Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Saeimas komisija noraida Sēlijas novada izveidi

Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas deputāti otrdien tomēr nav spējuši vienoties par Sēlijas novada izveidi.

Sēlijas novada apvienības pārstāvji komisijas sēdē norādīja, ka par savu attīstības centru izvēlējušies Viesīti, lai gan iepriekš komisija ieteica izvēlēties starp Jēkabpili un Aizkraukli.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvis Madars Lasmanis sēdē uzturēja ministrijas priekšlikumus par potenciālajā Sēlijas novadā iekļaujamo pašvaldību iekļaušanu citos novados. Pēc viņa paustā, ministrija nesaredz perspektīvu, ka Viesīte varētu veidoties par attīstības centru.

Parlamentārietis Sandis Riekstiņš (JKP) komisijas sēdē atbalstīja Sēlijas novada izveidi, taču balsot sēdē nav varējis, jo nedarbojas pašvaldību reformas komisijā. Viņš arī secināja, ka vietējo pašvaldību pārstāvji iepriekš nav viņu iesaistījuši Sēlijas atbalstīšanā, ko viņš labprāt darītu, jo pats nāk no Sēlijas. 

Novada izveidi sēdē atbalstījis arī bijušais politiķis, iekšlietu darbinieks, ģenerālis Juris Vectirāns, kurš esot atgriezies uz dzīvi dzimtajā vietā - Jaunjelgavas novadā.

Lemjot par Sēlijas novadu, sēdē pēc komisijas priekšsēdētāja Artūra Toma Pleša (AP) iniciatīvas pasludināts pārtraukums, lai Sēlijas pašvaldības tomēr lemtu starp Jēkabpili un Aizkraukli kā attīstības centru. 

Taču pēc pārtraukuma Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks (NA), pārstāvot visus novadus, pauda, ka novadu vadītājiem nav ne pilnvaru, ne vēlēšanās mainīt savu viedokli. Viņš apgalvoja, ka līdz šim atrašanās Aizkraukles vai Jēkabpils tuvumā nav devusi pienesumu attīstībai, bet Viesīti vietvaru pārstāvji intuitīvi redz kā centru, kas šādu pienesumu dos.

Balsojumā Sēlijas novada izveide, apvienojot Aknīstes, Ilūkstes, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Neretas, Salas un Viesītes novadus, netika atbalstīta. Paredzēts, ka šie novadi nākotnē būs Jēkabpils, Aizkraukles un Daugavpils novadu sastāvā.

Komisijas deputāts Viktors Valainis (ZZS) pēc balsojuma pauda nožēlu, ka kolēģi kārtējo reizi nav ņēmuši vērā piederības un kultūrvēsturisko aspektu. Viņš arī uzteica vietvaras, kas paudušas vēlmi apvienoties.

Jau vēstīts, ka Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas sēdē parlamentārieši uzdeva potenciālā Sēlijas novada pašvaldībām nedēļas laikā vienoties, kur būs to attīstības centrs - Jēkabpilī vai Aizkrauklē.

Sēlijas novadu apvienības paplašinātajā sēdē vietvaru pārstāvji par administratīvo centru izvēlējās Viesīti.

Top komentāri

reforma kā apgūšanas nozare
r
Administratīvā reforma ir ļoti ienesīgs pasākums. Vajag sagatavoties dažādu "reformas fondu" apgūšanai un tad sākt pašu reformu un apgūt šos fondus. Taču administratīvo iedalījumu nedrīkst noteikt tādu, kas saglabātos ilgi. Tam ir jābūt tādam, lai pēc 10 gadiem varētu veikt kārtējo reformu un apgūt kārtējos fondus.
optimizācijai novadus nevajag
o
Viesīte ir tieši pašā Sēlijas centrā un jau ir Sēlijas kulturālais centrs. Ieteikt Aizkraukli vai Jēkabpili nav īsti loģiski un Aizkraukle un Krustpils varbūt arī atrodas seno sēļu vēsturiskajā apdzīvotajā areālā - kopā ar Gulbeni, bet šo pilsētu piederība mūsdienu Sēlijas novadam ir strīdīgs jautājums - viss kas atrodas kreisajā Daugavas krastā ir Sēlija, bet labajā krastā ir vai nu Vidzeme vai Latgale. Bez tam Viesītes izveidošana par novada centru dod iespēju Viesītei attīstīties, bet Aizkrauklei vai Jēkabpilij Sēlijas novada centra statuss absolūti neko nemaina - šīs pilsētas jau atrodas uz ceļa, kas savieno Rīgu ar Daugavpili. Un vai tiešām Saeimai ir jābūt tiesībām lemt par to kādai galvaspilsētai ir jābūt novadam - tas tak nav republikas līmeņa jautājums, bet tikai pašu Sēlijas novada ļaužu ziņā. Saprotams, ka šis ir kārtējais "optimizācijas" kritērijs, bet tāpēc jau ir tas rezultāts, kas ir - lielākā daļa Latvijas ir "nooptimizējusies" ap Rīgu.
Juris
J
Lībiešus jau esam veiksmīgi likvidējuši. Tagad kārta ir Sēļiem!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas