Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Valmieras pašvaldībai būs jāsniedz atbilde par pilsētā izcirstajiem kokiem

Valmieras pilsētas pašvaldībai būs jāsniedz atbilde biedrībai _Sabiedrības iniciatīvas centrs _par Jāņa Daliņa stadionā izcirstajiem un "pazudušajiem" kokiem, informēja biedrības pārstāvis Haralds Bruņenieks.

Strīds šajā lietā bija ticis līdz Augstākās tiesas (AT) Senātam. Pašvaldība iesniedza kasācijas sūdzību par Administratīvās rajona tiesas spriedumu, ar kuru Valmieras pilsētas pašvaldībai biedrībai atbilde bija jāsniedz pēc būtības.

Biedrība vēlējās no Valmieras pašvaldības uzzināt, vai tā ir noskaidrojusi, kur palikuši vairāki desmiti ozolu ar 30-50 centimetru diametru, kas netika minēti to ciršanas aktā un arī dabā vairs neaug stadionā, kā arī par to, kāpēc šajā aktā minētas nocirstas 32 bojātas liepas, bet atskaitē Valsts meža dienestam tās nav minētas, kā arī par to, vai visi 410 nocirstie koki bijuši "slimi".

Pašvaldība atstāja pieteicējas iesniegumu bez izskatīšanas, tāpēc tā vērsās tiesā. Senāts pieņemto lēmumu par kasācijas tiesvedības nerosināšanu pamatoja tā, ka tam nav šaubu par zemākās instances sprieduma tiesiskumu. Senāts norādījis, ka Iesniegumu likums neparedz pašvaldībai tiesības atstāt iesniegumu bez izskatīšanas, proti, nesniegt atbildi pēc būtības, ja iesniedzējs ir balstījis savu jautājumu uz iestādei nezināmu avotu.

Paralēli Administratīvajā apgabaltiesā norisinās apelācijas tiesvedība par koku ciršanas prettiesiskumu Jāņa Daliņā stadionā. Bruņinieks norādīja, ka par koku izciršanu balsoja vairāki Valmieras domes deputāti.

Iepriekšējā instance pašvaldības lēmumu bija atzinusi par prettiesisku, tomēr tā iesniedza apelācijas sūdzību. Lieta apelācijas kārtībā tiks skatīta 23.aprīlī.

Finanšu ministrija, skaidrojot iepirkuma procedūru par koku izciršanu, nekonstatēja pārkāpumus, bet vienlaikus pauda viedokli, ka pašvaldībai pēc koku izciršanas bija jāpiemēro Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma normas, ko pašvaldība, realizējot koku ciršanu, nebija ievērojusi. Valmieras domes priekšsēdētājs Inesis Boķis bija paudis viedokli, ka koku izciršanas rezultātā pašvaldībai zaudējumi nebija nodarīti.

Savukārt Vides Aizsardzības un Reģionālās attīstības ministrija norādīja, ka pašvaldība nebija ievērojusi Ministru kabineta (MK) noteikumos paredzēto koku ciršanas kārtību pilsētas administratīvajā teritorijā. VARAM uztur spēkā viedokli, ka Valmieras pilsētas pašvaldības koku novērtēšanas komisijas lēmums par atļauju izcirst kokus Jāņa Daliņa stadiona teritorijā tika pieņemts, neievērojot normatīvo aktu prasības. Tāpat, kā norādīja Bruņenieks, Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Valmieras iecirknis pērn uzsācis kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem pret dabas vidi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas