Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Vienotībā sākas cīniņi par vietām kandidātu sarakstos

Pirms vairāk nekā desmit gadiem dibinātās partijas Ogres novadam biedri Saeimas vēlēšanās jau tagad balso par Vienotību, ar kuru strādā kopā arī novada pašvaldībā, sestdien Vienotības domes sēdē pirms sadarbības līguma parakstīšanas sacīja Ogres novada priekšsēdētājs Edvīns Bartkevičs, kurš ir viens no pieciem Vienotības jaunajiem stratēģiskajiem partneriem.

Arī Talsu novada domē reģionālā partija Talsu novada attīstībai sadzīvo ar Vienotību kā cimds ar roku, bet tās pārstāvji uz līguma parakstīšanu sestdien Rīgā neieradās, par to informējot iepriekšējā vakarā ap pulksten 22.30, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Uz tā fona, par ko Vienotības sēdē runāja partijas līdere Solvita Āboltiņa, domes vadītāja Sandra Kalniete, premjere Laimdota Straujuma un Jēkabpils, Kuldīgas, Ogres, Tukuma un Valmieras reģionālo partiju pārstāvji, Talsu novada politiķu iebildumi sākotnēji šķiet nesamērojami mazsvarīgi. Runa ir par vietām kandidātu sarakstā. "No sadarbības ar reģionālajām partijām būs atkarīgs ne tikai mūsu partijas liktenis - tas ir jautājums arī par mūsu valsts nākotni un to, kādā ģeopolitiskā virzienā attīstīsies Latvija," sacīja Straujuma. Arī Āboltiņa teica: "Mums jāizmanto visas iespējas veidot plašu politisku platformu mūsu valsts nākotnes vārdā."

Partijai Talsu novada attīstībai bija tikai viena prasība - 2. kārtas numurs Saeimas vēlēšanās Vienotības sarakstā Kurzemes vēlēšanu apgabalā. Turklāt sarakstā talsenieki deleģētu nevis savas partijas biedru, bet gan Talsu domes priekšsēža pirmo vietnieku Normundu Tropiņu, kurš ir Vienotības biedrs. Talsos reģionālās partijas unVienotības konsolidācija jau ir notikusi. "Arī mani uztrauc valsts drošība un notikumi pasaulē, bet ar brīdinājumiem, ka krievi nāk, nedrīkst manipulēt un tos izmantot savtīgos nolūkos," Dienai sacīja Talsu mērs Aivars Lācarus, kurš gatavs sarunas turpināt, bet tā esot Vienotības izšķiršanās, vai likt augstā vietā sarakstā kādu biroja darbinieku, ar ko, visticamāk, domāts Ints Dālderis, vai cilvēku, kas dzīvo Kurzemē.

Šis strīds disonē ar skaistajām runām, kas izskanēja domes sēdē, kurā nedalīja vietas sarakstā un pat ne naudu pašvaldību projektiem, kas var parādīties reģionālo partiju vēlmju paketē. Taču kandidātu sarakstu veidošana būs viens no nopietnākajiem pārbaudījumiem, jo Vienotības Saeimas deputātiem konkurenci veidos ne tikai jaunpienācēji no novadiem un pilsētām, bet arī no Reformu partijas. Neoficiāli dzirdēts, ka Vienotībā iekšējā sarakstē notiekot aptauja, kurus Reformu partijas cilvēkus varētu aicināt sarakstā. Ģenerālsekretārs to noraidīja. Ilma Čepāne vēlēšanās nestartēs, bet viņai cilvēki rakstot vēstules un lūdzot latviešus vienoties un veidot lielus politiskos spēkus, lai nešķeltu vēlētāju balsis.

Pārbaudījums būs arī reģiona partiju vēlmes, dažas no tām jau ir darītas zināmas - piemēram, Kuldīgas partija vēlas atbalstu Kuldīgas Tūrisma un tehnoloģiju tehnikumam, bet valmierieši - Vidzemes Augstskolas attīstībai, lai tajā būtu vairāk budžeta vietu. Abos gadījumos runa ir par reģiona, ne vienas pašvaldības interesēm. Tukumnieki gaida, lai rekonstruētu Rīgas un Ventspils šosejas krustojumu, kas savieno Jelgavu un Tukumu. L. Straujuma sacīja, ka pašvaldību vadītāji ir informējuši par šīm vajadzībām, bet neesot tās pasnieguši kā prasības. Arī visu reģionālo spēku pārstāvji apgalvoja, ka uz partiju attiecībām iespaidu neatstās tas, ja kādu projektu neizdosies īstenot.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 14.aprīļa, laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas