu bija norādījuši Valku, kurā no Rīgas, apkārtējiem novadiem un Igaunijas ierastos automašīnu kolonnas ar protestētājiem pret Covid-19 ierobežojumiem, stāstīja Leitis.

Pirms komisijas sēdes organizatori minēja, ka pasākuma dalībnieki ierastos no vairākām pašvaldībām, tai skaitā no Igaunijas. Valka kā pasākuma norises vieta izvēlēta, lai pēc iespējas vairāk veicinātu līdzīgu domājošu pārstāvju ierašanos no Igaunijas. Paši pasākuma organizatori ir no Rīgas, kas ir viens no lielākajiem Covid-19 izplatības epicentriem Latvijā, piebilda Leitis.

Viņš norādīja, ka pasākuma organizatori Valkas novada domes Sapulču, gājienu un piketu komisijas locekļus nespēja pārliecināt, ka viņi spēs nodrošināt valdības noteiktos Covid-19 ierobežošanas pasākumus, kas paredz, ka ārkārtējā situācijā drīkst notikt organizētās sapulces, piketi un gājieni, bet uz tiem var pulcēties ne vairāk kā 25 cilvēki, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības - divu metru fizisku distanci un ievērojot organizatora noteiktās prasības.

Sapulču, gājienu un piketu komisija, atsaucoties uz likumā Par sapulcēm, gājieniem un piketiem noteikto, ka pašvaldība ir tiesīga pieņemt lēmumu aizliegt pasākuma norisi, ja tiek konstatēts, ka tā rīkošana apdraudēs sabiedrības drošību. Šajā gadījumā arī sabiedrības veselība ir uzskatāma par sabiedrības drošību.

Leitis uzsvēra, ka pašvaldībai ir svarīgi rūpēties par epidemioloģisko drošību, turklāt pēdējās dienās Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka 14 dienu kumulatīvais saslimušo skaits Valkas novadā sasniedzis jau 22 iedzīvotājus, kamēr pirms nedēļas tas bija uz pusi mazāks.

Biedrības Sabiedriskie Satversmes sargi mājaslapā teikts, ka tās galvenais mērķis esot "likt ierēdņiem ievērot valsts pamatlikumu Satversmi". Biedrības izplatītajos video bieži figurē tādi personāži kā Roberts Klimovičs, Jānis Pļaviņš un Andris Ciekurs, kuri popularizēja arī līdzīgu pasākumu aizvadītajā nedēļas nogalē Rīgā, kur netika ievērotas epidemioloģiskās drošības prasības. Kā biedrības amatpersonas uzrādītas Klimovičs, Māris Bērziņš, Sergejs Buivids, Aivis Krimskis un Maiga Estere Simsone.

Kā ziņots, 12.decembrī Rīgā notika divi protesta pasākumi, kuru laikā tika pārkāpti vairāki Covid-19 ierobežošanas pasākumu noteikumi, tostarp pasākumos piedalījās vairāk nekā 25 cilvēki un viņi neievēroja distancēšanos.

Likumsargi centās iedzīvotājus izklīdināt ar skaļruņos atskaņotiem aicinājumiem nepulcēties un nekavējoties izklīst, pretējā gadījumā solot saukt pie likumā paredzētās atbildības.

papildināta informācija par plānoto pasākumu Rīgā 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas