Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Saskaņa Rīgas domes atlaišanas likumu apstrīdēs Satversmes tiesā

Partija Saskaņa nolēmusi Satversmes tiesā (ST) apstrīdēt likumu par Rīgas domes atlaišanu. Partijas līderis Jānis Urbanovičs aģentūrai LETA skaidroja, ka politiskais spēks gaidīja brīdi, kad Valsts prezidents Egils Levits izsludinās likumu. Saskaņa pārliecināta, ka Rīgas dome tikusi atlaista pretlikumīgi, likuma pamatojumā saglabājot argumentāciju par atkritumu apsaimniekošanas krīzi galvaspilsētā.

"Likuma anotācijā saglabājot pirmgrēku - atkritumu sāgu, kuras realitātē nav -, process tiek padarīts nelikumīgs," uzskata politiķis.

Ja ST likumu atzīs par prettiesisku, Urbanoviča ieskatā Saeimai pieļautā kļūda būs jālabo.

Kā ziņots, Valsts prezidents pirmdien ir izsludinājis Saeimas pieņemto Rīgas domes atlaišanas likumu. Spēkā likums stāsies otrdien, 25.februārī.

Likums paredz, ka ārkārtas vēlēšanas ir jāsarīko divu mēnešu laikā pēc domes atlaišanas, attiecīgi plānots, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notiks 25.aprīlī.

Līdz ar domes atlaišanu pilsētas vadības grožus pārņems pagaidu padome, kas pildīs likumos paredzētās domes funkcijas un darbosies līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāks jaunievēlētā dome. Pagaidu administrācijas locekļi izvēlēti, "ņemot vērā viņu iepriekšējo pieredzi darbā valsts pārvaldē, personu reputāciju un izglītību, lai nodrošinātu pagaidu administrācijas spēju efektīvi darboties un risināt pašvaldību darbībā nepieciešamo stratēģisko un operatīvo uzdevumu izpildi".

Pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājs līdz ārkārtas vēlēšanām būs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Edvīns Balševics, vadītāja vietnieks būs Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktors Artis Lapiņš, bet administrācijas locekļa amatā strādās Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora vietnieks Aleksejs Remesovs.

Pagaidu administrācijas vadītājs pildīs domes priekšsēdētāja pienākumus, bet viņa vietnieks veiks vicemēra pienākumus. Savukārt pagaidu administrācijas loceklis pildīs komitejas vadītājam normatīvajos aktos noteiktos pienākumus. Atlīdzība par šo darbu veikšanu administrācijas pārstāvjiem būs tāda pati kā priekšsēdētājam, vicemēram un komitejas vadītājam. Tā kā pagaidu administrācijā nav paredzēts veidot komitejas, tad pēc būtības domes kompetences jautājumu loks un atbildība par lēmumprojektiem tiks sadalīta starp pagaidu administrācijas locekļiem.

Centrālā vēlēšanu komisija iepriekš informēja parlamentu, ka vēlēšanu izmaksas varētu sasniegt 571 582 eiro.

Top komentāri

ARGO
A
Vai tiešām nevar to Urbanoviču vienteiz apcietināt? Un izdot Eiropas aresta orderi Ušakovam ar Ameriku? LR Prokuratūru - pietiek snaust!
vispār
v
tas ir pārākais cirks un liekulība. Saskaņa pati vair nespēja pastrādāt Rīgas domē, bet vainīgi tagad ir citi. Tā ir demokrātisko instrumentu izmantošana pretēji demokrātijas mērķiem.
Jānis
J
Re kā, izrādās, var sagrābt varu pašvaldībā! :(
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas