Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Uzsāks 3,2 miljonus vērtas atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvi

Eko Kurzeme uzsāk jaunas atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvniecību Grobiņas novada sadzīves atkritumu poligonā Ķīvītes. Rūpnīca apkalpos Liepāju un tai piegulošos novadus, un ik gadu tajā paredzēts sašķirot ap 8000 tonnu sadzīves atkritumu.

Rūpnīcā tiks izmantotas jaunākās tehnoloģijas, tostarp Latvijā vienīgais līdz šim zināmais optiskais šķirotājs, kas atkritumu šķirošanu padarīs vienkāršāku un ātrāku. Tas ar gaismas stara palīdzību uz slīdošās lentas spēs atpazīt un nošķirot no kopējā atkritumu apjoma četru veidu plastmasas materiālus.

Sadzīves atkritumu šķirošanas rūpnīca tiek būvēta ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu. Kopējās projekta izmaksas lēšamas 3,2 miljonu eiro apmērā, no kuriem 1,28 miljoni eiro ir Kohēzijas fonda līdzfinansējums un 1,95 miljoni eiro - Eko Kurzeme ieguldījums rūpnīcas būvniecībā.

Atkritumu šķirošana ir pirmais solis pretī to pārstrādei, savukārt Vides aizsardzības un reģionu attīstības ministrijas mērķis panākt, lai līdz 2020.gadam tiktu pārstrādāta vismaz puse Latvijā radīto sadzīves atkritumu. Parasti par atkritumiem mēs domājam kā par kaut ko lieku un nevajadzīgu, taču sašķiroti un pārstrādāti tie var kļūt par izmantojamu resursu. Pasaulē dažādu izejvielu pieejamība mazinās un ražotāji aizvien domā, kā optimizēt produktu izmaksas – otrreizējās izejvielas var risināt abas šīs problēmas,” sacīja Vides aizsardzības un reģionu attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

Jau vēstīts, ka Latvijai līdz 2020 gadam nepieciešams sasniegt Eiropas Komisijas noteiktos atkritumu šķirošanas rādītājus. Latvija, tāpat kā citas Eiropas Savienības (ES) valstis, apņēmusies līdz 2020. gadam 50% no visiem sadzīves atkritumiem nodot pārstādei. Ja direktīva netiks izpildīta, var nākties maksāt sodu. Par Latvijas spējām šo mērķi sasniegt februāra beigās žurnālistiem skeptiski izteicās Eiropas Komisijas (EK) pārstāvji. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas