Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Saskaņa vēlētos mainīties

Joprojām skaitliski lielākā un arī populārākā Saeimā pārstāvētā partija Saskaņa nekad nav bijusi valdībā. Uz valsts simtgadi 2018. gadā, kad notiks arī Saeimas vēlēšanas, tā vēlas "atnest jaunu varu mūsu valstij", sestdien partijas kongresā sacīja tās līderis, Rīgas mērs Nils Ušakovs. Viņš Saskaņas vadībā pārvēlēts atkārtoti uz diviem gadiem. Šādas apņemšanās no Saskaņas vadošo personu puses izskan ik pa laikam, taču tagad tā savas cerības saista ar iekļaušanos Eiropas sociālistu partiju grupā, kas var būt atbalsts Saskaņai arī iekšpolitiski. 
Uz sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa kongresu bija uzaicināti viesi no ideoloģiski radniecīgajām partijām Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Austrijā, Dānijā, Zviedrijā un Rumānijā. Eiropas Parlamentā (EP) Eiropas sociālistu un demokrātu grupā Saskaņu pārstāv Andrejs Mamikins, un līdz ar viņa ievēlēšanu EP partijai arī pavērās šīs sadarbības iespējas.

Viens no Saskaņas līderiem Jānis Urbanovičs Dienai sacīja, ka te arī esot atbilde, kāpēc Saskaņa atbalstīja valdības lēmumu par bēgļu uzņemšanu Latvijā: "Tas bija tāpēc, ka esam jau integrēti Eiropas grupā." Iespējams, tā ir tikai viena no atbildēm, kāpēc Vienotība saņēma šo atbalstu, kad to liedza Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK un Zaļo un Zemnieku savienība. Laiks rādīs, kāda būs valdības pretimnākšana lielajām pilsētām, no kurām divas – Rīgu un Rēzekni – vada Saskaņas mēri. Atrašanās galvaspilsētā pie varas, ar kuru nav jādalās, visvairāk stiprina Saskaņas pašapziņu situācijā, kad parlamentā ilgstoši būts opozīcijā. 

Rīgas mērs Ušakovs pieminēja arī bēgļu krīzi, uzsverot, ka Rīgas pašvaldība ar to tiks galā un te noderēšot Eiropas kolēģu pieredze. Viņš pieteica arī startu nākamajām pašvaldību vēlēšanām 2017. gada vasarā. Saskaņa vēlas saglabāt ietekmi Rīgā un Rēzeknē, kā arī pārņemt varu Jūrmalā, Jelgavā un Daugavpilī – šajā pašvaldībā Saeimas deputāta Andreja Elksniņa vadībā tā jau ir sākusi aktīvu kampaņu. Rīgā plānots turpināt sadarbību ar Rīgas vicemēra Andra Amerika vadīto partiju Gods kalpot Rīgai. Jāteic, ka tajā ir nedaudz vairāk nekā 500 biedru – tas ir mazāk, nekā Saskaņas kongresā bija delegātu. Uz to bija ieradušies 657 izvirzītie pārstāvji. Saskaņā ir gandrīz 4000 biedru. 

Līdz nākamā gada maijam partijai pašvaldībās būs jāizraugās sarakstu līderi un līdz septembrim jāsagatavo kandidātu saraksti, skaidroja Ušakovs. Sarakstos plānots iekļaut arī arodbiedrību pārstāvjus, kuri bija ieradušies sveikt Saskaņu. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers sacīja, ka būs pagājuši desmit gadi, kopš viņš neesot bijis nevienas sociāldemokrātiskas partijas kongresā, taču viņu iepriecinot iespēja te satikt bijušos LSDSP biedrus. 

Ušakova runā dominēja Laimdotas Straujumas (Vienotība) valdības kritizēšana, ja tā varētu dēvēt emocionālus un skarbus izteikumus līdz pat smagiem apvainojumiem, kas netika pamatoti ar faktiem. Tuvināšanos Eiropas sociāldemokrātiem Ušakovs pieminēja nedaudz, vienlaikus viņš uzsvēra: "Mēs uzturam labas attiecības ar Krievijas vadošajiem politiķiem. Šo iespēju uzturēt dialogu vajag saglabāt, lai izmantotu Eiropas un Latvijas labā." Saskaņai ir līgums ar Krievijā valdošo partiju Vienotā Krievija.

Visu Ināras Egles rakstu Saskaņa vēlētos mainīties lasiet pirmdienas, 16. novembra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas