Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Talsu slimnīcas vadība: Glābjot dzemdētāju, izdarījām vairāk, nekā no mums prasa

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiāles mediķi, glābjot asiņojošās dzemdētājas dzīvību, izdarīja daudz vairāk, nekā ir tās spēkos un pienākumos, portālu Diena.lv informēja SIA _Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca _valdes priekšsēdētāja Egija Siliniece.

Jau ziņots, ka ātrās palīdzības brigāde nesen nogādājusi Talsu slimnīcā grūtnieci ar smagām veselības problēmām, lai gan šajā slimnīcā nav dzemdību nodaļas, nav pieejams pediatrs, bet operāciju zālē nekas sarežģītāks jau labu laiku netiek darīts un tās personāls četros pēcpusdienā ir devies mājās, trešdien raksta laikraksts Neatkarīgā.

Kā vēstīts, Veselības inspekcija (VI) ir sākusi pārbaudi par gadījumu, kad Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Talsos, kur nav dzemdību nodaļas, nogādāta grūtniece smagā stāvoklī.

Slimnīcas pārstāve uzsvēra, ka slimnīcas Talsu filiāle būtu gatava uzņemt arī šādus pacientus, ja vien valsts piešķirtu finansējumu dežūrējoša ginekologa algošanai.

Pieminot notikumu, viņa skaidroja, ka SIA Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca Talsu filiāles Steidzamās medicīniskās palīdzības punktā, plkst. 17.33 Vienotā neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (VNMPD) dežūrbrigāde ieveda pacienti ar komplicētām dzemdībām, masīvu asiņošanu un nestabilu vispārējo stāvokli, aizdomām par bojā gājušu augli, kas tālāko izmeklējumu gaitā apstiprinājās. Slimnīcas pārstāve norādīja, ka VNMPD dienesta pārstāvjiem telefoniski tika paskaidrots, ka Talsu filiālē šajā laikā nav pieejams ne ginekologs, ne neonantologs jeb bērnu ārsts, ne operāciju zāles personāls. Viņa apliecināja, ka "šie argumenti netika ņemti vērā" un paciente tika nogādāta Talsos. Vienlaicīgi VNMPD pieņēma lēmumu nosūtīt uz Talsiem Katastrofas Medicīnas centra (KMC) speciālistu - reanimatologa un ginekologa brigādi.

"Filiāles vadība mobilizēja visus resursus, lai glābtu dzemdētājas dzīvību. Tajā skaitā atsauca operācijas zāles personālu no mājām un triecientempā sagatavoja operāciju zāli. Tāpat uz slimnīcu tika izsaukts vizuālās diagnostikas speciālists, lai nodrošinātu papildus diagnostiskās iespējas izsauktajiem KMC speciālistiem," skaidroja E.Siliniece.

Viņa norādīja, ka plkst. 19.18 ieradās KMC speciālisti - reanimatologs un ginekologs, kā arī tika atvesti asins preparāti, un varēja sākt operāciju. Pēc operācijas tika saskaņota tālākās ārstēšanas taktika, nākamajā dienā paredzot pacientes pārvešanu uz specializētu klīniku Rīgā pēc stāvokļa stabilizācijas.

"Pacientes dzīvību izdevās glābt, pateicoties Talsu slimnīcas mediķu profesionālai un ātrai rīcībai. Lai gan pacientes dzīvību smagas operācijas rezultātā izdevās glābt, tomēr uzskatām, ka šādas situācijas nav normālas. Saskaņā ar valstī apstiprināto hospitalizācijas plānu, Talsu filiāle nesniedz neatliekamo palīdzību ginekoloģiskā un dzemdību profila pacientiem. Veikt operācijas stacionāros, kuri nav paredzēti atbilstoša profila pacientu ārstēšanai (nav attiecīgā profila dežūrspeciālista) ir ļoti riskanti un bīstami šo pacientu veselībai un dzīvībai. Šajā medicīniski ļoti smagajā situācijā nevaram vainot procesā iesaistītos mediķus, taču organizatoriskajā un nodrošinājuma ziņā ir daudz darāmā, lai līdzīgi gadījumi neatkārtotos un pacienti Latvijā un Talsu novadā varētu justies droši par pieejamo medicīnisko aprūpi," paziņojumā medijiem norādīja slimnīcas vadība.

SIA Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca Talsu filiāles Steidzamās medicīniskās palīdzības punkts sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem 24 stundu darba režīmā, kuru nodrošina šādi speciālisti - internists, ķirurgs - traumatologs un anesteziologs- reanimatologs.

Talsu filiālē atrodas arī diennakts stacionāra nodaļa ar 28 gultām, kas sniedz gan akūtu, gan plānveida medicīnisko palīdzību diennakts režīmā. Talsu filiāle veic plānveida operācijas ķirurģiska un ginekoloģiska profila pacientiem dienas stacionāra ietvaros.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas